Alkohol påvirker dine træningsresultater Let øvet

Alkohol drikkes i store mængder i Danmark, men hvad gør du så når du er seriøs med din træning? Alkohol har en negativ effekt på din træning - især for mænd.

Tags:

Hvordan påvirker det resultaterne og hvad bør du være opmærksom på? Danni har set nærmere på dette.

Der er stor forskel på at indtage alkohol med moderation eller såkaldt binge drinking, hvor der indtages mere end 5 genstande ved samme lejlighed. De negative effekter gør sig især gældende ved et indtag over 5 genstande.

Man kan så tilføje at det for mange danskere sandsynligvis gælder, at en "normal bytur" indeholder markant mere end 5 genstande.

Husk dog på, at der intet usundt eller skadende er ved at drikke nogle få genstande engang imellem.

Alkohol indeholder kalorier

Først og fremmest er det vigtigt, at påpege alkohol indeholder energi, ligesom protein, kulhydrat og fedt. Alkohol indeholder 7 kcal per gram, hvortil det dog skal tilføjet, at kroppen forbruger en del af den energi, når alkoholen metaboliseres.

Derfor er det reelle tal sandsynligvis lavere. Den termiske effekt af alkohol er på omkring 30%, dvs. kun omkring 70% af kalorierne fra alkohol bliver optaget. Men som du med al sandsynlighed har hørt før, så afhænger din kropsvægt af den samlede energibalance (kalorieroverskud vs. kalorieunderskud).

Fysiologiske forandringer efter druk

En druktur med mange genstande sænker muskelproteinsyntesen med cirka 25%, hvorefter der går nogle dage inden det er tilbage til normalen igen [1]. Alkohol påvirker testiklernes testosteronproduktion, så denne negative effekt gælder kun for mænd, ikke kvinder.

Kroppen prioriterer at forbrænde alkohol først, så derfor har det til tider heddet at din fedtforbrænding nedsættes eller stoppes, når du indtager alkohol, men husk på at det er det samlede kalorieindtag, som er afgørende.

Du præsterer dårligere

Alkoholindtagelse og topform går ikke hånd i hånd. Alkohol påvirker præstationsevnen negativt på flere måder [2]. Du får forstyrret din døgnrytme, da du går senere i seng og søvnkvaliteten forringes betydeligt, når du har indtaget alkohol.

Derfor vil du opleve dårligere energi, da glykogenomsætningen er hæmmet, hvilket igen påvirker træningen i en dårlig retning [3].

For mange vil tømmermændene også resultere i et øget indtag af junkfood på grund af alkoholens og træthedens effekt på lysten til fedt og salt.

Lav en plan

Spiser du godt og varieret 90-95% af tiden, sker der naturligvis ikke det store ved at du går på druk engang imellem. Det bedste råd herfra er, at du skal lave en plan. Drik med måde og hav det sjovt eftersom du næppe får en god aften ved at bruge hele din aften på at overveje hvad det vil betyde for din træning.

Én aftens udskejelser er ikke et stort problem. Gentagelsen flere gange om ugen, uge efter uge, er et problem.

Du kan med fordel spise noget ekstra protein efter træning, da det har en positiv effekt på muskelproteinsyntesen - også når du skal på druk efterfølgende. Du kan også spare nogle kalorier i løbet af dagen og du kan prøve at undgå kebabrullen på vej hjem.

I samme tråd kan du vælge drinks, som ikke er blandet op med sukkerfyldt sodavand og juice, men i stedet vælge light eller danskvand.

Referencer

[1] Parr, E. B., Camera, D. M., Areta, J. L., Burke, L. M., Phillips, S. M., Hawley, J. A., & Coffey, V. G. (2014). Alcohol ingestion impairs maximal post-exercise rates of myofibrillar protein synthesis following a single bout of concurrent training. PLoS One, 9(2), e88384.

[2] Barnes, M. J., Mündel, T., & Stannard, S. R. (2010). Post-exercise alcohol ingestion exacerbates eccentric-exercise induced losses in performance. European Journal of Applied Physiology, 108(5), 1009-1014.

