For at få en dybere forståelse for hvad smerter er, må vi se nærmere på hvordan kroppen, nervesystemet og hjernen fungerer. Det er især hjernen, denne artikel fokuserer på, da den spiller en helt central rolle i forståelsen af smerte.
For at gøre det så forståeligt som muligt, vil jeg forklare dig den nyeste smertevidenskab gennem metaforer og tegninger. I denne artikel vil du lære...
Når du har lavet glute bridges i en længere periode med progression i belastningen med håndvægt eller stang, så er hip thrusters et naturligt næste skridt, hvor range of motion er øget.
Dermed sørger du for fortsat udvikling i din træning og undgår at stagnere. Og teknikken er fortsat simpel.
Hip thrusters træner primært dine baller og sekundært dine baglår og din lænd. Den træner o...
En af de helt åbenlyse fordele ved okklusionstræning er, at du kan få stor træningseffekt med blot 20-40% af 1RM, da kombinationen af det metabolske og systemiske stress samt den øgede fiberaktivering på mange måder minder om den påvirkning, du får fra træning med tungere vægte på 65-85% af 1RM [1].
Men tag ikke fejl. Træning med okklusion giver dig dit bedste pump nogensinde og kan ...
Kroppen tilvænner sig til den belastning, som den bliver udsat for. Her er variation et stærkt værktøj og det kan skabes på mange måder.
En af dem er gennem udmattelsesmetoder såsom supersæt, dropsæt og tempo-manipulation. En anden er cheat (snyd), som denne video omhandler.
Hvad er cheat?
Cheat (snyd) kan hjælpe dig til at øge intensiteten i din træning. Det kan udføres på flere ...
Du behøver naturligvis ikke lave alle 4 øvelser selvom de udfordrer din ryg på forskellige måder. Hvis du har ondt i ryggen i én bestemt bevægelse eller position, så kan du både lege med netop de elementer, men du kan også med fordel bruge ryggen på andre måder.
Ryggen har stor bevægelighed og styrke - og selvom din ryg eller lænd gør ondt, så er det rigtig godt for den at blive bevæ...
Hvis du døjer med smerter i skuldrene, skulderblade eller øvre ryg, er det meget normalt at du føler dig begrænset i dine bevægelser. Skuldrene er involveret i det meste overkropstræning, så skuldersmerter kan sætte mange begrænsninger.
Måske oplever du klassiske smerter på forsiden af skulderen efter bænkpres eller military press, har fået en diagnose som skulder impingement eller b...
Denne video og artikel er lavet i samarbejde med SmertefriBevægelse.
For mange med længerevarende smerter er det en lang og kringlet proces at blive smertefri med flere op- og nedture på vejen. Nogle dage kan der være minimale eller ingen smerter, mens smerterne andre dage kan være invaliderende og begrænsende i en grad, hvor du må melde dig syg fra arbejde og aflyse alle andre aftal...
Formålet med klienterhistorierne er ikke at give en magisk opskrift på, hvordan smertebehandling bør se ud. Derimod er ønsket med klienthistorierne at give inspiration, håb og mulighed for at du kan spejle dig i andres fortællinger - og blive bevidst om, du ikke står alene med dine oplevelser.
I denne episode snakker vi blandt om:
Hvordan Ninetts smerter blev bedre gennem en try...
Klientepisoderne i Stærk & Smertefri viser et indblik i klienters forløb hos Maxer. Det er inspiration og det er vigtigt at forstå, at der ikke findes nogle magiske tricks eller quickfix, der hjælper alle. Uanset hvor meget man ved om smertevidenskab, smerteforståelse, smertehåndtering og behandlingsmuligheder, så er der ingen, der ved alt eller kan hjælpe alle.
Når vi præsente...
Der er tilsyneladende forskel på effekten af fysisk aktivitet på arbejde og i fritiden - hvorfor opstår dette paradoks?
Vi er i mange årtier blevet solgt på ideen om, at fysisk aktivitet altid er en fantastisk investering i vores helbred: det øger din arbejdsevne og giver dig et langt og sundt liv. Men det ser faktisk ud til at ovenstående primært gælder for fysisk aktivitet, der u...
"Jeg hedder Mathias og jeg er 30 år gammel. Jeg er uddannet fysioterapeut og arbejder til dagligt med patienter med nyopererede knæ og hofter.
I denne episode har jeg besøg af Mathias, hvor vi blandt andet andet snakker om:
Frygten for at mærke smerter, når man (genop)træner.
Hvordan tjekkeadfærd kan holde dig fast i dine smerter.
At scanninger ikke altid fortæller dig noget om s...
Vi er nu langt inde i podcastserien om hvorfor det er vigtigt at indse og erkende de fejltagelser, vi alle sammen laver.
På trods af at mange ser skævt til det at anerkende fejl, så er det først og fremmest helt almindeligt, meget forventeligt og et tegn på at du har udviklet dig både personligt og fagligt.
Når du anerkender fejl og tilegner dig ny viden på et område, så øger du ...
