Træn dine hoftebøjere Let øvet

Nogle oplever smerter eller irritation på forsiden af hoften i bunden af squat, når de går på trapper eller cykler (og andre hverdagsaktiviteter). Hvis du har prøvet udstrækning uden held, så er disse tre øvelser lige noget for dig.

En af de typiske løsningsforslag, som anbefales i de fleste tilfælde, hvis du har ondt på forsiden af hoften er, at strække forsiden af hoften ud med øvelser som couch stretch, World's greatest stretch osv. - og det virker for nogle.

Men hvis du har strakt ud i lang tid uden positiv effekt, så er det på tide at skifte strategi.

I denne video giver jeg dig tre simple øvelser til at styrke dine hoftebøjere, så du kan blive stærkere og bedre til at bruge dem.

Selve ideen bag og udførslen af øvelserne minder meget om hinanden, men udføres med henholdsvis elastik, makker og hængende fra en bar.

Hvis du kun har prøvet statisk udstrækning, så kan aktiv mobiltiet, hvor du øver og styrer bevægelsen måske hjælpe dig videre.

Dine hoftebøjere "sover” ikke

Når jeg siger bruge og styrke dine hoftebøjere aktivt, er det ikke fordi, som nogen siger, ”at de sover”.

Det er blot et konkret fokus på at træne og styrke dem specifikt. Hver gang du løfter dit ben fra jorden, vil dine hoftebøjere fungere aktivt, så hvis de rent faktisk ”sov”, ville du sandsynligvis have enormt gangbesvær.

Samtidig vil de i mange andre øvelser også bidrage en hel del til bevægelsen. Det gør sig særligt gældende for maveøvelser, hvor du bringer knæene eller benene tættere på overkroppen eller squat-varianter, når du skal trække dig mod bunden.

Men det gælder også for flere varianter af mavebøjninger.

Styrk dine hoftebøjere med makker

Den simpleste måde at træne hoftebøjerne med en makker er, ved at ligge på ryggen mens makkeren tager fat om dine ankler og holder igen mens du trækker dine knæ op mod brystet.

Hold dine ben let bøjede og forsøg at trække din knæ op til brystet og hold igen på vej tilbage indtil dine ben er helt strakte.

Forsøg at holde dig til 5-8 gentagelser, da mange flere end det i højere grad vil træne udholdenhed end styrke.

Med en makker kan du nemt styrke dine hoftebøjere og gøre noget ved smerten.

Fordelene ved at gøre det med en makker er, at du kan gøre den excentriske fase, altså den hvor du holder igen med benene, hårdere end den koncentriske.

Det kan være en fordel, da du normalvis er væsentligt stærkere i den del af øvelsen. Derudover kan du lave den alle steder, da du ikke behøver noget træningsudstyr og det kan være sjovere og mere motiverende at træne med en makker.

Ulemperne vil være, at det kan være vanskeligt at kontrollere progressionen i belastningen og det derfor kan være sværere at måle fremskridt i øvelsen.

Klar dig selv med elastik

Den samme øvelse kan udføres med elastik. Du binder elastikken fast til et rack en ribbe eller lignende, hvor du ved, at den ikke kan flytte sig.

Derefter tager du elastikken rundt om vristen på den ene fod og fører herefter knæet op mod brystet i en kontrolleret bevægelse og holder igen på vejen ned.

Det andet ben kan du enten holde bøjet med foden i gulvet for at holde balancen eller strække benet helt, prøv eventuelt begge varianter og se hvad der fungerer bedst for dig.

Hvis du vil udvide øvelsen, kan du i toppositionen tage fat om dit knæ med hænderne og trække hoften i så dyb fleksion som muligt, altså trække knæet så tæt mod brystet som du kan. Herefter forsøger du at holde positionen ved hjælp af hoftebøjerene i 3-5 sekunder.

Hvis du har strakt dine hoftebøjere ud i lang tid uden positiv effekt, så er det på tide at prøve noget nyt.

Med denne variant vil jeg generelt anbefale dig, at holde dig til færre gentagelser grundet den øgede time-under-tension (TUT), prøv med omkring 3-5 reps per sæt.

Hvis det begynder at blive for let bør du enten flytte dig længere væk for at få mere spænd i elastikken eller øge tiden i toppositionen indtil du når omkring 10 sekunder (ikke meget længere hvis styrke er målet).

Fordelene ved øvelsen er, at den er enormt simpel at gå til og du behøver ikke særlig mange remedier. Samt er den, modsat øvelsen med makkeren, nemmere at kontrollere belastning i og måle fremskridt på.

Den primære ulempe ved elastikken er, at den trækker mere i toppen (som også er den svageste position) end den gør i bunden.

Hvis dit center har adgang til det, kan øvelsen også udføres i et kabeltræk, hvor styrkekurven vil være mere jævn, men da målet stadig er, særligt at arbejde med toppen af bevægelsen og evt. øge dit bevægeudslag, er det vigtigt ikke at gå for tungt i øvelsen.

Hængende knæløft i bar

Den sidste øvelse kender du nok som hanging leg raise. Der findes flere varianter, både hvor du hænger i en pullup-bar og trækker benene op til dig eller hvor du støtter underarmene på en maskine.

Øvelserne bliver typisk lavet med fokus på at styrke maven, men du kan også bruge den til at styrke hoftebøjerne. Princippet er det samme som i de andre øvelser, du bøjer hoften aktivt og styrker dermed hoftebøjerne.

Den letteste version udføres med bøjede ben, hvor du fører knæene op mod brystet, så højt op du kan, holder dem gerne et sekund eller mere og sænker dem langsomt ned igen. Ligesom i den anden øvelse kan du også lave den med et ben af gangen.

