Light-produkter Let øvet

Light-produkter er ikke noget nyt fænomen og mange bruger dem allerede i dagligdagen. Til gengæld er de (desværre) kontroversielle sandsynligvis uden god grund. De er nemlig velundersøgte og ufarlige.

Tags:

Light-produkter omtales meget på både godt og ondt, så i denne video, vil jeg forklare dig om de to grundlæggende forskellige typer af light-produkter - og hvordan de kan bruges.

Overordnet set er der nemlig to kategorier af light-produkter:

  1. Er reduceret i antal kalorier, fedt eller sukker.
  2. Har erstattet sukker med sødemiddel og altså er uden kalorier.

Light-type 1: Reduktion af makronæringsstoffer

Ifølge Fødevarestyrelsen må man kalde et produkt for "light", hvis kalorie-, sukker- eller fedtindholdet er reduceret med 30% i forhold til det originale produkt. Det vil altså sige en reduktion i én af dem og ikke nødvendigvis alle.

Man kan altså komme ud for at eksempelvis mængden af enten kulhydrat eller fedt er reduceret, men den anden er hævet i så høj grad, at kalorieindholdet forbliver det samme eller faktisk endda er højere - og så er der intet sparet i forhold til dit ligevægtsindtag.

Så husk altid at sammenligne kalorieindholdet med originalen, hvis målet er vægttab og dermed at opnå et kalorieunderskud.

Light-type 2: Tilsatte sødemidler

Denne kategori dækker ofte over fx sodavand og saftevand. Her bruges mange forskellige sødemidler såsom aspartam og acesulfam k. Nyere sødemidler som Stevia vinder også frem på markedet, men har typisk en bismag.

Denne kategori af produkter er et godt alternativ til dig, der gerne vil skære kalorier fra - især hvis du har et stort forbrug af sodavand. Det ser nemlig ud til at det kan gøre det lettere at opnå og fastholde vægttab - måske endda i samme grad som vand.

Det er som med alt andet, spiser du mere af noget andet, så stiger kalorieindtaget givetvis. Derudover skal du huske at light-sodavand har en ligeså lav ph-værdi som en almindelig sodavand og skaderne på eksempelvis tænderne er dermed de samme.

Bivirkninger ved light-produkter?

Nogle oplever, at de bliver mere sultne af at drikke light-sodavand. Spørgsmålet er dog, om det er fordi sødemidlerne har denne bivirkning eller om de blot forbliver sultne eftersom de ikke har spist noget mad.

Gruppen som mener at have sensitivitet overfor aspartam er undersøgt videnskabeligt, hvor de ikke ved om de får aspartam eller ej - men de oplever en negativ effekt uanset hvilken gruppe de havner i. Dermed tyder det på at en del af oplevelsen skyldes en nocebo-effekt - altså en negativ forventning til hvad aspartam vil gøre.

Light-produkter kan uden problemer indgå som del af en varieret kost og kan også indtages under vægttab. Det er næppe nok blot at drikke light-sodavand og spise light-produkter, hvis du ønsker at tabe dig, men de kan bestemt hjælpe dig på vej.

Det er nemlig det samlede kalorieindtag, som afgør om du tager på eller taber dig - og så er light-produkter bestemt ét sted, hvor du nemt kan spare mange kalorier.

Referencer

Engel, S., Tholstrup, T., Bruun, J. M., Astrup, A., Richelsen, B., & Raben, A. (2018). Effect of high milk and sugar-sweetened and non-caloric soft drink intake on insulin sensitivity after 6 months in overweight and obese adults: a randomized controlled trial. European journal of clinical nutrition, 72(3), 358.

Sathyapalan, T., Thatcher, N. J., Hammersley, R., Rigby, A. S., Pechlivanis, A., Gooderham, N. J., ... & Courts, F. (2015). Aspartame sensitivity? A double blind randomised crossover study. PloS one, 10(3), e0116212.

Rogers, P. J., Hogenkamp, P. S., De Graaf, C., Higgs, S., Lluch, A., Ness, A. R., ... & Mela, D. J. (2016). Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. International Journal of Obesity, 40(3), 381.

Peters, J. C., Beck, J., Cardel, M., Wyatt, H. R., Foster, G. D., Pan, Z., ... & Hill, J. O. (2016). The effects of water and non‐nutritive sweetened beverages on weight loss and weight maintenance: A randomized clinical trial. Obesity, 24(2), 297-304.

Danni Hvidtfeldt er klinisk diætist og hjælper dig med at optimere din kost.

Hej, jeg er Danni Hvidtfeldt

Danni Hvidtfeldt er klinisk diætist og hjælper dig med at optimere din kost.
Jeg er uddannet cand. scient. i klinisk ernæring fra Københavns Universitet (KU) og klinisk diætist fra Professionshøjskolen Metropol i København (Ernærings- og sundhedsuddannelse i 2012). I løbet af min studietid på blandt andet SCIENCE på Frederiksberg har jeg taget uddannelsen til fitnessinstr... Læs mere