Superfoods: Hvad kan vi lære af glutenfri vand? Let øvet

Sig goddag til Wand - en helt særlig superfood kildevand - fri for alt det du frygter.
I samarbejde med Phillip Munk (RebelSports) og Karoline Stranddal har jeg udviklet denne vand - en superfood. Med et fancy navn - Wand - og en etiket med information om alt det, den er fri for (ligesom alle andre vand), er vi klar til at sælge vand i massevis. Også til dig, der tror du skal undgå gluten og laktose.
Når vi siger, at det ikke blot er en joke, er det fordi vi mener, at der er en række problemer forbundet med denne type markedsføring og vildledning af os alle som forbrugere.
Der er en stor grad af misinformation på sundhedsområdet og det gør det svært at navigere i denne uden et stort forudgående kendskab til en række fagområder - som de færreste har.
Det er blevet gjort unødvendigt svært at være sund.
En stor del af misinformationen udspringer af virksomheders markedsføring, som med en stærk økonomisk interesse reklamerer for deres produkter med fokus på små uvæsentlige detaljer (fx superfoods) og frygt som middel [1-2]. Det triste er, at det virker og det forvirrer os. Men vi har også et ansvar som forbrugere.
Superfoods, madfrygt og magisk værdi
Fra vittigheder til alvor. Det faktum at mange firmaer vælger at promovere deres produkter ved at sprede madfrygt er et problem.
Det samme gælder en del fødevarefilm, som advarer mod alt fra animalsk protein og sødestoffer til genmodificerede produkter. Uden videnskabeligt grundlag.
Aviser og andre medier skriver side op og side ned om farerne ved E-numre og aspartam og den ene dag er brokkoli sundt, den anden dag er det kræftfremkaldende.
Problemet med superfoods og lignende markedsføring er, at det forvirrer folk og får folk til at tro på ting, som simpelthen ikke passer.
Foruden at sprede frygt og fejlinformation om enkelte ingredienser og fødevarer, bliver andre fødevarer hypet som om de har en speciel iboende magisk effekt isoleret set upåagtet af mængde.
Typiske eksempler på "superfoods" er:
- Ingefær.
- Gurkemeje.
- Goji-bær.
- Chiafrø.
- Spirulina.
- Kokosolie.
- Peanutbutter.
- Og mange andre såkaldte "superfoods”.
Hvis du spiser disse fødevarer, gør du det så af lyst eller fordi du tror du bør? At de gør dig sundere? Forhåbentligt gør du det af lyst for sundhedseffekten ligger sandsynligvis et sted mellem minimal og helt fraværende.
Disse enkeltstående fødevarer kan ikke i sig selv mere end maksimalt at få dig til at føle dig sund, fordi det er det du har lært at du bliver, hvis du indtager dem.
Eller måske har det faktisk hjulpet? Har du det sådan at et ingefærshot påvirker dig til at tage flere andre valg i dagligdagen, som faktisk påvirker din helse - som for eksempel at bevæge dig mere og sørge for at få det antal timer søvn, du har behov for for at fungere og have det godt med dig selv?
Så kan man tale om at et ingefærshot har en sundhedsmæssig værdi - men ikke på grund af ingefærens indholdsstoffer. Godt nok indeholder ingefær såkaldte antiinflammatoriske stoffer, ligesom dem der er i Ipren - men det er et lige så godt argument for daglige ingefærshots, som det er, for daglige Ipren. Det snakkede jeg med Morten Elsøe om i episode 6 af Tanketid
Enkeltstående fødevarer - med eller uden "super" foran - har (desværre) ikke en magisk evne til at gøre os sunde på trods af at de ofte bliver tillagt en sådan. Der promoveres helsefordele som forbedret fordøjelse, højere energiniveau, anti-inflammatorisk effekt, bremset aldring, frisk hud, øget forbrænding, længere liv osv.
Men er det overhovedet realistisk at enkeltstående fødevarer kan bidrage med dette? Findes superfoods?
