Trænerportræt #2 Celine Sofie Jensen: Rejsen til kropsro og madro, at fjerne restriktioner og finde glæde i bevægelse Let øvet

I den nye podcastserie “Trænerportrætter” kan du møde Maxers personlige trænere - i episode 2 møder du Celine Sofie Jensen, der var træner i Maxer fra 2019-2023. Formålet med denne podcastserie er at du kan lære vores trænere bedre at kende - i et mere personligt format. På sociale medier deler vi primært faglig viden, videnskabelige studier og vores klienters oplevelser - men vi fylder ikke selv så meget personligt på profilerne.
Celine Sofie Jensen er personlig træner og vanecoach i Maxer på Vesterbro i København.

Tags:

Med bevidstheden om, at et godt træningsforløb har rødder i en god relation mellem træner og klient, vil vi derfor gerne give dig muligheden for at lære os endnu bedre at kende.

Anden episode handler om Celine Sofie Jensen. Celine er 30 år og bor i København. Hun arbejdede som personlig træner og Vanecoach i Maxer fra 2019-2023. Hun har arbejdet som personlig træner siden 2015 og har efterhånden flere tusinde sessioners erfaring.

I denne episode kan du høre:

  • Celines vej til rollen som personlig træner.
  • Hvorfor Celine troede, at hun skulle være muskelnørd - men er endt et helt andet sted.
  • Hvordan nysgerrigheden på andre menneskers oplevelser og overbevisninger har været med til at forme Celines måde at arbejde med klienter på.
  • Hvorfor det ikke var helt så lige til at lære at tegne som hun troede det var.
  • At Celines udvikling som træner i løbet af årene har ændret sig fra at handle meget om mad og træning specifikt til at handle om meget mere.

Uddannelse og vejen til personlig træning

Celine har både dyrket fodbold, håndbold og svømning og har generelt altid været meget fysisk aktiv. Det var dog først i 3. g i gymnasiet, at det gik op for hende, at det med at gå i skole og lære faktisk var ret interessant, så da hun ønskede at læse Idræt på universitetet, måtte hun i gang med at læse fag op.

Hun skulle læse fysik, men det var ikke noget hun lige kunne overskue, så i stedet søgte hun ind på Ernæring & Sundhed på Metropol i København, hvor hun kom ind.

Dengang var Celines eget forhold til sundhed skrøbeligt. Hun havde det svært med sin egen krops udseende og mad - og det gik ofte udover sociale arrangementer, da uvisheden om hvad hun fik at spise, eller om hun kunne passe træningen dagen efter fyldte i bevidstheden.

I løbet af uddannelsen på Ernæring & Sundhed fandt hun ud af, at det måske ikke gav så meget mening at have fokus på alle de små detaljer. Hun fandt også ud af, at fremtidsudsigterne med uddannelsen ikke var noget for hende, så hun endte med at stoppe på uddannelsen - og læse fysik op, så hun kunne komme ind på idrætsstudiet. Det viste sig også, at det slet ikke var så slemt at læse fysik, som Celine ellers havde gjort det til.

Celine startede på Idræt i Odense, hvor hun pendlede frem og tilbage fra København i 2 år på bacheloren. Celine havde i mellemtiden fået en personlig træner, der havde hjulpet hende til at få et lidt mere afslappet forhold til sundhed. Det tætte fællesskab på studiet og det at fx dans kunne være et fag på universitetet, gjorde det langt mere overskueligt for Celine at komme igennem studiet. På tredje år fik Celine merit, som gjorde det muligt for hende at læse resten af bacheloren i København.

Grundet Celines egen erfaring med hvad en personlig træner kan gøre for ens forhold til mad og krop, valgte hun at starte som personlig træner imellem bacheloren og kandidaten. Den frihed hun selv havde oplevet - kropsro og madro, ville hun være med til at kunne give videre til andre.

Der kan være enormt meget frygt forbundet med at slippe alle reglerne og restriktionerne omkring mad, men når du gør, kan det give en frihed til at gøre mere af det, du godt kan lide.

Da Celine startede på idrætsstudiet, havde hun en klar forestilling om, at hun skulle sidde og nørde og forske i muskler, til trods for at hun undervejs havde svært ved at huske navnene på alle de forskellige processor i kroppen. Celine kan ikke huske præcis hvornår det skete, men hun føler, at der skete en form for åbenbaring, hvor det gik op for hende, at hun slet ikke skulle nørde muskelfysiologi, men i stedet arbejde med mennesker, da det var der interessen lå.

