Mød en personlig træner - Kristian Bradsted Begynder

Kristian Bradsted er uddannet cand.scient i idræt og sundhed og har mere end 10 års praktisk erfaring med sundhedsoptimering. Han underviser ved Institut for idræt og biomekanik ved SDU og på Fitness Institutes personlig træner-uddannelse.
Derudover er Kristian medejer af Strong4Life i Odense og blogger på kristianbradsted.dk.
1. Hvordan var din vej til at blive personlig træner?
Som idrætsstuderende blev jeg hurtigt styrketræningsinstruktør i ”Bøf-kælderen” på Syddansk Universitet og ved et privatejet fitnesscenter her i Odense. Dengang var der kun ganske få personlige trænere. Det var langt mere udbredt og almindeligt at modtage træningsinstruktion og opfølgninger af en fitnessinstruktør eller styrketræningsinstruktør i fitnesscentrene.
Men over de seneste 10 år er der sket en stor udvikling inden for personlig træning. Kun ganske få benytter sig i dag af fitnesscentrenes instruktører. Folk vil have en kompetent personlig træner. Den udvikling skete i takt med at jeg fik mere og mere erfaring som træner samt en voksende faglig viden grundet idrætsstudiet og en stor egeninteresse for styrketræning og fysisk træning generelt.
Så vejen til at blive personlig træner skete helt naturligt og gradvist sammen med denne udvikling. Jeg oplevede at folk gerne vil betale mig for at hjælpe og træne dem regelmæssigt. Det passede rigtig godt med min egen faglige udvikling som træner, der søgte udfordringer og muligheden for at gå i dybden med trænergerningen.
På den måde har jeg kunne kombinere min faglige interesse med min personlige interesse og har stor frihed i dagligheden, hvilket jeg sætter stor pris på.
2. Hvad føler du giver dine klienter størst værdi?
Det er meget individuelt. Folk er forskellige og tillægger forskellige ting værdi. Men en overordnet ting, som jeg oplever at har stor betydning for mine klienter er, at jeg investerer mig selv i dem og deres proces.
Det er ikke kun mine klienter, der forpligter sig til at overholde sin træning og andre aftaler over for mig. Jeg forpligter mig i høj grad over for dem - ikke kun som fagperson, men som menneske.
Det er et samarbejde, hvor feedback (positivt, som negativt) skal ske begge veje for at kunne optimere undervejs. Jeg har naturligvis en plan, men hvis den ikke bliver tilpasset individet og justeret løbende, så vil resultaterne ikke være optimale.
For mig er det vigtig først at søge at forstå min klient før jeg gør mig forstået. Og det er faktisk svært. Når man har opbygget erfaring som træner, så ser man hurtigt nogle mønstre og ”typer”. På den måde kan man let komme til at sætte folk i bås fremfor at se dem, som de enkelte individer, som de nu engang er.
Men hvis jeg kan lave denne tidsmæssige og emotionelle investering i mine klienter uden at det ender i for meget navlepilleri, så oplever jeg at det har en stor betydning for dem og deres proces.
Og succes kan vi allesamen lide.
3. Hvad oplever du som værende en personlig træners største udfordring?
Det er, at klienterne er så forskellige, men det er også det der gør arbejdet som personlig træner så spændende og varieret! Den udfordring handler også om at få ens klient til at forstå, at der er forskel på folk.
De fleste sammenligner sig hele tiden med andre - de måler og vejer sig i forhold til menneskerne omkring dem. For mig er det vigtigt at få klienten til at tage udgangspunkt i sig selv og hvad han eller hun selv har kontrol over.
Det giver dem et mere nuanceret billede af deres dagligdag, muligheder, udfordringer og sænker presset på hvad succes er for dem.
4. Hvad er dit vigtigste redskab som personlig træner?
At jeg forsøger at tage udgangspunkt i det enkelte menneske, som jeg hjælper.
Man kan hurtigt komme til at give folk en træning, som man selv synes er spændende, frem for den træning, som de mest har brug for. Jeg har tidligere begået den fejl, fordi jeg har forelsket mig i en træningsform eller et træningsredskab.
Det er selvfølgelig vigtig at ens entusiasme for træningen smitter af og at man som træner forsøger nye ting og tilegner sig nye værktøjer. Det skal bare ikke være på bekostning af klientens forløb og hvad vedkommende reelt set har behov for.
Det samme gælder selvfølgelig med omvendt fortegn. Nogle gange skal man ikke give sine klienter det de har lyst til, men det de har brug for. Men det kan være nødvendigt at gøre i omvendt rækkefølge.
5. Hvad motiverer dig og giver arbejdsglæde som personlig træner?
Ligesom for mine klienter, så betyder det meget for mig at skabe resultater. Det er fedt at skabe AHA-oplevelser, når det går den rigtige vej med centimeter-målene, kiloene på kroppen eller på vægtstangen - eller hvad der nu skulle være målet.
Men det største er, når jeg har været med til at lave en reel livsstilsændring, hvor en person mærkbart ændrer adfærd i en positiv og sundere retning og de ændringer bliver fastgroet i vedkommendes natur. Det bliver ikke meget bedre end når man har inspireret og ændret et andet menneskes liv til det bedre.
Det giver mig enormt meget på det menneskelige plan, en stor glæde, jeg oplever, når jeg er en del af en succeshistorie.
6. Hvordan er den perfekte klient?
Den perfekte klient er ikke perfekt. Men andre ord, så findes den perfekte klient ikke for mig. ”Perfekt” eller ”det perfekte” er generelt noget, som jeg hurtigt får fjernet fra bordet i mødet med nye klienter.
Perfekt er i realiteten et andet ord for uopnåeligt. Det findes ikke og er dermed heller ikke værd at jagte.
Jeg har ikke mange kriterier til mine klienter. De vigtigste to er ærlighed og så ser jeg helst at en klient er proaktiv eller forsøger at være det.
Nogle ville måske mene at man er proaktiv, hvis man opsøger en personlig træner for at få hjælp. Men jeg oplever dog af og til at blive kontaktet af mennesker, som ønsker at købe min hjælp, ligesom de flere gange tidligere har forsøgt at købe sig til at nå deres mål.
Hvad enten det er hjemmetræningsudstyr, der aldrig blev brugt, medicin/kosttilskud, der ikke havde den ønskede effekt, bøger, som aldrig blev læst eller diætister, hvis råd aldrig blev fulgt. Det har ikke virket, fordi der manglede handling fra vedkommende selv.
Jeg kan ikke hjælpe en person, som søger løsningerne på sit problem ”ude” (træningsudstyr, behandlinger, medicin), og ikke kigger ”ind” (hos sig selv). Så er vedkommende ikke klar til at tage ejerskab over sit problem, og vil højst sandsynligvis give omverdenen skylden for hans eller hendes dårligdom.
Og så er det jo egentlig er forståeligt, at vedkommende forventer at omverdenen også skal levere løsningen på problemet. Det gør den desværre bare ikke.
At være proaktiv, er noget som jeg forsøger at hjælpe nogle af mine klienter med. Men jeg skal opleve at de først er åbne for det ellers kan jeg ikke hjælpe dem.
Så hvis en klient kan eller vil forsøge at tage ansvar for sine handlinger - hvad vedkommende gør og ikke gør - og fortælle mig ærligt om det, så både kan og vil jeg hjælpe personen så godt som jeg overhovedet kan.
Kommentarer
Tilføj kommentarTilføj kommentar