Din mad indeholder energi (kalorier)
I alt mad findes næringsstoffer og denne videos fokus er primært på de såkalde makronæringsstoffer - altså protein, kulhydrat og fedt. I videoen får du eksempler på hvilke typiske kilder, der findes og hvor meget energi (kalorier) de indeholder.
De respektive makronæringsstoffer indeholder nemlig ikke den samme mængde energi. Protein og kulhydra...
I denne artikel har jeg forsøgt at skære ind til benet og kun give dig det vigtigste, når du skal stege oksekød. At overføre teori til praksis.
Inden vi for alvor starter, vil jeg gerne starte med at aflive to meget udbredte myter. For det første forsegler man ikke kødet når man bruner det - det er ganske enkelt ikke muligt at forsegle kød.
For det andet suser saften ikke ind i ke...
Jeg havde ikke givet denne lille gimmick et navn, så jeg skrev blot "Ask me anything" og det var der flere, som tog ganske bogstaveligt. Derfor delte jeg svar-videoerne op i en fjolle-video, en træning-video og en kost-video. Hvis du har nogle ideer til et navn, så råb endelig op!
Stil et spørgsmål og få svar
Her kan du se introduktionen til ideen.
Fjollede svar
I denne video ka...
Mange træner hårdt og ofte, men styrken og kropsvægten rykker sig ikke - med andre ord: resultaterne udebliver. En af grundene hertil kan være at du spiser for lidt.
Faktisk er det ganske normalt at underestimere indtaget af kalorier og overestimere forbrændingen ved fysisk aktivitet.
Du kan med andre ord sandsynligvis ikke stole på din intuition omkring hvor meget du spiser og ...
Svaret på om du skal tabe dig eller tage på først, er selvfølgelig individuelt og afhænger af en lang række faktorer, men her får du en række råd, som du kan bruge til at træffe en beslutning.
Især som ny går mange op i hvorvidt de de skal bulke (tage på) eller cutte (tabe sig). Den vigtigste pointe her er, at det helt og holdent afhænger af hvad du har lyst til. Det er måske ikke de...
Slår man op på internettet vrimler med sider, der ofte har op til flere svar på hvad lige netop det perfekte træningsprogram er. Min påstand er, at mange af disse programmer i bedste fald er misvisende og i værste fald på længere sigt direkte skadelige for både din sundhed og fysiske udvikling.
Der er mange årsager til en sådan påstand, men hovedsageligt er der to vigtige:
Det pågæl...
Det er min filosofi, at opvarmning før styrketræning ikke blot skal få pulsen op, men også virke forberedende for din træning, øge din perforamnce og virke skadesforebyggende [1].
Med disse fire simple opvarmningsøvelser får du en solid opvarmningsrutine - se med:
De fire øvelser
Her forklarer jeg dig de fire øvelser i opvarmningens complex:
1. Hindu pushup: Det er en viderebygnin...
Cleans er den bevægelse, hvor du får vægten fra gulv til skulder. Det er vigtigt at have teknikken på plads for at minimere risikoen for skader, men også fordi en stor del af kettlebell-øvelser foregår fra netop denne position. Derfor skal du kunne få en tung kettlebell op for at kunne lave fx pushpress og squat.
Cleans er en af de seks fundamentale kettlebell hardstyle øvelser [1]....
Kartofler er en god kilde til en lang række næringsstoffer som eksempelvis C-vitamin, niacin, thiamin, vitamin B6 og folat. Indholdet af B-vitaminer er især interessant for vegetarer, der generelt har svært ved at få tilstrækkelig af disse gennem kosten.
For atleter er et specielt B-vitamin, nemlig choline, interessant, da det er med til at danne acethylcholine – en neurotransmitter,...
Sukker bliver ofte udskældt for at have en magisk negativ effekt i sig selv, men ligesom med alt andet handler det altid om mængder.
Det er ikke alt sukker, som du nødvendigvis lægger mærke til at du indtager, da det kan forekomme ”skjult” i mange fødevarer.
1 af de 10 officielle kostråd hedder spis mindre sukker, da 6 ud af 10 børn og 4 ud af 10 voksne får for meget sukker. Det er...
Det kan opstå på mange måder såsom ensidig træning, hvor anklens funktioner ikke benyttes, hvorfor de bliver stive. En stillesiddende hverdag og minimalt med bevægelse over en længere periode kan være en del af ligningen.
Det betyder at du kan opleve begrænset bevægelighed i anklerne, knæene, hoften og ryggen, da leddene hænger sammen og er nødt til at kompensere for hinandens respek...
Med GHD situps får du en god øvelse til at øge din corestyrke med den forlængede bevægebane. Øvelsen er populariseret gennem CrossFit og er efterhånden en ganske alment kendt øvelse i manges coretræning.
På trods af det er fint at variere din mavetræning, skal du ikke gøre det i troen om at du kan isolere dele af maven eller at du bør overraske mavemusklerne med øvelser i forskellige...