På kandidaten skrev Celine speciale om coaching, hvor hun i 8 uger havde 6 kvinder igennem et coaching- og træningsforløb, hvor snak om kalorier og træning ikke fyldte så meget, men deres relationer til mand, børn og værdier i livet fyldte.

Siden kandidaten har Celine også uddannet sig til Vanecoach ved Morten Elsøe & Anne Gaardmand, som har været med til at forme hendes måde at fungere som personlig træner på. Lang tid før, at Celine blev en del af Maxer tog hun også flere kurser hos Maxer, hvor blandt andet et kursus i squat, bænkpres og dødløft var med til at give hende et mere nuanceret syn på kroppen og bevægelse.

Det kan stadig give mig kuldegysninger, når jeg oplever, at en klient har fået nedbrudt det fængsel, som mange restriktioner kan føles som.

Noget af det, der motiverer Celine mest i forhold til hendes arbejde er, når hun kan se hvordan hendes klienter oplever mere frihed og ro i forhold til krop, mad, træning og sundhed. Og glæden når folk efter et længere forløb kan føre hele samtaler med Celine uden at hun behøver at sige det store, fordi de selv har lært at reflektere over deres ønsker og handlinger.

Andre gange kan et enkelt blik være nok til, at folk faktisk selv finder svaret, som ofte er et tegn på, at de nu er klar til at stå på egne ben. Og det er målet.

Celines typiske klienter er kvinder, der har et mål om vægttab, som dog ofte ligger lidt i baggrunden for at få et mere afslappet forhold til krop, mad og sundhed. Celine har også en del kvindelige klienter, der ønsker at blive stærkere og trygge i et træningscenter.

Selvom Celine primært har kvindelige klienter, kommer der også mænd til hende, der ofte har nogle af de helt samme udfordringer som kvinderne, men samtidig også lider under et stigma om, at det ikke er mandigt at have det svært med egen krop.

Celines egen rejse ind i styrketræningen

Da Celine ramte gymnasiealderen, blev det fodboldhold hun spillede på mere eller mindre opløst, så hun søgte derfor nye måder at være fysisk aktiv på. Løb var det mest oplagte, da der ikke var behov for remedier og det var noget, der ikke var afhængigt af at skulle gøres på et særligt tidspunkt.

Hun fandt hurtigt ud af, at hun havde talent for at løbe, og følelsen af, at det hele tiden kunne gøres lidt bedre endte med, at hun trænede op til at gennemføre et maraton. Hun løb i den periode cirka 70 km om ugen og da det er en ulempe at løbe rundt med ekstra kropsvægt, når man skal løbe langt, blev der ikke spist særlig store mængder mad.

Samtidig syntes Celine dengang, at et slankt udseende var pænest, så hun ville bare gerne være så tynd som muligt. Med en højde på 175 cm og en nuværende vægt på cirka 75 kg, er der et stykke fra de 55 kg, Celine vejede dengang hun trænede op til maraton.

Det er jo smart at være tynd, når man gerne vil løbe langt - men der var nok også andre underliggende grunde til, at jeg gerne ville være tynd.

Celine fik under rejsen mod maraton en skade, hvor hun fik at vide af en fysioterapeut, at det nok var en meget god idé, hvis hun begyndte at styrketræne hendes hofter lidt, så hun bedre kunne holde til de store mængder løb. Celine blev dog så grebet af styrketræningen, at det fyldte mere og mere, og løbet endte med at fylde mindre.

Samtidig skete der også en ændring i forhold til hendes kropsbillede, hvor det at være tynd betød mindre, og det at være stærk fik lov til at fylde mere.

Celine har også flirtet lidt med vægtløftning, og har også overvejet at stille op i styrkeløft, men er efterhånden nået til et sted, hvor hun ikke nødvendigvis har et specifikt mål med træningen, men i stedet træner fordi, hun godt kan lide det og synes, det er sjovt at bruge kroppen på den måde.

Gode råd til et yngre jeg

Hvis Celine kunne give et godt råd til sit yngre jeg, ville hun gerne sige, at mere ikke nødvendigvis er bedre. Celine havde en tendens til at tænke kvantitet over kvalitet, og at der jo altid kunne laves mere. Nogle gange er nok dog nok - og mere er ikke bedre.

Et andet råd hun gerne ville give, der er mere bredt i livet er, at det er helt okay at spørge om hjælp, når noget er hårdt eller svært. Særligt dengang hun selv kæmpede med sit eget kropsbillede ville hun gerne have bedt om hjælp tidligere i forløbet, i stedet for, at hun gik og troede, at hun kunne eller skulle fixe det helt selv.

