Glimrende gulerødder Begynder

Glykæmisk indeks er en målestok, som relativt ift. glukose, fortæller hvor stor en stigning i blodsukkeret en fødevare vil resultere i. Problemet er bare at stigningen er baseret på 50 gram kulhydrater fra en given fødevare og da gulerødder indeholder cirka 10 gram kulhydrater pr. 100 gram er beregningen altså lavet på 0,5 kg gulerødder, hvilket der næppe er nogen, som indtager i ét måltid.
Derfor kan glykæmisk indeks isoleret set altså give et fejlagtigt billede af en given fødevare. I forhold til vægttab er det altafgørende den samlede mængde kalorier - ikke det glykæmiske indeks og udsving i dit blodsukker.
Og der er ingen i hele verden, som er kommet i kalorieoverskud ved at spise for mange gulerødder.
Gulerøddernes næringsindhold
Guleroden er kendt for sit høje indhold af A-vitamin og for at være god for synet. A-vitamin spiller en central rolle i celledannelsen og for vores immunsystem. Begrebet dækker over en lang række substanser, der kan inddeles i to typer: retinoider og carotenoider.
Retinoider er A-vitaminer, der er klar til brug som de er og fås igennem eksempelvis mælk, æggeblommer, og lever. Carotenoider er pro-vitaminer med sundhedsfremmende egenskaber og kommer fra planteriget, som dog ikke alle kan konverteres til aktivt A-vitamin i kroppen.
Det største sundhedsmæssige fokus er på carotenoiderne. Der er fire carotenoider, som kan konverteres og heraf er beta-caroten den mest tilgængelige og det er faktisk herfra den orange farve stammer. Beta-caroten er en fedtopløselig, kraftfuld antioxidant med kræftbekæmpende egenskaber, særligt effektiv i bekæmpelsen af leukemi.
Flere studier har vist at det virker bedre i sin naturlige form end i kosttilskud, så drop tilskuddene og spist gulerødder – og æg, græskar, grønkål og spinat.
Inspiration til gulerods-ret
En af de største barrierer omkring indtag af sunde fødevarer og grøntsager som helhed, er mangel på metoder at lave sunde og lækre retter, som samtidig er nemme at lave. Personligt har jeg god erfaring med denne simple krydrede ret, som fungerer glimrende som tilbehør til eksempelvis kød eller fisk.
Steg 1 kg gulerødder, 1 spiseske korianderfrø, 1½ teske spidskommenfrø og lidt salt i en wok-pande. Du kan eventuelt tilføje lidt saft og skal (kun det gule) fra en økologisk appelsin for at gøre smagen sødere.
Det er en simpel fremgangsmåde, som giver en stor portion, så der er til flere måltider.
Forhåbentligt står det klart for dig, at glykæmisk indeks kan ikke stå alene, når du skal vurdere en fødevare. Blot fordi det rangerer højt, feder det ikke - det handler om kalorier. Du bliver nødt til at tage højde for mængden, som indtages.
Gulerødder er billige, giver stor mæthedsfornemmelse og kan bidrage til din samlede sundhed. Det er ikke et godt sted at skære væk hvis du ønsker at tabe dig.
Referencer
Abdollah Ghawami, Coward Andrew W. and Bluck, J. C. Les (2010): “The effect of food preparation on the bioavailability of carotenoids from carrots using intrinsic labeling” British Journal of Nutrition; Druesne-pecollo Nathalie, Latino-Martel Paule, Norat Teresa, Barrandon Emilie, Bertrais Sandrine, Galan Pilar and Hercberg Serge (2010): “Beta-carrotene supplementation and cancer risk: a systematic review and metaanalysis of randomized control trials” International Journal of Cancer;
Zaini R. Clench MR. and Le Maitre Cl (2011): “Bioactive chemicals from carrot (Daucus Carota) juice extracts for the treatment of leukemia” J med food, Aug
Kommentarer
Tilføj kommentarTilføj kommentar