Bundstyrke i bænkpres Let øvet

Når det bliver tungt, kan du slet ikke få stangen fra brystet i bænkpres eller kun nogle få centimer. Lyder det bekendt? Så er disse øvelser og tekniske fokuspunkter lige noget for dig.

Bænkpres er en meget benyttet øvelse. Alle som dyrker styrketræning, kender til den og den er en del af utroligt mange træningsprogrammer. Denne video sætter fokus på hvordan du kan øge bundstyrken, som er afgørende for at forbedre dine resultater.

To veje til øget bundstyrke

For at blive bedre til at bænke, skal du ifølge specificitets-/SAID-princippet øve på at bænke. For at blive bedre i bunden af bænkpres, skal du først og fremmest fokusere på det tekniske i din almindelige bænk.

Derudover kan du implementere specifikke øvelser og variationer, der fokuserer ekstra på den nederste del af løftet i dit træningsprorgram.

Derfor er videoen opdelt i to forskellige fokuser - et teknisk og et øvelsesfokus:

  1. Det vigtigste tekniske fokuspunkt er at dine albuer hele tiden er placeret under stangen. Dvs. du har "alignment". Det resulterer i at du holder en god bane og det giver dig de bedste forudsætninger for at kunne presse mange kg. Du starter med stangen lige over dine skuldre og sænker den ned til det højeste punkt på dit bryst. På denne måde bliver banen ofte en smule skrå.

    Det næste fokus er, at du altid skal presse 100%, dvs. at selvom du ligger med en submaksimal vægt, skal du presse med den maksimale kraft, du kan udvikle på vej op med stangen (på vej ned kan du holde et kontrolleret tempo).

    Derudover er det en god idé, altid at klemme hårdt om stangen, så du skaber hårdhed i håndled og underarme, samt arbejde med opspændet ved at samle skulderbladene og holde brystet højt, så du skaber en solid base at presse fra. På denne måde reducerer du også range of motion, hvilket gør det nemmere for dig at løfte flere kg.

  2. Øvelsesmæssigt kan det være en god idé, at gå fra touch’n’go til at holde 1-3 sekunders pause på brystet hvor du holder spændet, så fokus bliver bunden. Det vil givetvis betyde at du skal køre en anelse lettere i starten og færre gentagelser (jo længer pause, desto færre gentagelser), men på længere sigt vil det give dig masser af power fra bunden.

    En anden variant af samme øvelse er Dimitri bænk, opkaldt efter en styrkeløfter, som ofte kørte med 3 sekunders pause på brystet. Det er også en øvelse, hvor intensiteten skal skrues lidt ned, men til gengæld er udbyttet hvad angår bundstyrke enormt.

Varianter af bænkpres for øget styrke i bunden

I forhold til øvelsesvalget kan du også tænke på at øge range of motion, så bevægelsen bliver længere i bunden. Det kan gøres enten med en såkaldt cambered bar, som bøjer på midten, hvilket giver plads til brystkassen eller du kan bruge håndvægte, som kan køres længere ned end en almindelig stang ville kunne komme.

Andre alternativer er pin press i brysthøjde – dvs. 1-2 cm over dit bryst. Hvis du ikke har et decideret bænkstativ med pins, kan du placere en bænk i et squatrack med mulighed for at indstille pins i ønsket højde på hver side. Det samme gælder board press (bænk til lav klods). Disse varianter minder om bænk med pause, men hvor du begynder 1-2 cm højere. Her skal du udvikle meget kraft netop i det området, hvor du har dit sticking point.

En sidste variation er bænkpres med det der kaldes dynamic effort. Det vil sige at du laver en del sæt (fx 5-10 sæt) med få reps (2-3 reps) og kort pause (fx 60 sekunder), på 50-70% af dit 1RM. Det kan for eksempel være 10 sæt af 3 gentagelser med et minuts pause imellem hvert sæt. Her får du øvet tempo og kraftudvikling, og derfor din evne til at presse stangen eksplosivt op fra dit bryst.

En kombination af disse muligheder er det bedste, men husk også, at hvis du vil være god til at bænke, så skal du bænke – det er den bedste måde at blive stærkere i øvelsen på..

Jacob Beermanns billede

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermanns billede
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med baggrund som kandidat (MSc) i smerte fra University of Edinburgh. Uanset om du træ... Læs mere
Bog: Stærk - Din guide til effektiv løfteteknik
STÆRK er bogen for dig, der vil fordybe dig i løfteteknik.

Læs mere om bogen her

Maxer ApS | Eskildsgade 5, 3 | 1657 København V | info@maxer.dk | +45 2422 4943 | CVR: 36685026