Rødbeder og præstationsevne Begynder

Rødbeden er en undervurderet rodfrugt. Mange tænker på rødbeder som syltede skiver, du køber på glas og som har til fornemmeste opgave at gøre leverpostejsmaden en smule mere spændende. Denne opfattelse af rødbeden er langt fra retfærdig, da rødbeden faktisk er en sund og alsidig grøntsag, som endda muligvis kan forbedre din præstationsevne.
Rødbeder kan fremme præstationsevnen og bruges især i udholdenhedsidræt.

Tags:

Rødbeden er en del af beta-slægten og har en fiber-kulhydrat ratio på 1:3, hvilket er med til at gøre rødbederne mættende. De har samtidig et naturligt højt indhold af folat, mangan og kalium.

En folat-rig kost er at anbefale for gravide, da folat assisterer optagelsen og nedbrydelsen af B12-vitamin samt hjælper formering og omløb af røde blodceller.

Mangan arbejder enzymatisk med kulhydrat-, aminosyre- og kolesterolmetabolismen, mens kalium hjælper med at balancere en natriumholdig diæt, og dermed regulerer blodtrykket.

De fleste som har spist rødbeder før, har lagt mærke til at urin og/eller afføring kan få en rød-lilla farve. Det symptom kaldes ”beeturia”, er ganske harmløst og menes at skyldes øget jernoptagelse i kroppen.

Rødbeders effekt på præstationsevnen

Tre studier fra 2009-2010 viste, at rødbeder faktisk kan øge præstationsevnen ved at effektivisere iltforbrug under fysisk aktivitet. I det ene forsøg fik forsøgspersonerne ½ liter rødbedesaft om dagen, hvilket viste sig at reducere iltforbruget ved almindelig gang med 12 % samt en reduktion i VO2-max på 7 % ved løb i moderat tempo.

Det samme blev testet på cykling, hvor reduktionen af iltforbruget var endnu højere. Et tredje studie viste at rødbeder kan øge mitokondriel effektivitet og derved forbedre præstationsevnen. Fælles for disse studier er, at de fokuserer på nitrat som den afgørende faktor, men de kan ikke fastlægge hvilken del af processen der giver anledning til forbedringerne.

Det skal også nævnes, at studierne på trods af at de er dobbelt-blinde, fordelt tilfældigt og placebotestet næppe er generaliserbare. Fælles for studierne er, at deltagelsen er lille (n<10) og dermed er der ikke statistisk grundlag for at udtale sig skråsikkert.

Derudover ser det ikke ud til at tilskud af vitaminer og mineraler har samme positive effekt som indtag af de fødevarer, som har et højt indhold samme mikronæringsstoffer.

Tilberedning af rødbeder

Rødbeder kan tilberedes og spises på alle tænkelige måder. Rå rødbede, i tynde skiver eller revet, er et godt råkostelement i en salat. Kogte, ovnbagte eller ristede giver de mange muligheder til aftensmaden. Kør dem igennem en saftcentrifuge sammen med andre frugter og grøntsager og du har en lækker juice, eller juice dem for sig selv og brug saften til en rødbedesuppe.

Du kan sågar udnytte rødbedens sødme i kager, hvor du for eksempel kan bytte gulerødderne ud med rødbede i en gulerodskage. Mulighederne er næsten uendelige, det er blot et spørgsmål om fantasi. Den sødlige, let jordede smag har godt af et sursødt modspil og går rigtig godt med let salte elementer.

I supermarkedet ser man næsten kun selve rødbederoden i grøntafdelingen og det er en skam. De ”fuldvoksne” stænger og blade smager nemlig fantastisk, er fyldt med fibre og i høj grad anvendelige i køkkenet. I bakkerne med de såkaldte ”babyleaves” er den type salat, der omtales ”Bull’s Blood” faktisk de spæde skud fra Bull’s Blood-rødbeden.

Så hvis du har rødbeder i haven, kan man udnytte den tidligere omtalte udtømning, til at bruge de spæde blade og de mindre rødder i aftenens salatskål.