Rødbeden er en del af beta-slægten og har en fiber-kulhydrat ratio på 1:3, hvilket er med til at gøre rødbederne mættende. De har samtidig et naturligt højt indhold af folat, mangan og kalium. Folat-rig kost er at anbefale for gravide, da folat assisterer optagelsen og nedbrydelsen af B12-vitamin samt hjælper formering og omløb af røde blodceller.
Mangan arbejder enzymatisk med kulhy...
Arbejder du frem mod at få en stærkere eller mere markeret mave, så kan ab-wheel (mavehjul eller på engelsk abdominal wheel eller ab roller) være et skridt på vejen.
Men det er en tung og udfordrende øvelse, som kræver træning hvis du skal kunne udføre den stående. Du får også en god træning på knæene, men hvordan kan du træne dig op fra at lave dem på knæ til stående?
Fordelene ve...
Hvad er kostfibre?
Kostfibre er en gruppe af kulhydrater, der er delvist ufordøjelige. Modsat de fleste andre bestanddele i kosten, nedbrydes de ikke af enzymerne i tolvfingertarmen og tyndtarmen, men af bakterierne i tyktarmen; en såkaldt fermentering.
Under denne fermentering dannes der blandt andet short chain triglycerides (SCT fedt), der på dansk kaldes kortkædede fedtsyrer. Di...
En kostplan kan være et godt redskab til at holde styr på hvad du spiser over en given periode. Kostplanen kan enten fungere som registrering af det du spiser (løbende eller efterfølgende) eller som en plan for hvad du vil spise (forud).
At lave og følge en kostplan kan lære dig om makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt), kalorieindtag (underskud, overskud eller ligevægt) og...
Glykæmisk indeks er en målestok, som relativt ift. glukose, fortæller hvor stor en stigning i blodsukkeret en fødevare vil resultere i. Problemet er bare at stigningen er baseret på 50 gram kulhydrater fra en given fødevare og da gulerødder indeholder cirka 10 gram kulhydrater pr. 100 gram er beregningen altså lavet på 0,5 kg gulerødder, hvilket der næppe er nogen, som indtager i ét m...
For at styre dit energiindtag, og derved din vægt, er det vigtigt at du ved hvor meget energi, du indtager gennem din kost. Ellers kan du simpelthen ikke kontrollere om du tager på eller taber dig. På stort set alle fødevarer er der opgivet en næringsdeklaration, men hvordan skal sådan en læses?
En næringsdeklaration er faktisk ikke et lovkrav, medmindre fødevaren eksempelvis er sukk...
GER opstår når mavesyre fra ventriklen (mavesækken) forvilder sig op igennem spiserøret, videre til svælget og måske endda hele vejen op i munden, som ubehagelige små ”syrebøvser” - altså halsbrand eller sureopstød. Hvem sagde at det kun er småbørn, der kan gylpe?
Det er individuelt hvad der udløser sure opstød og hvor hyppigt og voldsomt de forekommer. For nogle kan det skyldes en ...
Squat er en basisøvelse, der er meget udbredt. Med god grund.
Det er en fremragende øvelse, som i høj grad træner hele underkroppens muskulatur på både forside og bagside samt stiller krav til overkroppens stabilitet og spænd.
Den siger noget om din grundform, smidighed og motorik, da bevægelsen involverer en stor del af din krop.
Squat er en relativt kompleks teknisk øvelse og nog...
De fleste, som styrketræner laver bænkpres - uanset om de træner for styrke, muskelmasse eller noget helt tredje. Folks sticking point, altså der hvor stangen går i stå, når det bliver tungt, kan variere meget - omend den svageste position oftest er i bunden.
Typisk inddeles løftet groft i tre dele - bunden, midten og toppen. Sticking point kan udbedres gennem tekniske forbedring og...
Som det fremgår af navnet, benytter man typisk weight gainer til at skabe et kalorieoverskud - og dermed tage på i vægt. Det er særdeles velegnet til bulk (vægtøgning), men det kan også anvendes efter træning eller som sagt, hvis du har svært ved at spise nok.
Weight gainer er protein og kulhydrat
Weight gainer er et supplement til kosten - et kosttilskud - så det hverken kan eller...
Når du indtager kreatin sker der en væskeophobning i kroppen, men denne væske forsvinder igen når du stopper indtaget af kreatin. Det er så at sige den eneste på nuværende tidspunkt kendte "bivirkning" og den er altså ikke vedvarende, ej heller farlig.
Der findes mange forskellige former for kreatin på kosttilskudsmarkedet, men det mest testede er kreatin monohydrat. Hver gang nye fo...
Når folk taler om kosttilskud, går snakken ofte på proteinpulver, vitaminpiller og fiskeolie. Det kan dog være en god idé for nogen at supplere med kulhydrat af flere årsager.
I denne video forklarer jeg kort om nogle af fordelene ved kulhydrat som kosttilskud. Disse gælder for både dextrose og maltodextrin, dette bruges ofte i blanding med proteinpulver.
Formålet med kulhydrat-til...