Tip til sunde kostvaner: Få styr på køkkenet Begynder

Det kan virke banalt og lysende klart for dig, at du skal have bestemte redskaber i dit køkken for at kunne få dit ønskede resultat. Men hvad er det nødvendige køkkenudstyr for at kunne opretholde sunde kostvaner?

Tags:

For mange er det en overraskelse hvor vigtigt det egentligt er med det rette udstyr i køkkenet. Mange oplever at de får større glæde når de er i køkkenet og tilbereder maden, når udstyret er godt. Og det er en stor sejr for sundheden - og et stort skridt mod dine drømmeresultater.

Hvis køkkenudstyret er i orden og det er sjovere at lave mad, så gør du det sandsynligvis oftere.

Et studie har blandt andet fundet at blandt de største barrierer for at spise sundt er manglende ordenligt køkkenudstyr [1]. Derudover fandt de at økonomiske usikkerhed, tidsmangel, manglende transportmuligheder og mangel på viden om kost var væsentlige faktorer.

Et andet studie fandt, at de kvinder, der havde mindst ordenligt køkkenudstyr var markant mindre glade for at lave mad [2].

Fordelene ved godt udstyr i køkkenet

Uanset om dit mål er vægttab, vægtøgning, sundhed eller noget fjerde, har det stor indvirkning på resultatet, at du kan være konsistent i din koststrategi henover ikke blot dagens måltider, men ugens og månedens.

Hvis din hverdag er domineret af færdigretter og dit køkkengrej er sløvt, slidt og rustent, så forstår jeg godt hvorfor din glæde i køkkenet er minimal. Gode køkkenredskaber gør det nemlig sjovere og nemmere at lave mav - som du også kan have med på farten, i skole eller på arbejde.

Ved selv at kunne lave solide måltider derhjemme kan du lettere styre dit kalorieindtag (og kropsvægt). Det er lettere at have en relativt fast måltidsstruktur (uden at du behøver en kostplan), undgå unødvendig snacking og få dækket dit behov på en både sund, velsmagende og økonomisk måde.

Det betyder ydermere at du kan sammensætte dine måltider helt som du ønsker, undgår tilsætningsstoffer, salt mv. fra færdiglavede retter og i stedet kan sørge for at få gode råvarer, hvor du kender indholdet. Afhængigt af hvilken typer færdigretter der er tale om, kan de absolut sagtens indgå som del af en sund og varieret kost.

Dette køkkenudstyr skal du bruge

Når du ønsker indblik i dit kalorieindtag, er en køkkenvægt til afmåling af fødevarer essentielt. På den måde kan du afmåle hver enkelt fødevare og få indblik dit indtag af kalorier efter behov. Det er ikke noget jeg vil anbefale dig at gøre på fast basis, men de fleste bliver overrasket over hvor mange kalorier de indtager.

Andre vigtige køkkenredskaber er gode gryder, pander, spækbrætter og skarpe knive i forskellige størrelser, så du kan vælge det udstyr, som passer til dagens ret. I forhold til smoothies og supper, er en stærk blender fantastisk og kan hjælpe dig med at indtage en kost med større variation til glæde for både motivation og sundhed.

Referencer

[1] Dave, J. M., Thompson, D. I., Svendsen-Sanchez, A., & Cullen, K. W. (2017). Perspectives on barriers to eating healthy among food pantry clients. Health equity, 1(1), 28-34.

[2] Méjean, C., Hassen, W. S., Gojard, S., Ducrot, P., Lampuré, A., Brug, H., ... & Hercberg, S. (2017). Social disparities in food preparation behaviours: a DEDIPAC study. Nutrition Journal, 16(1), 62.

Danni Hvidtfeldt er klinisk diætist og hjælper dig med at optimere din kost.

Hej, jeg er Danni Hvidtfeldt

Danni Hvidtfeldt er klinisk diætist og hjælper dig med at optimere din kost.
Jeg er uddannet cand. scient. i klinisk ernæring fra Københavns Universitet (KU) og klinisk diætist fra Professionshøjskolen Metropol i København (Ernærings- og sundhedsuddannelse i 2012). I løbet af min studietid på blandt andet SCIENCE på Frederiksberg har jeg taget uddannelsen til fitnessinstr... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>