Introduktion til kosttilskud: Weight gainer Begynder

Weight gainer er en kombination af protein og kulhydrat. Det vil sige, at hvis du ikke vil købe det færdigblandet, kan du uden problemer selv blande det af proteinpulver (fx whey/valle) og maltodextrin eller dextrose (druesukker).

Tags:

Som det fremgår af navnet, benytter man typisk weight gainer til at skabe et kalorieoverskud - og dermed tage på i vægt. Det er særdeles velegnet til bulk (vægtøgning), men det kan også anvendes efter træning eller som sagt, hvis du har svært ved at spise nok.

Weight gainer er protein og kulhydrat

Weight gainer er et supplement til kosten - et kosttilskud - så det hverken kan eller bør stå alene. Det er vigtigt, at du stadig spiser varieret og tilstrækkeligt til at skabe et kalorieoverskud. I mange weight gainere er kulhydratkilderne sucrose og maltodextrin og proteinkilden valle-koncentrat - det vil sige du får nogle simple kilder til især kulhydraten.

I din kost herudover bør du være opmærksom på, at du også får på nogle grovere og mere komplekse kulhydratkilder, der sørger for at du får tilstrækkeligt med kostfibre.

Før eller efter træning

Weight gainer kan du bruge både som måltidserstatning, under træning hvis du mangler energi eller efter træning, når depoterne skal fyldes op igen.

Kombinationen af proteinpulver og kulhydrat er oftest fordelagtig at indtage kort efter styrketræning for at fylde glykogendepoterne og påbegynde restitutionsfasen hurtigere [1].

Dette er vigtigere i udholdenhedssportsgrene end det er i styrketræning, men hvis du træner ofte og meget samt gerne vil optimere, er det helt klart noget, som du kan fokusere på, men det er langt fra det vigtigste.

Du bliver ikke tyk af weight gainer

Der er en myte om at du bliver fed af weight gainer og den er der ikke noget hold i. Det er blot protein og kulhydrat samlet i ét kosttilskud og det kan hjælpe dig med at skabe et kalorieoverskud, men du tager ikke nødvendigvis på af at spise weight gainer, hvis du ikke spiser tilstrækkeligt med kalorier udover.

Du skal være i kalorieoverskud for at tage på.

Weight gainer har dermed ikke en effekt i sig selv, men kan være en måde at gøre træningslivet lettere for dig, hvis du har svært ved at spise nok til at tage på. Dette er modsat hvad mange tror om kosttilskud - altså, at de i sig selv skulle have en positiv effekt.

En af de få kosttilskud, der har faktisk har en positiv effekt i sig selv er kreatin, som du kan læse mere om her

Hvis du er i tvivl om hvordan du kan styre din kropsvægt, så se denne video. Problemet med at tage for meget fedt på, opstår hvis du er i et for stort kalorieoverskud og ikke nødvendigvis fordi du drikker for meget weight gainer.

Derfor bør du, hvis du er normalvægtig, være tålmodig og sigte efter små kalorieoverskud og kalorieunderskud på 2-300 kcal per dag.

Hvis du synes at vægtøgningen går lidt for hurtigt, bør du selvfølgelig ikke supplere med weight gainer.

OPSUMMERING om weight gainer

Weight gainer kan være godt for dig, der har svært ved at spise nok til at komme i kalorieoverskud og dermed tage på. Du kan købe ét produkt, som er en blanding af protein og kulhydrat eller blande det selv, som ofte er den billigere løsning.

Det bør ses som noget, der supplementerer din kost, og kan ikke stå alene, da din kropsvægt udvikling handler om dit samlede kalorieindtag.

Referencer

[1] McCartney, D., Desbrow, B., & Irwin, C. (2018). Post-exercise ingestion of carbohydrate, protein and water: a systematic review and meta-analysis for effects on subsequent athletic performance. Sports Medicine, 48(2), 379-408.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Anders Brusen Jensen

Hej Jacob. Jeg træner et to split program fordelt på fire dage fortiden, men har problemer med at få indtaget nok kost og derfor suppler jeg med Weight-gainer efter min træning. Jeg har også fået anbefalet at supplere med alm. protein som jeg har taget sammen med min morgenmad. Kan det være en fordel for mig at supplere med en weight-gainer om morgen i stedet for alm. protein for at indtage nok kulhydrater? Mit mål med træningen er at blive mere muskuløs da jeg altid har været meget spinkel af bygning. Jeg har i lidet over et år før jeg begyndet på spit programmet trænet et full body program så har virket rigtig godt, men er/ vil gerne skubbe min træning til det næste niveau.med ven hilsen
Anders

Hej Anders
Hvis du har svært ved at spise nok, så kan kosttilskud som proteinpulver eller især weightgainer være en hjælp eftersom du kan drikke kalorierne, så de mætter mindre. I første omgang vil jeg anbefale dig at se nærmere på din kost, så du får mest muligt dækket derigennem og derfra kan du så supplere med kosttilskud, dvs. det korte svar på dit spørgsmål er "Ja, men har du også tjekket din kost?".

Skrevet af Zabi majidzafa

Hej Jacob. Jeg er en dreng på 180 og vejer 62kg. Jeg vil gerne først fokusere på at få min vægt op, og tænkte på om weight gainer ville være noget for mig. Jeg er 18 år.

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>