Bænkpres Begynder

Bænkpres er en af de mest kendte øvelser inden for styrketræning og når folk hører at du styrketræner, er du sikkert blevet spurgt: "Hvad bænker du?". Med god teknik kan dit svar blive højere. Og hvis dit mål er muskelmasse, så kan du også roligt se med.

I denne video gennemgår jeg hvordan du på en effektiv måde kan optimere din bænkpres, så du får mest muligt ud af international chest day hver mandag. Jeg viser dig teknikken og fortæller samtidig hvilke typiske fejl, jeg ser ude i de danske træningscentre.

Bænkpres er en af de tre øvelser til konkurrencer i styrkeløft og er for mange kongeøvelsen. For nogle måske i lidt for høj grad når de i samme træning kører både almindelig bænkpres med stang, incline bænkpres, bænkpres med håndvægte og bænkpres i maskine.

Hvis du gerne vil kunne svare et højt tal, når folk spørger dig hvad du bænker, er det vigtigt at du har styr på teknikken. Både for at du udnytter din styrke så effektivt som muligt, men også for at få kontinuerlig fremgang og minimere risikoen for skader.

Bænkpres med god teknik

Udgangspunktet for et godt bænkpres er dit opspænd, altså måden du ligger på. Desto mere dit mål er styrke, desto mere bør du arbejde med at svaje mere i ryggen, men selv hvis dit mål er muskelmasse, er det en fordel ikke at ligge helt flad som pandekage.

Jo mere du svajer i ryggen og laver opspænd, jo kortere bliver range of motion. Omvendt gælder det naturligvis, at desto mere fladt du ligger, desto længere bliver range of motion. Det er selvfølgelig blot én faktor, så det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet - det afhænger af dit mål.

Bænkpres træner primært bryst, skulder og triceps. Jo bredere du griber stangen og kører albuerne ud til siden, jo mere er fokus på brystet, mens hvis du holder smalt og kører albuerne ind til siden, så vil fokus i højere grad være på triceps.

Intet greb er rigtigt eller forkert - du skal vælge ud fra hvad du vil have ud af øvelsen. Eksempelvis mere muskelmasse på brystet, triceps eller at løfte mest muligt vægt.

Hvis du kører skrå bænkpres, hvor du ligger med hovedet opad, så vil du have lidt større fokus på den øvre del af brystet - uanset om du laver bænkpres med håndvægte eller stang.

Hvis du forestiller dig, at du ser et bænkpres oppefra, så er det for de fleste en god tommelfingerregel, at albuerne holdes under skulderhøjde - hvor meget afhænger af dit greb og målsætning med øvelsen.

I bænkpres anbefales det typisk, at du tager tommelfingeren rundt om stangen (altså på modsat side af de andre fingre). Nogle fjerner tommelfingeren (tager den på samme side som resten af fingrene) fordi de føler de får bedre kontakt til stangen ved håndroden. Det kaldes suicide grip, altså selvmordsgreb, fordi det øger risikoen for at du taber stangen - lige ned i hovedet på dig selv.

Den korte opsummering af teknikken i bænkpres er således:

 • Samle dine skulderblade og træk dem ned
 • Grib stangen bredere end skulderbredde
 • Afhængigt af dit mål kan du vælge at spænde dig mere op (svaje i ryggen)
 • Start med stangen i en lige linje over håndled, albuer og skuldre
 • Hold albuerne under stangen både på vej ned og op
 • Pres lidt skråt bagud på vej op til samme position, som du startede i

Hvor skal jeg ramme på brystet?

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan afgøre hvor du skal ramme på brystet i din bænkpres. Her er tre forskellige forslag:

 1. Mærk på brystbenet (sternum) og ram et sted fra det laveste punkt på det og et par cm op
 2. Ram det højeste punkt, når du har spændt op (men ikke umiddelbart lavere end punkt 1, fx en stor mave)
 3. Sigt efter brystvorterne (denne er måske ikke for dig, hvis dine bryster har bevæget sig sydpå)

Typiske udfordringer i bænkpres

På trods af bænkpres er en yderst populær øvelse, så har mange aldrig gjort en indsats for at forbedre deres teknik. Derfor ses der mange forskellige "varianter" i det gængse træningscenter - til stor undren for de omkringstående medlemmer.

En af de hyppigste udfordringer er, at ikke holde albuerne under stangen. Altså enten at albuerne er for langt ind til siden i forhold til hvor højt stangen rammer eller omvendt at albuerne er for langt ude i forhold til hvor langt nede stangen rammer.

Uanset hvilken af de to ovenstående situationer du oplever i bunden af bænkpres, så er der to løsninger:

 1. Du kan rykke albuerne ind eller ud, så de er under stangen.
 2. Du kan rykke stangen op eller ned, så den er over albuerne.

En anden klassisk udfordring er ikke (som regel uden god grund) at køre halve gentagelser, hvor stangen ikke kommer til brystet. Det er uheldigt, da især brystet bliver trænet i bunden. Dvs. fokus bliver mere på triceps.

En tredje teknisk udfordring er ukontrolleret bounce på brystet, dvs. at du kører stangen så hurtigt ned, at du nærmest slår den ned i brystet. Det kan gøre løftet ustabilt og ujævnt - og du går glip af noget solid træning af din bundstyrke.

En fjerde udfordring er at du løfter røven op af bænken, når det bliver tungt. Det sker typisk på vej op i løftet og er som sådan ikke forkert medmindre du stiller op i styrkeløft, hvor det er imod reglerne. Men det ændrer på vinklerne i løftet og dermed belastningen. Se nærmere på dit opspænd

Weak points i bænkpres

Når du har trænet bænkpres i længere tid, vil du muligvis opleve såkaldte "weak points" eller et specifikt stickingpoint, den del af bevægelsen, hvor du er svagest eller stangen går i stå. Så kan det være en god idé at supplere med hjælpeøvelser til bænkpres, som fokuserer på din bundstyrke eller topstyrke afhængigt af hvor din største udfordring er.

Bænkpres i maskine

Du kan også lave bænkpres i en maskine, ofte kaldet brystpres. Det kræver ikke så meget teknik, da banen er mere fastlåst og derfor kan du bænke til meget stor udmattelse.

Det betyder, at især hvis dit mål er muskelmasse, så kan bænkpres i maskine være et fint alternativ til din brysttræning, når du gerne vil variere fra bænkpres med håndvægte og stang - uanset om du ligger fladt eller skråt.

Hvis dit mål er styrke, så er det vigtigt du husker på at styrke skal trænes mere specifikt end muskelmasse. Derfor bør du træne mest i den variant af bænkpres, som du gerne vil være stærkere i.

Referencer

[1] Stastny, P., Gołaś, A., Blazek, D., Maszczyk, A., Wilk, M., Pietraszewski, P., ... & Zając, A. (2017). A systematic review of surface electromyography analyses of the bench press movement task. PloS one, 12(2), e0171632.

[2] Saeterbakken, A. H., Mo, D. A., Scott, S., & Andersen, V. (2017). The effects of bench press variations in competitive athletes on muscle activity and performance. Journal of Human Kinetics, 57(1), 61-71.

[3] Lehman, G. J. (2005). The influence of grip width and forearm pronation/supination on upper-body myoelectric activity during the flat bench press. The Journal of Strength & Conditioning Research, 19(3), 587-591.

[4] Kompf, J., & Arandjelović, O. (2017). The sticking point in the bench press, the squat, and the deadlift: similarities and differences, and their significance for research and practice. Sports Medicine, 47(4), 631-640.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere