5 bedste tips til at få en skade Begynder

Træning kan hurtigt stjæle en stor del af din tid. Når du træner klogt efter et velovervejet træningsprogram og med god teknik tilpasset din kropsbygning, bliver du sandsynligvis ikke skadet. Derfor giver jeg dig mine 5 bedste råd, så du kan blive skadet og bruge tiden på noget andet.
5 tips til hvordan du kan få en skade, så du kan bruge din tid på noget andet end træning.
Foto: Mike Dot Mike

Tags:

Der er naturligvis mange måder, du kan få en skade på, men jeg har forsøgt at koge det ned til de fem bedste tips. På den måde kan du drage nytte af mine erfaringer og få smerte hurtigt muligt.

Hvis du virkeligt gør dig umage og du tager alle råd til dig, så er jeg sikker på at du kan blive skadet.

1. Løft tungt hele tiden. Alti' alti'.

Hvis du gerne vil blive skadet, er det essentielt at du aldrig løfter let. Du må endelig ikke give kroppen ro til at restituere eller opbygge et overskud. Tværtimod bør du sørge for altid at løfte op mod max (100% af 1RM) eller højere og gerne sammenholdt med en høj volumen (mange sæt og gentagelser).

Dette vil resultere i at din krop akkumulerer en stor mængde træthed, som du ikke restituerer dig fra og samtidig en lang række tung løft med god mulighed for mindre optimal teknisk udførsel.

Du bør naturligvis heller aldrig lave opvarmning før styrketræning, da det kan reducere skadesrisikoen.

2. Overvej aldrig din teknik

Dette er et af de vigtigste punkter, hvis du gerne vil blive skadet. Hvis du løfter med effektiv teknik, er der stor risiko for at du ikke bliver skadet. Derfor bør du for alt i verden undgå at rette på og optimere din teknik.

Gode grundregler er, at du skal krumme ryggen (især lænden) mest muligt i eksempelvis dødløft, undgå at dine knæ følger dine tæers retning i squat - og holde vægten længst muligt væk fra kroppen.

På den måde skaber du størst belastning på færrest mulige led gennem dårligst mulige vinkler og vægtarme. Ja tak!

3. Tag ikke imod gode råd

Alle, der har været i et træningscenter gennem en længere periode kender typen, som kommer med gode råd. Måske ved han eller hun intet om træning, men det kan også være at personen faktisk besidder en fornuftig viden.

Problemet er, at han i givet fald højst sandsynligt er med til at holde dig skadesfri, så du kommer til at bruge mere tid i træningscenteret.

Han ved slet ikke, at du gerne vil være skadet, så du ikke behøver at træne. Det er under alle omstændigheder din krop, så du ved bedst. Giv ham fingeren!

4. Tænk aldrig på din smidighed

Når du holder dig smidig eller opbygger din mobilitet, får du pludseligt mulighed for at vælge præcis den teknik, som passer til netop din kropsbygning og målsætning.

Det betyder at du kan gøre dine vinkler mere optimale og dermed nedsætte skadesrisikoen. Hvis du tværtimod sørger for at opbygge og fastholde en høj grad af stivhed i kroppen (gerne i flest mulige led) og aldrig forsøger at gøre noget ved det, er du godt på vej imod skaderne.

Stivhed er din genvej til skader, så sørg for at aldrig arbejde med din smidighed.

5. Benyt kun dårligt træningsudstyr

Træningsudstyr af høj kvalitet holder i mange år og øger såvel sikkerheden som træningsmulighederne. Tilgengæld så knækker, bøjer, kortslutter osv. det sjældent og derfor sker der ikke mange akutte skader. Ved at bruge dårligt udstyr, øger du dine chancer for at få en skade betragteligt.

Med disse fem simple råd, bør du blive skadet inden for de kommende måneder. Der kan dog for nogle gå flere år før skaderne forekommer, så du må væbne dig med tålmodighed. Hvis du har fortrudt og ikke vil være skadet alligevel, kan du læse denne artikel om de 8 mest almindelige fejl i styrketræning.

Bonusråd: Det omvendte KRAM

Du kender nok allerede KRAM-faktorerne. Det omvendte KRAM kan hjælpe dig til at blive skadet. Du skal sørge for at Kosten giver dig et stort kalorieunderskud, at ryge mange cigeretter, drikke rigelige mængder Alkohol og helst dyrke mindst mulig (men alt for tung) Motion. I forhold til S'erne, der nogle gange tilføjes, så bør du Sove mindst muligt og Stresse mest muligt.

Held og lykke med dine skader!

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Michael Hemmingsen

Du har da vel næsten glemt et enkelt punkt.
Man skal altid huske at droppe opvarming, hvorfor dig spille tid på sådan noget. Man er der jo for at løfte vægte, og de skal helst være tunge
Desuden er det også meget hurtigere at gå direkte til ens max 1rm :)

Hej Michael
Ja, det kan man godt sige! God pointe. Du bør selvfølgelig aldrig varme op hverken før selve styrketræningen eller med lette vægte. Her tæller kun 1RM eller 0,7RM ;)

Skrevet af Larry Hansen

Hahahaha genialt.
Tak for gode råd. Tror jeg på baggrund af denne artikel vil tage en cyklus på 6 måneder, med intet andet 1RM mandag til fredag (herre gud, lørdag og søndag kan jeg vel godt restituere).

Hej Larry
Det lyder som en god plan, men måske du skulle overveje at supplere det med lidt rigtig tung træning? Her tænker jeg på du mindst 2 gange om ugen kunne lave nogle 0,7RM løft?

Skrevet af Larry Hansen

Hvis vi lægger spøg til side; Jeg har anskaffet mig et par Adidas powerlift 2.0 og de er super til at squatters i, men hvad mener du om at Dødløfte i et sådant par? Jeg har selvfølgelig prøvet og føler at det giver lidt ekstra, men lidt ekstra er jo ikke en skade værd. Synes vandene er delt rimeligt lige rundt omkring på nettet mht dette. Skal jeg løfte i strømper, mine powerlift sko eller et par decideret DL sko?

Det afhænger af dit mål, det giver lidt længere vandring og lidt mere fokus på forlår. Det er slet ikke et spørgsmål om rigtig, forkert eller farligt - det er blot en anden variation af løftet, som giver lidt andet end med flade sko eller bare tæer.

Skrevet af Larry Hansen

Mit mål er (for oplevelsens skyld) at deltage i et styrkeløft stævne inden for de næste 3 år. Så hovedmissionen er så styrke.

Hvis målet er styrke, er det jo rimelig lige til - vælg den sko, som du kan løfte flest kg med :)

Skrevet af Larry Hansen

Ja det siget vel sig selv hæhæ :O) . Er det så et krav at have sko på til et stævne?

Ja, men de må både være flade, med hæl og helt minimalistiske.

Skrevet af Thomas Birk Kj…

Nåh... Det er det, der er det nye sort. Jeg rettede ellers på en fyr i træningscentret i dag, som lavede dødfødt med meget krum ryg. Han blev vist ret irriteret, men det kan jeg da godt forstå så, når det bare er mig, der ikke er med på, hvad der er in😀

Dødfødt med meget krum ryg - uha, den var ny. Det er altid svært at hjælpe selvom det er ment godt :)

Skrevet af Thomas Birk Kj…

Haha dødfødt😊 Dejligt med den ordbog

Skrevet af Brian

Haha rigtig god artikel, med en lidt anderledes vinkel til at skabe fokus. Tak for det :)

Hej Brian
Det er jeg glad for at høre. Held og lykke med skaderne - hvis du skynder dig, kan du nå at blive skadet før weekenden ;)

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>