Varm rødbedesalat med gedeost og rucola

Til 2 portioner skal du bruge:

 • 600 gram rødbeder med top og blade
 • 2 spsk. smør
 • 100 gram god salt gedeost
 • En håndfuld rucola
 • 2-3 spsk god balsamicoeddike
 • Salt og peber

Fjern stilke og blade fra rødbederne og skyl meget grundigt. Stilkene skæres i 4 cm lange stykker, og bladende strimles fint.

Kog rødbederne i 10 minutter, skyld med koldt vand og gnub skrællen af. Skær herefter rødbederne i 1,5 cm store tern, og steg dem i halvdelen af smørret på middelhøj varme. Når rødbederødderne er ved at være færdige skrues op for varmen, stilke og blade tilsættes, hvorefter det hele steges i 5 minutter.

Tag rødbederne af varmen, og lad varmen herfra smelte det sidste smør. Vend rødbederne med rucolaen og balsamicoen, og smuldre gedeosten over lige før servering. Smag til med salt og peber.

Efterårsråkost

Efteråret er en dejlig tid hvor rodfrugter, æbler, og pærer er allerbedst! Denne simple råkost kombinerer rødbeder, gulerødder og æbler til en sund og simpel salat. Opbevaret i en beholder, kan en stor portion gemmes:

 • 1 kg gulerødder
 • 1 kg rødbeder
 • Olivenolie
 • Balsamico
 • ½ æble/pære per portion

Skræl og riv gulerødder og rødbeder og læg det i en stor skål. Hæld et ordenligt skvæt olivenolie og balsamico over, så det danner en dressing/marinade og salaten er klar. Riv et halvt æble over hver portion inden servering og tilføj eventuelt salaten lidt frisk appelsin. Guf!

Referencer

Lansley, K. E., Winyard, P. G., Fulford, J., Vanhatalo, A., Bailey, S. J., Blackwell, J. R., ... & Jones, A. M. (2010). Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of walking and running: a placebo-controlled study. Journal of Applied Physiology, 110(3), 591-600.

Bailey, S. J., Fulford, J., Vanhatalo, A., Winyard, P. G., Blackwell, J. R., DiMenna, F. J., ... & Jones, A. M. (2010). Dietary nitrate supplementation enhances muscle contractile efficiency during knee-extensor exercise in humans. Journal of Applied Physiology, 109(1), 135-148.

Bailey, S. J., Winyard, P., Vanhatalo, A., Blackwell, J. R., DiMenna, F. J., Wilkerson, D. P., ... & Jones, A. M. (2009). Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans. Journal of Applied Physiology, 107(4), 1144-1155.

Berardi, John M. (2010), “What to eat during pregnancy”. Precision Nutrition.

Berardi, John M. and Andrews, Ryan (2010). The essentials of sports and exercise nutrition. Precision Nutrition, Inc., 2010.

Ferreira Leonardo F. and Behnke Bradley J. (2011). A toast to health and performance! Beetroot Juice lowers blood pressure and the O2 cost of exercise. Journal of Applied Physiology, 110.

Leo Smith er kostvejleder og arbejder med udgangspunkt i Precision Nutrition.

Hej, jeg er Leo Smith

Leo Smith er kostvejleder og arbejder med udgangspunkt i Precision Nutrition.
Som tidligere ambitiøs fodboldspiller har jeg lært, at hvis noget er værd at gå efter, kræver det hårdt arbejde at nå det. Denne tankegang bruger jeg også i mit arbejde som ernæringskonsulent. Min mission er enkel. Jeg ønsker at optimere mine kunders helbred, præstationsevne og kropssammensætning... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Update på rødbeder og præstationsevne: Et nyt studie af Murphy et al (2012) viser at 200 gram bagt rødbede kan forbedre ens hastighed på 5 km løb med 5 %. Nitrat menes at være årsagen til effekten.

Skrevet af Bjørn Nielsen

Spændende, er der noget der skal indtages hver dag eller i perioder for at virke eller bare 1 gang dagen før løb?
Mvh Bjørn

Hej Bjørn,
I følge studierne kunne det være 1-3 dage før løb. Men husk dog at resultaterne ikke er generaliserbare og at der er rigtig mange andre ting, der er meget vigtigere at fokusere på. God træning! :)
Med venlig hilsen Karoline, træner hos Maxer

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

 • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
 • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
 • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>