Peak mod EM i styrkeløft 2013 Meget øvet

I denne artikel giver jeg dig indblik i hvordan en typisk peak-periode (opkøring) ser ud for mig frem mod årets store stævner i styrkeløft. Det er ikke ment som et facit, men er indblik i tankerne bag et stringent periodiseret styrkeløftprogram.

I artiklen omkring min grundtræning mod EM 2013, skrev jeg omkring nogle af de tanker, som ligger bag min egen træning. Jeg har fået meget positiv respons på artiklen og det sætter jeg stor pris på.

Som nævnt i artiklen, sluttede grundtræningen kort efter DM. Det vil sige, at min peak-periode startede sidste mandag og dermed varer 5½ uge. Deraf kommer 2½ til at gå med deload for at blive frisk til stævnet, hvilket efterlader 3 uger til tung træning.

Peaking-fasen

I denne fase er der fokus på intensiteten, altså antallet af kg på stangen i procent af mit max. Jeg har tre gange fuldt udstyr i alle tre discipliner på de tre uger, som bliver afviklet på samme dag ligesom til stævne (fordi SAID-princippet).

I videoen i toppen ses anden udstyrstræning i perioden med kun 6 dage imellem. Det vil sige at intensiteten er lidt højere til denne træning end ugen inden og ved sidste udstyrstræning i næste uge om lørdagen til landsholdssamling, vil intensiteten få et yderligere skub opad.

Der er flere elementer i træningsprogrammet, som ændrer sig i denne fase sammenlignet med grundtræningen:

1. Frekvensen falder
Fra at have fem ugentlige træninger, hvor jeg i alle træningspas squattede, bænkpressede og dødløftede, har jeg i denne fase fire ugentlige træninger. Det betyder, at jeg stadig holder træningsfri i weekenden, men nu er onsdag også en hviledag. Denne lavere frekvens giver mig øget restitution og dermed mulighed for at hæve nogle af de nedenstående parametre.

2. Øvelsesvalg forsimples og fokuseres
Ligesom i grundtræningen er fokus på hovedøvelser. Jeg laver dog markant mere helt almindelig squat, bænkpres og sumo dødløft nu. Dvs. ikke så meget box squat, smalt bænkpres og konventionel dødløft med reverse bands. Det er mere overførbart til hvordan jeg løfter til stævne og er derfor med til at gøre mig klar.

3. Tempoet øges
I grundtræningen havde jeg rigtig meget tempo-manipulation i træningsprogrammet. Langsomme excentriske og koncentriske faser - helt op til 6 sekunder for hver fase. I denne fase, som skal være så specifik i forhold til stævnepræstation som mulig, er der næsten ikke noget tempomanipulation, men det for mig optimale sportsspecifikke løftetempo. Det giver mulighed for at løfte tungere vægte og dermed lave bedre resultater. Det kræver dog mere restitution og derfor er eksempelvis den sænkede frekvens vigtig.

4. Volumen sænkes og intensiteten øges
Dette punkt ændrer sig henover ugerne, hvor volumen per dag nu er omtrent den samme (nok en anelse højere) og især intensiteten markant højere. Dog er der en hel dag mindre om ugen, hvilket har stor indflydelse på den samlede volumen. Henover de tre reelle peaking-uger, øges intensiteten mens volumen falder.

Du kan læse mere om min grundtræning mod VM i 2014 og opkøring til VM 2014.

Referencer

Travis, S. K., Mujika, I., Gentles, J. A., Stone, M. H., & Bazyler, C. D. (2020). Tapering and Peaking Maximal Strength for Powerlifting Performance: A Review. Sports (Basel, Switzerland), 8(9), 125.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Sonny

meget flot lidt sjusket men flot :)

Skrevet af Michael

Hej JacobJeg har kigget på flere af dine videoer i bænkpres, men det her klip studser jeg lidt over. Må man godt have løftet baller? Jeg har altid troet at man mens man var opspændt ikke har ballerne løftet fra bænken. Sådan ser det ihvertfald ud i dine andre videoer.

Hej Michael. Som du siger, må ballerne ikke løftes fra bænken. Det vil jeg dog heller ikke mene, at de bliver på denne video (i hvert fald ikke ud fra videoen). Du skal huske på det først gælder fra man har stangen i sin startposition og får startsignal, så at jeg løfte den under udløftet er ikke grundlag for underkendelse.

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>