Superfoods - når markedsføring bliver en informationskilde
Såkaldte superfoods har vi hørt om i flere år nu. Men hvad er det egentlig? De fleste tror at superfoods har helt specielle effekter som nævnt ovenfor - at de kan påvirke kroppen i nævneværdig grad isoleret set, og være sundhedsfremmende, fedtforbrændende eller sygdomsforebyggende. Men det er i bedste fald ønsketænkning.
Hvis du kender begrebet placebo, vil du vide, at der helt sikkert er mange, som faktisk oplever en positiv effekt. Men næppe på grund af selve fødevarens effekter og ofte kortvarigt.
Faktum er, at "superfood" er et marketingbegreb, som firmaer bruger for at få dig til at købe deres produkter.
Det handler nemlig om firmaers interesse i at sælge, og dertil vores søgen som forbrugere efter den magiske pille, quickfix, eller på dansk: den nemme hurtige løsning. Men den findes ikke (lovligt).
Salg handler om at overbevise potentielle kunder om at de har behov for dit produkt - uanset om de har det eller ej.
En effektiv metode til at skabe et oplevet behov er, at sprede frygt, så folk bliver usikre og søger efter hjælp og løsninger, som kan gøre os trygge igen og få os til at føle kontrol.
Du kan tænke på det som at skabe et problem og samtidig præsentere løsningen. Denne problematik i sundhedsindustrien kan du læse mere om i Politiken.
Trenden omkring superfoods passer glimrende med tanken omkring sundhedsoptimering, biohacking og lignende som i høj grad oplever stor opmærksomhed i vores helsefokuserede samfund.
Men på trods af at superfoods bliver præsenteret som nøglen til succes kan:
- Ingen enkeltstående fødevare gør dig sund.
- Ingen enkeltstående fødevare får dig til at tabe fedt.
- Ingen enkeltstående fødevare opbygger muskelmasse.
- Ingen enkeltstående fødevare forebygger sygdom.
- Ingen enkeltstående fødevare vejer op for en utilstrækkelig kost samlet set.
Som Morten Elsøe skrev på facebook, er ernæringsdebatten blevet uvidenskabelig, blandt andet på grund af amerikanske fødevarefilm. Mange mennesker forholder sig desværre fuldstændigt ukritiske til det, de læser og hører - og det er et problem.
Debatten er, ironisk nok, blevet lige så emotionel som virksomhedernes markedsføring.
Vedholdenhed er vejen til målet
Et overordnet mål for mange er at være sund og føle sig tilpas med kroppen og dens udseende. Desværre står netop quickfixes, rigide restriktioner og andre kortvarige og omkostningsfulde løsninger i vejen for at opnå dette på langt sigt - altså livet ud.
Lad os sige at du har mål om øget sundhed. Det kan være at have en stærk krop, have en fordelagtig fedtprocent for en velfungerende krop, at få nok næring til alle kroppens funktioner osv.
Så er det ikke noget, du arbejder hårdt for at opnå i én periode for så at droppe det og vende tilbage til udgangspunktet, er det vel? Det ville da være ret irriterende at miste det du har arbejdet for?
Det som dog kan hjælpe dig for at opnå disse mål og bevare den situation, er vedholdenhed.
Vedvarende resultater kræver vedholdende indsats.
Et stort fokus på restriktioner, enkeltstående fødevarer og en sort/hvid opdeling (fx sund/usund, fedende/slankende) tager fokus fra de vigtige faktorer.
Hvad er vigtigt?
Uanset om du skal i gang med en livsstilsændring eller styrketræner på højere niveau, er det essentielt for din vedholdenhed at du ved hvad du skal fokusere på. Vi har som mennesker begrænset energi til at tage beslutninger, derfor bør du fokusere på:
1. Væsentligt
2. Holdbart
Desværre fokuserer de fleste på 1) uvæsentlige ting (fx hvilke mængder chiafrø og ingefær du spiser) og 2) uholdbare kortsigtede ting (fx store restriktioner fra det du har lyst til og kan lide).
Alt er vigtigt, men alt er ikke lige vigtigt. Derfor skal du prioritere de få ting, der faktisk giver dig et større udbytte.
For en, der styrketræner flere gange om ugen med mål om at blive stærkere, er det mere vigtigt med antal sæt og gentagelser end løftetempo eller pausens længde.
