Q&A om smerte med Simon Kirkegaard Let øvet

Smerter er en kompleks multifaktoriel oplevelse selvom det ofte forsimples i en grad, hvor mange væsentlige faktorer overses. I denne video besvarer jeg en række spørgsmål, som I har stillet.

Tags:

Efter artiklen om hvad smerter er stillede I en række spørgsmål på Facebook og i videoen finder du mine svar.

I vores behandlingssystem forsøger vi i høj grad at finde årsagen til smerter, men det er en meget kompleks opgave, som sjældent egentlig kan lykkes og ofte ikke tjener noget konstruktivt formål. Især ved længerevarende smerter er der sjældent en specifikt identificerbar årsag.

Patienten får en diagnose - eksempelvis diskusprolaps, skoliose, Scheuermann osv. - men selvom disse kan have en effekt på smerte, så ses disse diagnoser også i høj grad hos den asymptomatiske del af befolkningen. Altså dem, der ikke har smerter.

Så hvordan kan disse diagnoser egentlig siges at være årsag til smerte?

Hvordan kan du forebygge smerte?

Når du skal forebygge smerte, skal du bevæge dig. Og når du bevæger dig, vil du måske opleve en grad af smerte. Derfor skal du kunne svare dig selv på spørgsmålet: gør jeg skade på mig selv?

Hvor mange skader varer flere år? Kender du nogle? Jeg gør ikke. De fleste skader heler sig selv relativt hurtigt. det gør din også. Hvis du stadig har ondt længe efter smerten opstod, er det næppe på grund af skade, men på grund af dit nervesystem er blevet overfølsomt og du er blevet bange for at bevæge dig.

Den onde cirkel skal brydes ved at du skal bevæge dig mere - læs mere om en konkret strategi kaldet gradvis eksponering. Netop derfor skal du kunne svare på spørgsmålet om du gør skade på dig selv. Hvis din smerte ikke er konstant, kommer tilfældigt og pludseligt - og går væk igen, så kan det være et tegn på at smerten ikke baserer sig på en skade, men at problemet i højere grad er dit nervesystem.

Det, der kendetegner en akut normal skade er, at det gør ondt hele tiden - ikke at smerterne er forbigående og længerevarende.

Bevægelse og smerte

Når du kan svare på spørgsmålet om du gør skade på dig selv og vurderer, at det primært er nervesystemet, som spiller dig et puds, er det okay at mærke en vis grad af smerte. Men du skal ikke provokere smerten og hvis det gør markant mere ondt efterfølgende, kan du overveje gavnligheden.

Hvis øvelsen resulterer i smerte, så prøv at lave en regression dvs. eksempelvis et kortere bevægeudslag eller langsommere udførsel - for du skal bevæge dig. Smerter er ikke farlige som udgangspunkt, men skal nærmere opfattes som et handlingssignal fra hjernen om at den vurderer at der er en trussel. Og den kan have mange former.

Skulderen er ofte et godt eksempel på en understimuleret kropsdel. Skulderen er et enormt komplekst led, men vi har en tendens til at fodre både hjernen og selve skulderen med meget simple bevægelser - det tror jeg er en stor fejl.

Skulderen skal udfordres i bevægelser, som er varierende og komplekse. Den skal lege med alsidige bevægelser fremfor simple. dvs. brug mindre tid på isoleret træning af rotatormanchetten, men mere tid på kravle, hænge, bære noget tungt, klatre osv.

Simon Roost Kirkegaard er kandidat i fysioterapi med speciale i kroniske smerter og ejer Smertevidenskab.dk.

Hej, jeg er Simon Kirkegaard

Simon Roost Kirkegaard er kandidat i fysioterapi med speciale i kroniske smerter og ejer Smertevidenskab.dk.
Jeg er uddannet fysioterapeut fra Københavns Professionshøjskole i 2009 og kandidat (MSc.) i fysioterapi på Syddansk Universitet (SDU). Mit mål er at dele min lidenskab for smertevidenskab og gøre de nyeste videnskabelige fund tilgængelige for kolleger, klienter og andre interesserede. Jeg har væ... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>