Hængende benløft er ikke blot en god maveøvelse, men træner også dine hoftebøjere.

Når øvelsen bliver så let for dig, at du kan holde toppositionen i fx 3-5 sekunder i 5 reps, så tilføj gerne noget vægt - optimalt ankelvægte, men foden i en kettlebell eller kabeltræk kan også fungere.

Fordelene ved øvelsen er, at i starten vil den være meget nem at monitorere fremskridt i og der er flere muligheder for at gøre den gradvist sværere.

Endnu engang hvis målet er styrke vil jeg anbefale at du forsøger at holde dig på højest 5-8 gentagelser alt efter hvor hård øvelsen er for dig.

Du kan også lege med øvelsen 9090 hofterotation, der både træner din interne og eksterne hofterotation.

Implementering i din træning

Jeg vil anbefale, at du til at starte med forsøger at tilføje en variant af 2-3 sæt et par gange om ugen og ser hvordan det går.

Min erfaring er, at nye og mindre øvelser oftest bliver lavet mest, hvis de laves som opvarmning, så start gerne med dem.

Men hvis du har nogle faste dage, hvor du træner mave, kan du også lægge øvelserne ind i forlængelse af disse. Det vigtigste er, at øvelserne bliver lavet.

Som nævnt bør du holde dig til at køre sæt på omkring 5-8 gentagelser alt efter øvelsesvalget. Forlænger du nogle af øvelserne ved at holde toppositionen lidt længere tid eller sænke benene langsommere, kan du holde dig i den lave ende af gentagelsesspekteret, hvorimod hvis du ikke har så stor TUT, kan du lave lidt flere.

Undgår du specifikke bevægelser, kan du ikke forvente at blive bedre til dem.

Det er dog vigtigt at huske på at træne hele bevægelsen i alle øvelserne, ofte vil toppositionen, altså der hvor du opnår den største bøjning i hoften, være den sværeste og det er vigtigt ikke at negligere denne del af bevægelsen (fx i squat).

Selvom det er der musklen har de sværeste arbejdsforhold, adapterer din krop sig til det du udsætter den for. Husk derfor også at øve teknikken i de øvelser, som du gerne vil være bedre til sideløbende med at du leger med dine hoftebøjere.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Mads Kjær

Hej Jacob.
Tak for en god artikel. Er det tilrådeligt at påbegynde øvelser i mens man oplever irritationen på forsiden af hoften, eller skal man vente til denne er væk? Min tvivl går på om det vil forværre skaden i hoftebøjeren, hvis jeg begynder på øvelser nu.
Mvh
Mads

Hej Mads,
Beklager det sene svar. Først vil jeg afklare om det rent faktisk er en skade eller om der "kun" er smerter i området. Hvis det er snak om smerter kan du sagtens gå i gang med det, men selvfølgelig på en gradvis måde hvor du prøver dig frem. :)
Med venlig hilsen Karoline, træner hos Maxer

Skrevet af Charlotte Holmboe

Hej Jacob
Jeg fandt din side og finder den meget fin og brugbar! Jeg søger efter øvelser, der kan træne mine hoftebøjere (især den venstre). Jeg har sclerose og det har betydet at både min hoftebøjer og hasemuskel er meget svag. Dette medfører et ben, som ikke kan løftes særlig godt og en stiv gang. Jeg er ret begejstret for øvelser som dem du viser her, fordi man kan lave dem alene og uden maskiner. Mit problem er at de viste øvelser er en tand for udfordrende i forhold til mit funktonsniveau. Har du andre øvelser, som jeg måske kan have gavn af til min hoftebøjer.BH
Charlotte

Hej Charlotte,
Dejligt at du finder noget brugbart. Nu kender jeg ikke din situation godt nok, men jeg ville tro at du sagtens kan køre den samme bevægelse liggende, siddene og stående, men uden eller med mindre vægt. Tænk at du skal bøje hoften i forskellige retninger og prøv at lege med det. Håber det gav lidt inspiration. Skriv hvis du har flere spørgsmål.
Med venlig hilsen Karoline, personlig træner hos Maxer.dk

Skrevet af Sara Bruun Iversen

Hej Jacob,
Tak for endnu en god artikel og god inspiration. :)
Jeg arbejder på at styrke mine hoftebøjere pt., Og vil helt sikkert implementere denne øvelse i min træning fremover.
Jeg arbejder samtidig også på smidigheden i hoften, da jeg oplever i glutebridge og hiptrusthers (1 ben), at jeg ikke "låser" lige så godt ud i top position i venstre side, som i højre. Føles lidt som om at forsiden af min hoftebøjer i venstre side er for "stram". Har arbejdet med mobiliteten i ca 5 måneder nu, og har oplevet en lille forbedring i squat, men har måtte skippe dødløft, da jeg får ondt i venstre side af lænden - og jeg kæder den manglende mobilitet sammen med dette.
Kender du til problemet? Og bør jeg søge noget prof. Hjælp eller væbne mig med tålmodighed? ;) Jeg har ret godt styr på mobillitet, og deltager på mobilitets hold hvor trænere kan rette/vejlede.
Håber det er ok, jeg stiller spørgsmålet i denne tråd .
Vh Sara

Hej Sara,
Dejligt at høre. Fedt at du oplever forbedring. Desværre er det ikke så simpelt som at smerter skyldes manglende mobilitet. Varieret og udforskende bevægelse kan dog være med til at forbedre. Anbefaler dig at læse lidt omkring smerter her: https://maxer.dk/artikler/7...
Du er ellers velkommen til at skrive en mail til info@maxer.dk hvis du har brug for individuell hjælp.
Med venlig hilsen Karoline, personlig træner hos Maxer.dk

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>