Sundhed har tidligere fyldt en del for Celine, og i perioder mere end hvad hun egentlig ville ønske. I dag ser Celine sundhed som noget meget personligt, som handler om, at du skal have det godt i din krop og i dit sind, der hvor du befinder dig nu.

Celine er vokset op i et hjem, hvor der var fokus på sund mad og fysisk aktivitet, så de parametre kunne der ikke rigtig skrues mere på. Så fra de sene teenageår og frem har det mere været et fokus på den mentale sundhed, der har fyldt for Celine. Der er flere faktorer vi selv har kontrol over i større eller mindre grad, men der er også ting som genetik og opvækst, som vi slet ikke har indflydelse på, som gør, at sundhed aldrig handler om, at du ”bare” skal gøre noget.

For Celine er økonomi en af de ting, der for alvor har betydning for hendes mentale velbefindende. Hvis ikke hun føler, at der er styr på økonomien, er det noget, der kan give søvnløse nætter.

Celines tre små mærkelige vaner

Den ene af dem finder sted tidligt om morgenen. Hun spiser som regel en portion skyr eller grød med en form for gryn på toppen, og når der er hældt gryn på portionen i skålen, tager hun altid en lille håndfuld gryn i hånden, som hun kaster direkte i munden.

Det er jo egentlig utrolig tørt, så jeg ved ikke hvorfor jeg gør det.

Celine øver sig også i hvad hun skal sige, inden hun skal tale i telefon. Hvis hun skal tale med forældrene eller venner, er der ikke behov for at indøve noget, men hvis der skal ringes til tandlægen, Skat eller nye klienter, så skal hun lige lave en lille plan i hovedet inden hun foretager opkaldet. Generelt er Celine ikke helt vild med at tale i telefon.

Når Celine går i seng om aftenen, så skal hun ligge i en helt særlig stilling for, at hun kan sove godt. Den ene arm skal ind under hovedpuden, det ene ben op, og den anden arm udover sengen. Hvis hun ligger i den stilling, så er hun nærmest garanteret en god nats søvn.

Hvis Celine kunne få lov til at drikke en kop af noget hun godt kan lide, med en kendt enten død eller levende person, så skulle valget stå mellem tre personer. Den første mulighed er Beyoncé, da hun er indbegrebet af girl power og female empowerment. Den anden mulighed er Serena Williams, hvor grundlaget er lidt det samme som med Beyoncé. Den sidste mulighed er Dolly Parton. Det er ikke fordi, at Celine er så stor fan af hendes musik, men det skyldes i stedet Dollys personlighed og evne til at samle et land som USA, hvor der ofte er stor splittelse.

Jeg ved ikke helt om jeg ville få et ord ud, da jeg nok ville være lidt starkstruck, men hvis en af dem er friske, kan de da bare ”slide i min dm”.

Celine finder stor inspiration til arbejdet og i det private ved at læse forskellige studier. I øjeblikket handler studierne ofte om diætkulturen. Samtidig følger hun også en bred skare af profiler på sociale medier, da hun på den måde kan få andre perspektiver på livet, end det perspektiv hun selv oplever ud af hendes egen linse.

Til sidst bliver Celine i podcasten spurgt til, om der er noget hun synes, der mangler at blive fortalt om hende selv, eller hendes arbejde med klienterne.

Her starter Celine sit svar med en udånding gennem næsen, der bedst kan sammenlignes med første gang, man ser Smaug i Hobitten, hvor næsboret er synligt under den enorme bunke af guldmønter, og udåndingen er så voldsom, at den blæser en stor bunke mønter væk… efterfulgt af et ”det ved jeg sgu ikke rigtig”.

Hun fortsætter dog med at sige, at nogle af hendes klienter godt kan blive overraskede over hvor lidt et forløb med hende kom til at handle om mad. Ikke fordi, at mad ikke fylder, men det er ofte ret nemt at arbejde med mad, og det er alt det andet rundt om, der kan være langt mere udfordrende at arbejde med.

Ofte deler Celine også meget af sig selv. Både på et personligt plan, og ud fra alle de erfaringer hun har fra tidligere klienter. Mange af de udfordringer de fleste tror, at de er alene om, er faktisk ofte noget som mange oplever. Den personlige sårbarhed kan være utrolig værdifuld i relationen mellem træner og klient.

Lyt til trænerportræt #2

Du kan høre trænerportræt #2 i Apple Podcasts her.
Du kan høre trænerportræt #2 på Spotify her.
Du kan downloade trænerportræt #2 fra Libsyn her.

Se oversigten over alle episoder af podcasten her.

Du kan også streame episoden direkte her:

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>