5 bedste tips til at få en skade Begynder

Træning kan hurtigt stjæle en stor del af din tid. Når du træner klogt efter et velovervejet træningsprogram og med god teknik, bliver du sandsynligvis ikke skadet. Derfor giver jeg dig mine 5 bedste råd, så du kan blive skadet og bruge tiden på noget andet.
5 tips til hvordan du kan få en skade, så du kan bruge din tid på noget andet end træning.
Foto: Mike Dot Mike

Tags:

Der er naturligvis mange måder, du kan få en skade på, men jeg har forsøgt at koge det ned til de fem bedste tips. På den måde kan du drage nytte af mine erfaringer og få smerte hurtigt muligt.

Hvis du virkeligt gør dig umage og du tager alle råd til dig, så er jeg sikker på at du kan blive skadet.

1. Løft tungt hele tiden. Alti' alti'.

Hvis du gerne vil blive skadet, er det essentielt at du aldrig løfter let. Du må endelig ikke give kroppen ro til at restituere eller opbygge et overskud. Tværtimod bør du sørge for altid at løfte op mod max (100% af 1RM) eller højere og gerne sammenholdt med en høj volumen (mange sæt og gentagelser).

Dette vil resultere i at din krop akkumulerer en stor mængde træthed, som du ikke restituerer dig fra og samtidig en lang række tung løft med god mulighed for mindre optimal teknisk udførsel.

2. Overvej aldrig din teknik

Dette er et af de vigtigste punkter, hvis du gerne vil blive skadet. Hvis du løfter med god teknik, er der stor risiko for at du ikke bliver skadet. Derfor bør du for alt i verden undgå at rette på og optimere din teknik. Gode grundregler er, at du skal krumme ryggen (især lænden) mest muligt i eksempelvis dødløft, undgå at dine knæ følger dine tæers retning i squat og holde vægten længst muligt væk fra kroppen.

På den måde skaber du størst belastning på færrest mulige led gennem dårligst mulige vinkler og vægtarme. Ja tak!

3. Tag ikke imod gode råd

Alle, der har været i et træningscenter gennem en længere periode kender typen, som kommer med gode råd. Måske ved han intet om træning, men det kan også være hans faktisk besidder en fornuftig viden. Problemet er, at han i givet fald højst sandsynligt er med til at holde dig skadesfri.

Han ved slet ikke, at du gerne vil være skadet, så du ikke behøver at træne. Det er under alle omstændigheder din krop, så du ved bedst. Giv ham fingeren!

4. Tænk aldrig på din smidighed

Når du holder dig smidig eller opbygger din mobilitet, får du pludseligt mulighed for at vælge præcis den teknik, som passer til netop din kropsbygning. Det betyder at du kan gøre dine vinkler mere optimale og dermed nedsætte skadesrisikoen. Hvis du tværtimod sørger for at opbygge og fastholde en høj grad af stivhed i kroppen (gerne i flest mulige led) og aldrig forsøger at gøre noget ved det, er du godt på vej imod skaderne.

Stivhed er din genvej til skader, så sørg for at aldrig arbejde med din smidighed.

5. Benyt kun dårligt træningsudstyr

Træningsudstyr af høj kvalitet holder i mange år og øger såvel sikkerheden som træningsmulighederne. Tilgengæld så knækker, bøjer, kortslutter osv. det sjældent og derfor sker der ikke mange akutte skader. Ved at bruge dårligt udstyr, øger du dine chancer for at få en skade betragteligt.

Med disse fem simple råd, bør du blive skadet inden for de kommende måneder. Der kan dog for nogle gå flere år før skaderne forekommer, så du må væbne dig med tålmodighed. Hvis du har fortrudt og ikke vil være skadet alligevel, kan du læse denne artikel om de 8 mest almindelige fejl i styrketræning.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere