Få en god start i træning med kropsvægt Begynder

Kropsvægtstræning er træning uden brug af udstyr og er blevet enormt populært indenfor de seneste år. Dette kan blandt andet forklares ved den store Calisthenics-bevægelse, som har rødder i træningskulturer som Barstarz, Gymnastic Bodies, Ido Portal mv.

Tags:

Fælles for alle de ovenstående eksempler af kropsvægtstræning er, at størstedelen af de øvelser, der laves foregår uden at tilføje vægt eller ved brug af maskiner.

Kropsvægtstræning er, at din egen kropsvægt er den primære belastning, som kroppen skal flytte, når du laver øvelser.

Øvelser med egen kropsvægt kan laves i mange forskellige redskaber såsom pullup-stænger, gymnastikringe, dip-stativer - ja sågar kun ved brug af gulvplads.

Det gør, at du kan have glæde af kropsvægtstræning som træningsform uden at skulle have adgang til et træningscenter eller udstyr.

Eksempler på kropsvægtsøvelser

Der findes uendeligt mange øvelser med kropsvægt - kun fantasien sætter grænsen. Her er nogle af de mest udbredte:

Chinups/pullups
Dips
Håndstand
Planche
Front lever
Muscle up

Fordele ved træning med egen kropsvægt

Der er mange fordele ved at træne med kropsvægt - et par af dem er:

  • Det er en fleksibel træningsform ift. udstyr.
  • Du kan opnå de samme fordele som med vægttræning herunder: styrke, smidighed, muskelvækst, koordination mm.
  • Stor kropsbevidsthed og -frihed

Ulemper ved træning med egen kropsvægt

Ulemper er i store træk få:

  • Det kræver et stort overblik over øvelser og deres variationer.
  • Det kan være besværligt at styre intensitet ligeså præcist som med vægttræning.

Principper for kropsvægtstræning

Træning med egen kropsvægt fungerer helt på samme måde med vægttræning. Her skal forstås at de variabler, som gør sig gældende for programlægning af vægttræning, også bestemmer, hvordan du effektivt træner med egen kropsvægt.

Det vil sige variablerne: intensitet, volumen, øvelsesvalg, pauselængde, øvelsestempo mm. også skal anvendes, når der lægges træningsprogrammer til calisthenics/kropsvægtstræning.

Det er her, at det er vigtigt at kende til de forskellige skaleringer af øvelser, som det også vises i videoerne til de forskellige kropsvægtsøvelser.

Når du kender skaleringerne, kan du også effektivt justere på de variabler, der nævnes ovenfor. Det er dét, som gør at du får et succesfuldt udbytte af kropsvægtstræning.

Gode råd til at komme i gang med kropsvægtstræning

Til slut vil jeg give dig et par simple tids til at komme godt i gang med at træne med kropsvægt:

  • Inkorporer progression ved at tilpasse træningsvariablerne, som det nævnes ovenfor. Progression over tid er - uanset træningsform - det vigtigste aspekt at have med for at få kontinuerlig fremgang.
  • Mange øvelser med egen kropsvægt kræver rigtig god bevægelighed, hvorfor det er en rigtig god idé fra start at inkorporere mobilitetsøvelser. Der vil være visse øvelser, som ikke kan udføres korrekt, hvis du mangler mobilitet. Se alle videoerne gymnastics for inspiration til dette.

Opsummering

Kropsvægtstræning er blevet enormt populært som træningsform indenfor de seneste par år. Dertil kommer, at det er en træningsform, der ikke kræver ret meget udstyr.

Dette giver en høj grad af fleksibilitet, og du kan desuden opnå samme fordele som ved konventionel vægttræning.

Af ulemper skal det nævnes, at det kræver et stort overblik over øvelser, for at kunne justere belastning på passende vis. For at få succes med denne træningsform, er derfor vigtigt at kende skaleringer af øvelser og derfra anvende almindelige periodiseringsprincipper til at opnå fremgang.

Niels Jørgensen er personlig træner med fokus på kropsvægtstræning og mobilitet.

Hej, jeg er Niels Jørgensen

Niels Jørgensen er personlig træner med fokus på kropsvægtstræning og mobilitet.
Mit navn er Niels Jørgensen og jeg er personlig træner i København hos Niels’ Training. Mit speciale er kropsvægtstræning, mobilitet og gymnastiske øvelser. Fysisk træning og bevægelse har altid være min store passion og noget som jeg har haft en kæmpe glæde ved. Som personlig træner, er det min ... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>