Træn dine underarme: Stærke underarme og greb Begynder

Der er flere gode grunde til at træne dine underarmsmuskler, især fordi det er en fordel at dine underarme er stærke. Underarmstræning kan også være en god idé i forbindelse med smerter i dine albuer eller håndled.

Tags:

Underarmene er involveret i stort set alle bevægelser under træningen og bliver derfor udsat for stor belastning. Det er derfor en fordel for dig at have stærke underarmsmuskler, da kraftoverførslen i en lang række overkropsøvelser sker netop gennem dem.

Der kan også være et sportsspecifikt behov for at være stærkere i underarmene. Nogle klassiske øvelser, hvor grebsstyrke er vigtigt og hvor du faktisk allerede træner din grebsstyrke er fx dødløft, kropshævninger, lunges med håndvægte, hanging leg raise og toes to bar.

I dagligdagen er det også fordelagtigt at have et solidt greb, når du skal:

  • åbne et glas med marmelade eller rødbeder (lækkert på leverpostej)
  • bære alle indkøbsposerne på én gang (så du ikke skal gå flere ture)
  • flytte møbler og bære kasser (langt under dit max)
  • trække ukrudt op (hvis du altså har have)
  • give et godt håndtryk (vigtigt at give et godt førsetgangsindtryk)

Det kan også virke skadesforebyggende at have stærke underarme og du behøver ikke at tage mange sæt før du får en god effekt. Der kan ydermere også være et æstetisk formål bag underarmstræning, som kan skabe en flot symmetri mellem over- og underarm.

Eller du kan gå all-in på ekstra store underarme Skipper Skræk-style, hvis det er dét, du er til.

Sådan træner du dine underarmsmuskler

I de mest basale underarmsøvelser trænes hhv. fleksorne og ekstensorerne i underarm, håndled og fingre, hvilket kan ske både bi- og unilateralt med et stor mængde forskellige redskaber.

Det vil sige, at det faktisk blot er fantasien, som sætter grænsen, men selve den grundlæggende bevægelse upåagtet af om det er med håndvægt, kabel eller stang, laves lettest med underarmen fikseret på en bænk eller dit lår, hvorefter du hhv. bøjer og strækker håndleddet.

Det er ikke nødvendigvis så vigtigt om du laver statiske eller dynamiske øvelser, hvis målet er at øge din grebsstyrke [1], men hvis du ønsker større muskelmasse på underarmene, så er dynamiske øvelser at foretrække.

Få inspiration til øvelser hvis du har ondt i håndled og underarme her.

Træningsøvelser for dine underarme

Du kan dele øvelserne op i to kategorier – ekstension (stræk) og fleksion (bøjning). Derudover kan alle øvelser laves bilateralt (begge sider samtidig) eller unilateralt (en side af gangen).

Wrist curl med stang: Find en lige stang eller en EZ-stang og placer dine albuer på en bænk med stangen i hænderne. Brug et supineret greb – dvs. håndfladerne opad. Selve øvelsen går ud på at bøje i håndledet, hvor du kontrolleret sænker stangen ned, for så at trække den op igen. På vej ned kan du lade stangen trille lidt ud i fingrene. Denne øvelse er bilateral og har fokus på fleksion.

Reverse grip wrist curl med stang: Tag udgangspunkt i det samme som ovenfor, men med proneret greb – dvs. med håndfladerne nedad. Denne øvelse er også bilateral, men har fokus på ekstension.

Wrist curl med håndvægte: Teknikken er den samme som ved de bilaterale varianter, men du bruger en håndvægt i stedet. Det er med andre ord unilaterale varianter med samme fokus som herover.

Andre øvelser der træner din grebsstyrke

Der findes mange andre gode øvelser, som du kan bruge til at øge dit greb og underarme.

Wrist roller (håndledsrulninger) er en øvelse, som inkluderer både ekstension og fleksion. Du skal bruge en almindelig stang, som hænger i en squat rack. Rundt om den ene ende af stangen (hvor vægtskiverne normalt sidder) sætter du en elastik fast, hvori du hænger en kettlebell eller vægtskive. Øvelsen går ud på at du drejer eller ruller stangen rundt med dine hænder, så at du hæver vægten op til stangen og derefter sænker den ned igen.

Farmers walk med håndvægte, kettlebells eller vægtskive: Med en vægt i hver hånd går du oprejst fremad. Du kan bruge ganske tunge vægte og træne den maksimale grebsstyrke eller lettere vægte og i stedet gå længere for at træne dit grebs udholdenhed.

Dead hang: Med pullup- eller chinupgreb hænger du i pullupbaren enten så længe du kan eller i fx 10 sekunder med ekstra vægt. Du kan også hænge i en arm af gangen.

