Får du kostfibre nok? Begynder
Hvad er kostfibre?
Kostfibre er en gruppe af kulhydrater, der er delvist ufordøjelige. Modsat de fleste andre bestanddele i kosten, nedbrydes de ikke af enzymerne i tolvfingertarmen og tyndtarmen, men af bakterierne i tyktarmen; en såkaldt fermentering.
Under denne fermentering dannes der blandt andet short chain triglycerides (SCT fedt), der på dansk kaldes kortkædede fedtsyrer. Disse fedtsyrer har en beskyttende effekt på tarmens overflade og kan blandt andet medvirke til at beskytte mod kræft.
To kategorier af kostfibre
Man deler kostfibrene op i to underkategorier, nemlig de vandopløselige og de ikke-vandopløselige.
De vandopløselige fibre, som fylder mere og hjælper til at stabilisere blodsukkeret, findes primært i grøntsager (primært de grove grøntsager som gulerod, selleri, persillerødder og broccoli), frugt, bælgfrugter, rug og havre.
De ikke-vandopløselige, som er særdeles effektive til at hjælpe fordøjelsen og modvirke forstoppelse, findes i blandt andet hvedeklid, grahamsmel og andre kornprodukter.
Fordelen ved kostfibre
Ved et vægttab vil det være en god idé at øge indtaget af kostfibre, da fødevarer, der er rige på kostfibre mætter meget og kræver meget tyggearbejde, således kan du ikke spise lige så store mængder mad. Det kan potentielt medføre et kalorieunderskud og derved et vægttab.
Du bør med andre ord ikke frygte kulhydrater.
Du bør i stedet indtænke kulhydrater og kostfibre i din kostplan eller koststrategi, da det kan understøtte dit vægttab. Det er også en af grundene til at et af de 10 officielle kostråd er vælg fuldkorn.
Kostfibre har også en stor betydning for at stimulere tarmenes peristaltiske bevægelse, som er de muskulære sammentrækninger tarmene laver for at bevæge maden fremad, samt at blande maden med enzymer således at alle næringsstofferne kan blive optaget.
Det anbefales at spise 25-35 gram kostfibre om dagen og har du svært ved at nå dette indtag, kan du eventuelt supplere med kosttilskud som HUSK, men en sund og varieret kost er dog at foretrække - ikke alle oplever samme mæthed fra tilskud af kostfibre.
Referencer
Veronese, N., Solmi, M., Caruso, M. G., Giannelli, G., Osella, A. R., Evangelou, E., ... & Tzoulaki, I. (2018). Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. The American journal of clinical nutrition, 107(3), 436-444.
Liu, L., Wang, S., & Liu, J. (2015). Fiber consumption and all‐cause, cardiovascular, and cancer mortalities: A systematic review and meta‐analysis of cohort studies. Molecular nutrition & food research, 59(1), 139-146.
Kommentarer
Tilføj kommentarTilføj kommentar