Placebo og dens mærkværdige effekter Let øvet

De fleste har hørt om placebo-effekten før. Når noget uden en kendt terapeutisk effekt faktisk kan få folk til at føle sig bedre. Det er vores sind som spiller os et puds - ved at tro og forvente at noget virker, så virker det faktisk.

Jeg har oversat denne video om placebo efter aftale med Daniel Keogh og Luke Harris, som oprindeligt lavet den.

Det underlige er, at styrken af placeboeffekten kan ændre sig af nogle virkeligt mærkelige årsager.

Den kan påvirke hvor meget smerte du oplever.

For eksempel kan den samme placebo smertelindre halvt så godt som magnyl, men den samme placebo også kan smertelindre halvt så godt som morfin.

Morfin er et meget kraftigere smertestillende middel. Men den samme placebo kan virke halvt så effektivt som begge?

Placebo påvirkes af hvad du siger

At sige en placebo vil reducere smerte, reducerer smerte, men at sige den samme placebo vil øge smerterne, øger smerterne.

At tro på, at en placebo vil gøre at du får det bedre, vil få dig til at føle dig bedre

At tro den ikke vil, har den modsatte virkning

Placebo er ikke kun piller, det kan være cremer, injektioner, operationer eller drikkevarer. Du kan endda få placebo-knapper, de gør egentligt ikke noget, men de får dig helt klart til føle du har kontrol.

Antallet og størrelse påvirker placeboen

Men ikke al placebo er ens. Effekten af placebo er større, når selve pillen er større, eller hvis du tager to i stedet for en eller to en gang om dagen i stedet for en to gange om dagen.

En kapsel vil normalt slå en pille og en sprøjte vil normalt virke bedre end en kapsel og alt med en kæmpestor medicinsk maskine kan præstere bedre end dem alle.

En almindelig pille virker dårligere end en med firmanavn på, en pille på tilbud virker dårligere end en dyr en og en pille i en simpel æske virker dårligere end en, der skinner

Placeboer, der er blå virker bedst som beroligere og placeboer, der er røde virker bedre som stimulanser.

Undersøgelser har vist, at folk, der tager deres medicin på en regelmæssigt basis er mindre tilbøjelige til at dø end dem, der ikke gør - også selvom denne medicin 100% placebo.

Du kan endda blive afhængig af placebo - i en undersøgelse tog en gruppe kvinder placebo i mere end fem år - 40% af dem led af abstinenser efterfølgende.

Faktisk kan effekten af placebo være så stærk, at nogle mennesker vil have dem forbudt i sport, men hvordan ville du overhovedet teste for det?

Geografisk forskellig effekt af placebo

Placebo virker ikke ens fra land til land. For eksempel virker behandling med placebo mod mavesår bedre i Tyskland end alle andre steder i Europa.

Men behandling med placebo for forhøjet blodtryk, virker ikke i nærheden af lige så godt i Tyskland som det gør for deres naboer.

Husk nu på at alt dette handler om at sammenligne ting, som ikke har noget medicinsk effektivt i dem, hvilket viser, at en placebo ikke handler om hvad der er i det, men om overbevisningerne vi har om dem.

Vores hjerne skaber medicinen og det er faktisk ganske utroligt. Lige netop hjernen er essentiel at forstå, når emnet er smerter.

Især fordi vi nu ved, at vi bruger alt for meget medicin, scanninger og operation mod smerter

Referencer

Colloca, L., & Barsky, A. J. (2020). Placebo and nocebo effects. New England Journal of Medicine, 382(6), 554-561.

Meissner, K., & Linde, K. (2018). Are blue pills better than green? How treatment features modulate placebo effects. International Review of Neurobiology, 139, 357-378.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>