Undgå indadgående knæ i squat Let øvet

Hvis du har problemer med at dine knæ falder indad i squatten, så kan årsagerne være mange - og derfor er løsningen også forskellig.

Tags:

Squat er en super effektiv øvelse til at træne underkroppen. Den bruges af mange motionister og samtidig er det en konkurrenceøvelse for styrkeløftere.

Det er en basisøvelse, som involverer flere af de største muskelgrupper i kroppen, og du kan derfor nå op på et ganske stort antal kg. Derfor er det essentielt at få teknikken på plads.

Hold knæene ude

Nogle oplever at de ikke kan holde knæene ude, når de squatter. I stedet falder de indad - især i bunden. Det kan også være at du har squattet i længere tid og pludseligt oplever, at du ikke kan holde dine knæ ude mere.

Dette problem kan være opstået af mange årsager, hvoraf man typisk kan finde problemet i enten teknikken eller noget muskulært.

Hvis dine knæ går ind, betyder det også ofte at vægten kommer på indersiden af foden. Det giver en suboptimal vægtfordeling på fødderne.

Knæene skal følge tæerne

Det absolut vigtigste tekniske fokuspunkt er at knæene følger tæerne. Det vil sige at hvis fødderne peger udad, skal knæene også gå udad.

Det skal gøres for at undgå vrid og uhensigtsmæssige bevægelser i knæ og ankel. Derudover er det vigtigt at holde hovedet neutralt, spænde i maven og få en god vejrtrækning inden hver gentagelse.

Du kan træne knæenes udadgående position, ved at tage et band rundt om knæene imens man squatter. Hvis bandet bliver slapt, er det fordi at dine knæ falder ind. Derfor er det vigtigt, at du hele tiden tænker på at holde knæene ude.

Måske har du svage indadførere

Muskulært vil indadgående knæ i squat ofte komme fra at adduktorerne (indadførerne) enten ikke involveres nok, ikke er stærke nok eller er for stramme. Derfor afhænger løsningen af årsagen.

Hvis de er for svage, kan du styrke dem gennem eksempelvis sumo dødløft eller adduktioner med maskine eller kabel, hvor du presser indad. Hvis de er for stramme, må du strække dem ud - læg især mærke "frøen".

Jacob Beermanns billede

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermanns billede
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en sikker og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence. Uanset om du træner i det lokale træningscenter fordi du synes det er sjovt, om du kon... Læs mere
Bog: Stærk - Din guide til effektiv løfteteknik
STÆRK er bogen for dig, der vil fordybe dig i løfteteknik.

Læs mere om bogen her