Mens for en, der stille og roligt vil implementere en livsstilsændring kan det være fornuftigt at ændre en vane af gangen som faktisk udgør noget i det store billede - en koststrategi, som du kan fastholde på lang sigt dvs. som du trives med og ikke føler behov for at udskifte efter få uger.
Reduktion over restriktion. Mathias Haastrup
Den magiske pille og vores ansvar som forbruger
Hvis vi går tilbage til vores søgen efter den hurtige lette løsning, kan vi tale om den magiske pille. Hvorfor leder vi efter den? Findes den?
Kort sagt handler det om at vi har et bestemt ønske eller mål, men at vi ikke er villige eller i stand til at betale prisen for at opnå det.
Vi leder derfor efter en lettere løsning, som vi tror vil føre os til målet med en indsats, som vi bedre kan overskue. Det er derfor firmaer udnytter dette paradoks og tilbyder os noget som virker som en let løsning, et quickfix - superfoods. der lover dig det du er ude efter.
Men det er en romantisk løgn.
Problemet er at der findes ingen magisk pille, der er ingen genvej til vægttab, længere liv, sundere krop, stærkere krop og lignende ønsker.
Hvis vi kigger på videnskaben er der ingen evidens for virkningen af superfoods i det store billede. En varieret kost er et markant bedre udgangspunkt for et velfungerende immunforsvar, end fokus på en enkelt fødevare.
Ingen enkelte fødevarer kan forårsage vægttab, reducere eller øge din fedtprocent, hjælpe dig med at bygge mere muskelmasse, gøre dig sundere eller hjælpe dig med at undgå eller kurere sygdom.
Til gengæld er helheden afgørende. Mængder er afgørende. Det må vi indse og tage vores ansvar for som forbrugere. Resultater kræver hårdt arbejde og tålmodighed. Quickfixes findes ikke.
Opsummering om superfoods og markedsføring
Vær kritisk overfor den information, du møder. Hvis en enkeltstående faktor bliver tillagt (magisk) stor værdi, så er det næppe sandt. Konteksten, helheden og doseringen er det vigtigste.
Du har begrænset energi til at tage beslutninger, så fokuser på det væsentlige, ikke på de små detaljer. Tænk langsigtet selvom det ikke altid er let. Det er relativt simpelt at tabe sig, men svært at fastholde vægttabet - netop fordi fokus ikke er på vedholdenhed fra start.
Hvad tænker du om dette fænomen med markedsføring som informationskilde? Har du nogle eksempler på markedsføring, som er vildledende for vores sundhed? Som taler til vores følelser med et budskab som egentlig er meningsløst eller forkert?
Referencer
[1] Cobos, Á., & Díaz, O. (2023). 'Superfoods': Reliability of the Information for Consumers Available on the Web. Foods (Basel, Switzerland), 12(3), 546.
[2] Franco Lucas, B., Alberto Vieira Costa, J., & Brunner, T. A. (2022). How Information on Superfoods Changes Consumers' Attitudes: An Explorative Survey Study. Foods (Basel, Switzerland), 11(13), 1863.
Kommentarer
Tilføj kommentarJeg har læst artiklen om superfoods og WAND, og jeg må sige, at jeg er imponeret! Det ser ud til, at WAND Superfood Quickfix er en fantastisk løsning til at booste ens energi og få et sundt boost i løbet af dagen. Jeg er især begejstret for det faktum, at produktet er baseret på naturlige ingredienser og ikke indeholder kunstige tilsætningsstoffer. Det er altid godt at vide, at man bruger noget, der er godt for ens krop og helbred. Jeg ser frem til at prøve WAND Superfood Quickfix og opleve dets fordele selv. Tak for at dele denne spændende artikel!
Hej Jeppe. Jeg håber at du fangede den ironiske vinkel på superfoods som begreb, da vores Wand* jo indeholder alt hvad en normal vand også indeholder - vi opreklamerer dog med et glimt i øjet hvorfor vores vand er bedst. Superfoods er et marketingbegreb uden egentligt indhold.
Tilføj kommentar