Akut skadesbehandling Begynder

De første timer efter en skade kan være afgørende. Grundlæggende viden om akut skadesbehandling kan forhindre yderligere skader på muskler, led og knogler. Ikke kun for dig selv, men også for dem, du træner sammen med.
De første timer efter en skade er essentielle. RICE-metoden hjælper dig.

Hurtigst muligt efter en skade er opstået, skal den akutte behandling sættes ind. Målet er at nedsætte blødningen og forhindre yderligere skade. En effektiv akutbehandling kan reducere blødningen, mængden af efterfølgende komplikationer, arvævsdannelsen og den kommende genoptræningsperiode. En let måde at huske behandlingen på er det såkaldte RICE-princip: rest, ice, compression og elevation.

Rest

Fysisk aktivitet skal stoppes straks, og det skadesramte område skal i den efterfølgende periode havde ro (rest). Dette gøres for at undgå en eventuel forværring af skaden og gælder især de første 24-48 timer.

Ice

Hurtigst muligt efter skaden skal der lægges is (ice) på. Kulden bevirker at blodkarrene trækker sig sammen, og det er med til at reducere blødningen. Isen må ikke lægges direkte på huden, men i stedet være dækket af eksempelvis en forbinding, et viskestykke eller lignende, da der ellers kan opstå forfrysninger.

Is-behandlingen bør benyttes 20 minutter hver time i minimum de første 3 timer, men der er en effekt i hele det første døgn efter skadens opståen.

Compression

Uden på isen lægges en forbinding, der skal skabe kompression (compression). Den skal være fast, men må ikke stoppe blodcirkulationen. Om natten fjernes den komprimerende forbinding.

Elevation

Det skadede område holdes over hjertehøjde, hvis muligt (elevation). Dette er med til at standse blødningen, og bør gøres fra at skaden indtræffer og så længe der er hævelse.

Med disse relativt simple huskeregler, kan du opnå markante forbedringer af skaden. Hvis du oplever stærke smerter eller hvis RICE-behandlingen ikke fører til bedring i løbet af tre til fire dage, så kontakt din læge. Det er altid en god idé, at få undersøgt en skade af en læge og/eller eventuelt specialist og få professionel rådgivning omkring det efterfølgende genoptræningsforløb.

Referencer

Read, M (2008). Concise Guide to Sports Injuries. Churchill Livingstone Elsevier.

Jacob Beermanns billede

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermanns billede
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence. Uanset om du træner i det lokale træningscenter fordi du synes det er sjovt, om du k... Læs mere
Bog: Stærk - Din guide til effektiv løfteteknik
STÆRK er bogen for dig, der vil fordybe dig i løfteteknik.

Læs mere om bogen her

Maxer ApS | Eskildsgade 5, 3 | 1657 København V | info@maxer.dk | +45 2422 4943 | CVR: 36685026