I denne episode går vi i dybden med det dobbelte KRAM, vigtigheden af sammenhængskraft og mening i hverdagen og hvorfor beskyttelsesfaktorer er essentielle for din sundhed.
Det dobbelte KRAM er udviklet af Peter Thybo og bygger på salutogenesisk forskning - altså forskning i sundhedsfremme. Modsætningen af forskning i sygdom. Salutogenese dækker over hvordan sundhed skabes.
S...
Jeg følte mig hæmmet i bevægelse, turde ikke lege vildt med mine børn og var generelt tilbageholdende omkring at dyrke de sportsgrene, som jeg tidligere havde fundet stor glæde ved.
Mine smerter og frygten for at gøre det værre holdt mig fra at løbe, spille beachvolley med vennerne og lege med mine piger.
Jeg hedder Morten Münster. Jeg er 40 år og har en hustru og 2 børn (snart 3)...
Mange ser desværre fejltagelser som et svaghedstegn og noget, som du for alt i verdenen skal forsøge at undgå. Tanken om at du skal være perfekt og altid burde vide alt, kan være en hæmsko for både din faglige udvikling og for din integritet.
Vi er efterhånden så langt i serien "3 ting jeg har taget fejl om", hvor mange fagpersoner har været i studiet og fortælle om deres fejl, så ...
Selvom tanken om at du er altvidende på et specifikt område er dejlig, så vil alle over tid opleve, at både din egen viden og den videnskabelige konsensus forandrer sig.
Mange ser på det at tage fejl, som et tegn på svaghed, som noget de skal passe på med og noget de ikke bør erkende. Men frygten for at tage fejl kan være problematisk, fordi viden udvikler sig over tid og du kan de...
I denne artikel vil jeg uddybe hvad begrebet “kropsro” dækker over, hvorfor det er relevant at beskæftige sig med og hvordan du aktivt kan arbejde med at opnå en større grad af kropsro - og dermed blive mere robust over for det udefrakommende kropspres.
Hvad er kropsro?
Vi kender alle begrebet "sindsro" - en rolig og behersket sindstilstand. Men hvorfor stoppe der? Morten Elsøe og...
Forståelsen af smerter har i videnskabelige kredse forandret sig meget siden 1960'erne, men i den generelle befolkning, er den mest udbredte forståelse af smerter fortsat tilbage fra 1600-tallet. Og det er et problem.
I denne episode har jeg besøg af de tre stiftere af Smertefribevægelse. Nicolaj, Ying og Anders arbejder som personlige trænere og smertebehandlere i Træningsstudiet ...
Denne video og artikel er lavet i samarbejde med SmertefriBevægelse.
Der findes desværre mange fejlagtige forestillinger om, at nogle bevægelser er rigtige og andre forkerte - og at bestemte måder at bruge kroppen på kan være decideret skadelige eller slide mere på kroppen.
Du har måske hørt at:
Det er farligt at løfte med ryggen.
Du skal huske at bruge benene, når du løfter.
Det...
Restitution er fundamentet for at du får de ønskede resultater af din træning. Du skal nemlig kunne komme dig fra din træning, så kroppen får tid til at bygge sig op.
Balancen mellem at presse kroppen tilstrækkeligt og at lade den hvile, er ikke altid let - især ikke når du har ambitioner om fx at blive stærkere og få større muskler. Men din restitution bør få noget opmærksomhed, s...
Denne video og artikel er lavet i samarbejde med SmertefriBevægelse.
Buttwink er et posterior tilt af bækkenet og (desværre) en omdiskuteret, men helt naturlig bevægelse del af en squat. Selv når du ikke kan se buttwink, sker det i dybe squat-bevægelser.
Buttwinket kaldes til tider ass dip eller på dansk bistik. Tanken om at lave dybe squats uden snerten af buttwink er en del af hva...
Denne video og artikel er lavet i samarbejde med SmertefriBevægelse.
Måske tænker du: "Men hvis det ikke handler om pronation, indlæg i skoen eller særlige løbesko baseret på en løbestilstest, hvad handler det så om?". Det handler i højere grad om den belastning du bliver udsat for sat i forhold til hvad du er vant til.
Din krop er nemlig helt utrolig til at tilpasse sig forskellige...
En høj træningsfrekvens for styrke har længe været betragtet som en god idé, da det giver mulighed for at øve teknikken i de respektive løft oftere, men for hypertrofi (muskelvækst) og dermed øget muskelmasse, har der ikke været samme tendens.
Jeg har med denne artikel forsøgt at gå i dybden med hvilke argumenter der er for eller imod en højere træningsfrekvens når dit mål er hypertr...
Der er ingen øvelser, som du skal lave. Alle øvelser har fordele og ulemper. Det gælder naturligvis også øvelser, som tidligere blev kategoriseret som forbudte.
Selvom flere både trænere og træningsentusiaster er med på at alt hvad din krop kan, må den, så er der fortsat meget frygt forbundet med træning og bestemte bevægelser. En række øvelser bliver bevidst undgået uden at se på hv...