Bottom-up kettlebell press er en øvelse hvor du laver en-arms skulderpres med en kettlebell, der vender på hovedet. Her får du flere udfordringer på samme tid, både i skulder, arm og hånd. Brug en relativt let vægt, da øvelsen kræver mere stabilitet omkring håndled end du er vant til fra håndvægte, så fokus er på at balancere vægten.

Værktøj til underarmstræning og grebsstyrke

Der findes en række specialiserede metoder til at træne dine underarme og dit greb.

Fat grips er det mest indlysende værktøj til at træne dine underarme og grebsstyrke med. Fat grip betyder blot ekstra tykt håndtag og det sætter større krav til diner fingre og underarme. Der findes både barer, stænger og håndvægte med fat grip, så du kan lave både grebsøvelser og mere almindelige øvelser som dødløft, pullup osv. med dette greb. Du kan også købe løse fat grips, som du kan sætte udenpå almindelige barer, stænger og håndvægte.

Grippers (kaldet fx Captain of Crush) er de klassiske håndtag med en fjeder, som du kan klemme sammen. Jeg vil dog anbefale, at du fokuserer på de øvelser og grebstyper, som du ønsker at blive bedre til. I pullups og dødløft kræves det mere statiske hold rundt om en stang og skal du følge specificitetsprincippet, skal du øve netop det, du vil være god til.

Håndklæder og reb kan bruges til at lave pullups og dead hang i. Tag håndkædet eller rebet rundt om pullupbaren og hæng i det i stedet for i baren.

Pinch-grip: Sæt flere små vægtskiver ind til hinanden med den glatte side udad og klem dem så sammen - ”pinch-grip” - i forsøget på at holde skiverne længst mulig tid.

Den hurtige hjælp til grebet

To simple løsninger, som virker med det samme for bedre greb i en øvelser er magnesium og straps. Magnesium som blok eller flydende magnesium hjælper dig ved at udtørre dine svedige håndflader, så dit greb ikke glider. Dermed får du bedre greb og samtidigt trænet styrken.

I dødløft kan du også først forsøge med et mixgreb, hvor du holder overhåndsgreb med den ene hånd og underhåndsgreb med den anden – skiftevis mellem højre og venstre i hvert sæt.

Straps kan også bruges som et sidste alternativ. Nogle øvelser vil egne sig bedre til straps fx dødløft med bredt greb og dødløft med tempomanipulation som fx fire sekunder ned.

Referencer

[1] Shimose, R., Matsunaga, A., & Muro, M. (2011). Effect of submaximal isometric wrist extension training on grip strength. European Journal of Applied Physiology, 111(3), 557-565.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Sandra Wendel

Hej, jeg har et brækket håndled som jeg er i gang med at genoptræne. Jeg brækkede det den 21. Januar 2024. Jeg går til ergoterapeut en gang om ugen og får nogle øvelser som jeg skal lave 3 gange om dagen,.men jeg synes bare ikke rigtig jeg rykker mig. Mit håndled er stadig hævet og stift og jeg kan ikke strække og bøje det som før. Mine fingre og muskler i underarmen er slappe og jeg kan netop kun lige vride en karklud. Kan jeg bruge nogle af de øvelser du nævner til genoptræning af slappe muskler, eller er jeg bare alt for utålmodig ? Jeg har fået at vide at der kan gå op til 1 år før håndleddet er nogenlunde som før,.men det kan jeg ikke vente på, jeg er sat tilbage i træningen i fitness centret og jeg kan i det hele taget ikke gøre de mest almindelige ting. Vh Sandra Wendel.

Skrevet af Tonny Sørensen

hej er der en liste /ordbog om de forskelige ord hvad de betyde,
ordet bænkpres kender de fleste,
men uni-eller bilaterale aner ikke hvad det betyder,
kan nok google det men der er mange andre,
mvh tonny

Hej Tonny. Unilateral betyder at hver side trænes for sig, dvs. et ben eller arm af gangen. Bilateral er modsat at begge sider trænes samtidig :)

Skrevet af Christian

Hej Jacob.
Anbefaler du uni- eller bilaterale øvelser for bedste udbytte som nybegynder? Umiddelbart tænker jeg, at unilateralt virker nemmere at gå til men selvfølgelig er mere tidskrævende, da man vel skal bruge dobbelt så meget tid på samme udbytte, men jeg ved ikke, om den logik holder.
Mvh Christian

Hej Christian
Det er der ikke noget entydigt svar på. En kombination af begge dele er sandsynligvis at foretrække. Det er dog slet ikke i toppen over ting, du bør fokusere på som begynder. Slet ikke hvis du mener specifikt for træning af underarmene (ift. placeringen af din kommentar). Fokus på at få en struktur, lære de store basisøvelser og fx kosten :)

Skrevet af Christian

Og med 'bedste udbytte' mener jeg øget muskelmasse i højere grad end muskelstyrke - bare lige for at præcisere :)

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>