Sådan retter du fejl i din teknik Meget øvet

Uanset hvilket niveau du er på, vil din teknik aldrig blive perfekt. Derfor kan du lige så godt stoppe med at jagte perfektion og i stedet jagte forbedring. Jeg optimerer og retter teknik ud fra strategien, som jeg fortæller om i denne video.

Når jeg optimerer teknik og retter fejl under personlig træning, arbejder jeg typisk ud fra tre trin. Det er en løbende proces, som altid er igang og gentages igen og igen ud fra hvordan de enkelte løft ser ud - og hvordan teknikken udvikler sig over tid.

Husk at når du optimerer teknik, så er det primært for at løfte mere vægt eller træne en bestemt muskelgruppe.

I modsætning til hvad mange tror, er løfteteknik ikke altafgørende for din skadesrisiko. Her er det essentielt at se på doseringen af din træning, så du bygger nye øvelser og bevægelser gradvist op og ikke altid træner tungt.

Tre trin til bedre teknik

Når jeg ser noget i løfteteknikken, som jeg ikke er tilfreds med, starter du med trin 1. Hvis det ikke hjælper, går du til nr. 2, som jeg typisk gentager højst 3 gange. Hvis jeg fortsat ikke har opnået en tilfredsstillende forbedring, går jeg til trin 3.

1. Bevidsthed
I det første trin handler det om at blive bevidst omkring den tekniske fejl. Hvordan skal du ændre noget, du ikke er bevidst om at du gør? Dette trin starter altså med at du eksempelvis bliver opmærksom på at "knæene går indad i squatten". Nu må du være mere opmærksom omkring at ændre denne bevægelse ved at tænke på det i næste sæt.

Det handler altså i høj grad om motorik og kropsbevidsthed. Nu forsøger du at holde knæene ude fordi du ved de faldt ind før. Hvis de stadig går ind, må du gå til trin 2.

2. Teknikændring
I trin 2 sker den første egentlige ændring i teknikken. Hvis vi fortsætter med eksemplet fra trin 1 med knæene, der går ind i squat, kunne én løsning være at gøre standen lidt smallere. Det vil betyde, at du ikke behøver at åbne så meget op i hoften for at få knæene til at følge tæerne. En anden mulighed ville være at ændre vinklingen af dine fødder.

Efter denne mindst mulige ændring i din teknik, prøver du et nyt sæt og ser om effekten er tilfredsstillende - hvis den ikke er det, kan du prøve at ændre noget andet i teknikken. Hvis du har forsøgt med flere ændringer uden nævneværdig effekt, går du til trin 3

3. Mobilitet og stabilitet
Hvis hverken bevidstlighedsgørelsen i trin 1 eller en egentlig teknikændring i trin 2 har hjulpet dig, begynder jeg at mistænke din mobilitet og/eller stabilitet har nogle mangler. Måske har du slet ikke forudsætningerne på nuværende tidspunkt til at løse dit tekniske problem.

Derfor må du med dette punkt sigte mod at forbedre det specifikke punkt på kroppen, som gør dig særligt udfordret i den specifikke bevægelse. Du kan tænke på smidighed som en adgangsbillet, der giver dig mulighed for at tilpasse din teknik mere frit til din kropsbygning.

Uanset om det er anklen, hoften, den thorakale del af ryggen, samspillet herimellem eller noget femte. Det vigtigste er, at du målretter din indsats mod årsagen, ikke symptomet.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>