Mød en personlig træner - Rikke Hansen Begynder

Rikke Hansen er uddannet bachelor i idræt fra Aalborg Universitet, er landsunderviser for DGI og DIF, underviser på grunduddannelsen hos Fitness Institute og har sin daglige gang i Aarhus PT Studie. Hun hjælper sine kunder med at komme i sit livs form og du kan se mange flotte transformationer på hendes hjemmeside.
1. Hvordan var din vej til at blive personlig træner?
Jeg har altid været en pige med “krudt i måsen”, som man siger i Aalborg, hvor jeg er fra og det var et must i min familie, at man allerede fra barnsben var fysisk aktiv. Jeg startede derfor allerede til håndbold som 4-5 årig og havde dette som min primære sportsgren til langt op i teenageårene.
Dog skulle en skulderskade sætte en stoppe for denne type fysisk aktivitet og i forbindelse med min genoptræning fik jeg øjnene op for styrketræning og fitnessverdenen. Jeg startede på Idræts-uddannelsen på Aalborg Universitet og supplerede med diverse uddannelser i weekenderne. Heriblandt Fitness Institutes personlig træner-uddannelse.
Min interesse for personlig træning voksede voldsomt under disse uddannelser og jeg var endda så heldig at blive tilbudt job i Performance Gym Aarhus (PG).. Efter ansættelsen i PG tog det fart og jeg har siden brugt al min tid på at dygtiggøre mig selv mest muligt.
Jeg er i dag blandt andet Biosignature practictioner level 2, PICP strength coach level 2, IKSA kettlebell instruktør, TRX instruktør og functional movement screening professional level 2 - og jeg er langt fra færdig med at dygtiggøre mig. Feltet er i konstant udvikling, så det er jeg også!
2. Hvad føler du giver dine klienter størst værdi?
Det, som jeg oplever, giver mine klienter størst værdi, er følelsen af at blive hørt og have medbestemmelse i processen - ikke at få trukket noget ned over hovedet. Jeg kunne sagtens diktere træning og kost, men oplever de klart bedste resultater, når klienter får lov til aktivt at engagere sig i processen - under min rådgivning og vejledning, naturligvis.
Min erfaring siger dog, at der kommer intet godt ud af at pakke planer ned over hovedet på folk. Vi skal gøre træning og kost til noget, man gør af lyst - ikke af pligt. Det giver de bedste og ikke mindst vedvarende resultater. Men det sætter også høje krav til mig og min formidling.
For mig handler det om at få min klient til at forstå, hvorfor mine anbefalinger er, som de er, da de oftest ligger et stykke fra den livsstil, som de har haft indtil da. Hvis de kan se meningen med ”galskaben”, er det også nemmere at tilslutte sig den.
Jeg tror, at mange undervurderer kundernes evne til at forstå og sætte sig ind i ny viden. Og vigtigheden af dette.
3. Hvad oplever du som værende en personlig træners største udfordring?
En personlig træners absolut største udfordring er compliance. Altså at få klienterne til at følge en plan 100 %. Hvis klienterne ikke følger planen besværliggør det processen væsentligt, da der ikke er noget at rette ind efter. Ydermere kan diverse medier også være en stor udfordring, da mange tror på, hvad de læser herpå.
Kost og træning er en jungle og der er rigtig mange ”religioner” derude. Medierne gør det ofte kun værre.
Jeg kan sagtens forstå at folk er forvirrede og ikke kan finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert. Her er det min fornemmeste opgave at be- eller afkræfte de ting, som mine klienter læser på diverse medier, på baggrund af min teoretiske og praktiske viden.
Dette er fantastisk god udfordring for mig, da det sætter høje krav til min faglighed. Jeg skal altid kunne forsvare, forklare og uddybe, hvorfor jeg gør, som jeg gør - og det burde enhver træner med respekt for sit arbejde også altid kunne gøre.
4. Hvad er dit vigtigste redskab som personlig træner?
En rigtig vigtig faktor, når du arbejder så tæt hold med andre mennesker og deler så mange personlige oplysninger, er empati. Evnen til at sætte sig i en anden persons sted og se hvad netop denne person har brug for - og hvornår. Det nytter intet, at jeg udarbejder den perfekte kost- og træningsplan, hvis det ikke er muligt for klienten at følge den.
Den bedste plan må nu engang være den, som bliver overholdt.
Jeg gør meget ud af at lytte til mine klienter og tale med dem. Ikke dermed sagt at de ”styrer showet”, men jeg tager deres bekymringer og tanker med i mine overvejelser og vigtigst af alt - jeg tager dem seriøst. Vi, personlige trænere, har fået fornøjelsen af at hjælpe andre til at opnå deres drømmemål. Det er da et drømmejob!
5. Hvad motiverer dig og giver arbejdsglæde som personlig træner?
Det, som motiverer mig mest, er glæden ved at være en del af en anden persons rejse og succes. At kunne se, hvordan de udvikler sig - fysisk og psykisk - gennem hele processen. Derudover er der intet, der slår den taknemmelighed, som du får af en klient, der lige har opnået sin livslange drøm.
Hvis du først har været med i forløb, hvor din hjælp, støtte og rådgivning har ændret et andet menneskes liv og tilværelse, så har du aldrig lyst til at bruge din tid på andet.
6. Hvordan er den perfekte klient?
Det nemme svar ville være en ærlig klient, som spiller med 100% åbne kort fra start og følger planerne til punkt og prikke. Misforstå mig ikke - de er også en fornøjelse. Jeg kan bare ikke lide ordet ”perfekt”. Det er i min verden lidt lig med ”kedelig”.
Klienten, der kræver lidt mere tid og arbejde, er lige så stor en fornøjelse, da jeg også bliver udfordret og tvunget til at tænke ud af boksen og i nye baner. På den måde udvikler jeg mig også.
Mit arbejde handler jo netop om at være en personlig træner, så jeg kan strikke en løsning sammen, som passer til den enkelte. Jeg tror ikke på ”one-size-fits-all”-planer og andre populære mainstream kure og quickfixes. Vi er alle forskellige, har forskellige behov og dagligdage.
Det er derfor i stedet mit job at være den perfekte træner, som kan sammensætte den løsning, som vil skabe resultaterne for den enkelte!
Kommentarer
Tilføj kommentarTilføj kommentar