[3] Burke, L. M., Collier, G. R., Broad, E. M., Davis, P. G., Martin, D. T., Sanigorski, A. J., & Hargreaves, M. (2003). Effect of alcohol intake on muscle glycogen storage after prolonged exercise. Journal of Applied Physiology, 95(3), 983-990.

Danni Hvidtfeldt er klinisk diætist og hjælper dig med at optimere din kost.

Hej, jeg er Danni Hvidtfeldt

Danni Hvidtfeldt er klinisk diætist og hjælper dig med at optimere din kost.
Jeg er uddannet cand. scient. i klinisk ernæring fra Københavns Universitet (KU) og klinisk diætist fra Professionshøjskolen Metropol i København (Ernærings- og sundhedsuddannelse i 2012). I løbet af min studietid på blandt andet SCIENCE på Frederiksberg har jeg taget uddannelsen til fitnessinstr... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Chr.

Hej Danni. Jeg har nået en alder, hvor den alkohol jeg drikker stort set kun er rødvin. Det sker med få undtagelser kun fredag,lørdag,(søndag). Jeg har stort set altid et træningspas i weekenden, og 1-2 i løbet af ugen.
Hvordan skal din artikel ses i det perspektiv? Er min træning i weekenden "spildt" eller hur? Og har du et bud på hvornår (ugedag) jeg typisk være tilbage på alm. fedtforbrænding??
Tak for spændende video

Hej Chr
Dine træningspas er ikke spild af tid. Al træning og bevægelse er værdifuld upåagtet af dit indtag af alkohol. Kunne du få bedre resultater uden alkohol? Det er meget muligt, men hvis du ikke er elitesportsudøver, så er det måske ikke SÅ vigtigt hvor hurtigt du får resultater. Det er trods alt vigtigt, at du lever et liv som du er glad for og hvis det inkluderer lidt vin i weekenden, så er det fint. Selve fedtforbrændingen er nedsat i op til 72 timer efter alkoholindtag, men så længe du spiser fornuftigt 80% af tiden, er det sundhedsmæssigt fint.

Skrevet af Emil T.

Hej Danni,
Tak for den spændende video om et emne, som flere, inklusiv mig selv, ikke har 100% styr på. Umiddelbart fremstår det af din video at de eneste negative konsekvenser af alkohol i forbindelse med træning er, at det skader ens fedt- procent/forbrændig + øddelægger ens dagsrytme og præstationsevne dagen efter.
Sagt på en anden måde: Hvis man generelt lever sundt og træner 3-4 gange om ugen, men ikke går synderligt op i ens fedtprocent, så burde det ingen større konsekvenser have at man drikker 1 gang om ugen. Lad os tage et eksempel: Man tager i byen fredag (for mange øl + junkfood osv.) man kommer sent hjem, men formår alligevel at få de nødvendige 9 timers søvn. Dagen efter havde man alligevel ikke tænkt sig at træne, så derfor er ens præstationsevne dagen efter irrelevant. Udover de ekstra kalorier har man alkoholen ikke haft nogen skadeligt effekt set ud fra et træningsmæssigt perspektiv? Den har altså ingen negativ effekt på den træning man havde igennem ugen mandag/tirsdag/onsdag/torsdag (måske fredag) ?
På forhånd tak for svaret.

Medmindre du drikker dig helt ned 3 gange om ugen på fast basis, så nej, så burde det ikke have nogen nævneværdig effekt. Det kommer selvfølgelig an på hvilket niveau du har tænkt dig at være på. Hvis du har intentioner om at følge meget skrappe progressionscyklusser, så er det næppe anbefalelsesværdigt at drikke i de perioder.Men søvn nok, ordentlig kost mv. efterfølgende, så er du fint med. Mht. alkohol og diverse cancertyper, der er snakken anderledes :)Læs evt om alkohol og træning her:http://www.bodybuilding.dk/...

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>