Incline (skrå) bænkpres Begynder

Incline bænkpres (skrå bænkpres) rykker stresset opdad på brystet, så du får fokus på den øvre del af brystet - men hele brystet trænes fortsat samt skulder og triceps. Hvis du låner mig fem minutter af din tid, vil jeg forklare hvad incline bænkpres er (og ikke er), hvordan jeg bruger den i træningsprogrammer og selvfølgelig forklare teknikken med både stang og håndvægt.

Du får selvfølgelig også svar på det store spørgsmål. Verdens vigtigste spørgsmål: ”Hvilken vinkel skal bænken være i skrå bænkpres?” Glæd dig.

Skrå bænkpres kan udføres med både stang og håndvægt og træner primært bryst, skulder og triceps - og kan fungere som variation til flad bænkpres og decline bænkpres. Skrå bænkpres er en af de klassiske variationer af bænkpres.

Skrå bænkpres er mere end disko

Incline bænkpres har et ry for at være en diskopumper-øvelse. Træner du i et kommercielt center, har du sikkert hørt Billy-Bob-Broscience snakke vidt og bredt om hvordan den "løfter" brystet, "modvirker hængebryster" og meget andet.

Som med det meste broscience er der en lille snert af sandhed i det, men primært en god sjat vanvid og oversimplificering. Incline bænkpres flytter stresset lidt opad på brystet, men hele brystet er aktivt og arbejder i øvelsen.

Før vi går mere i dybden, så skal vi lige have en klassisk myte sparket til hjørne:

Du kan ikke isolere en del af brystet

Ligesom flyes ikke isolerer den inderste del af brystet og du ikke kan isolere en specifik muskel i ryggen, så kan du ikke isolere dele af brystet. Du kan dog flytte stresset lidt op (incline) og ned (decline).

Hele brystmusklen arbejder sammen og - især når vi snakker presseøvelser - får hjælp fra skuldre, triceps og stabiliserende muskler omkring skulderleddet.

Hvorfor lave Incline bænk?

Hvorfor skal du så overhovedet lave skrå bænkpres, hvis ikke du kan isolere den øverste del af brystet? Godt spørgsmål - heldigvis har jeg svaret. Incline bænkpres kan nemlig flytte stresset en smule opad, så du i højere grad får fat i den øverste del af brystet og overgangen til skulderen.

Og ja - det vil give lidt mere fylde i det område, der kan give den optiske illusion at brystet løftes lidt. Nøgleordet her er "lidt".

For en normal trænende, vil det være små nuancer, men det er klart at hvis vi snakker om en basse på 140 kg, der udelukkende kører incline, så vil effekten være tydelig.

Incline vs. flad bænkpres

De to er som nære fætre og der er ikke så frygteligt mange tekniske aspekter, der skiller dem ad. Men vinklen mellem din overarm og overkrop er forskellig.

I modsætning til den flade variant, er der ingen grund til at lave et stort opspænd i skrå bænkpres. Du kan med fordel stadig trække skulderbladene sammen for at få en bedre presseposition, men et kraftigt svaj i ryggen modvirker hele ideen i skrå bænkpres - nemlig ændringen af vinklen, du presser i.

Skrå bænkpres - en støtteøvelse?

Termen støtteøvelse kommer oprindelig fra styrkeløft og dækker over alle øvelser, der ikke er de tre konkurrenceløft. Ifølge dén definition er incline bænkpres naturligvis en støtteøvelse. Få inspiration til hjælpeøvelser til bænkpres her.

Men for den normale trænende, der ikke har ambitioner om at stille op, kan incline bænkpres være præcis ligeså "rigtig" hovedøvelse som flad eller decline bænkpres - det handler om, hvem du er, og hvad du gerne vil opnå.

Skrå bænkpres kan sagtens fylde lige så meget i din træning som flad bænk.

Hvordan bruger jeg skrå bænk?

Som du nok ved, er jeg glad for at bruge varianter af hovedløftene i min programmering. Det skal naturligvis med at jeg, i denne sammenhæng, snakker om min programmering af træning til styrkeløftere.

Incline spiller samme rolle som et highbar squat med stop i bunden eller et dødløft stående på klods. Det er helt grundlæggende den samme bevægelse, men fokus og vinklerne bliver en smule anderledes, så vi undgår alt for meget ensformig bevægelse.

Ligesom alle andre varianter, bliver incline primært brugt i et grundtræningsforløb, og kun i særlige tilfælde op mod stævner. Jeg har tidligere skrevet en artikel om varianter i bænkpres.

Incline bænkpres er en rigtig god og alsidig øvelse, der kan kombineres med alle de andre teknikker, jeg bruger. Tempomanipulation, supersæt, skiftende grebsbredde, elastik i 8-tal, benene oppe og meget andet. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænsen.

Det simple svar på spørgsmålet "hvordan kan du bruge skrå bænk i din træning" er derfor "på samme måde som flad bænkpres".

Teknikken i skrå bænkpres

Som med andre bænkpres-øvelser, er et godt opspænd vigtigt for både dine skuldre og hvor meget du kan løfte. Men, som tidligere nævnt, så er der ingen grund til at svaje i ryggen i incline bænk. Et godt solidt opspænd i den øvre ryg, er vejen frem i skrå bænkpres.

Husk at holde godt fat om stangen - der er en grund til at "suicide grip" uden tommelfingeren kaldes for suicide.

Og grunden til at det kaldes suicide grip er ikke fordi, det får alle omkring dig til at begå selvmord i beundring.

Næste stop er fødderne. Sørg for at placere dem godt og solidt i jorden - gerne lidt tættere på bænken, end du egentlig forestiller dig. De fleste sætter sig ned på en bænk, som om det var en lænestol, og det betyder at benene er i den mest afslappede position. Husk at det ikke gælder om at slappe mest muligt af, men om at skabe et stabilt fundament for løftet.

Når du nu ligger godt og solidt på bænken, er næste skridt at få stangen ud fra stativet. Her gælder det om at "trække" stangen ud, og ikke presse den ud af stativet. Formålet med det er at beholde det gode opspænd i øvre ryg og sikre at skuldrene ikke kommer for langt frem.

Så er du klar til at løfte.

I den nedadgående bane er der tre ting, du skal fokusere på:

  1. Kontroller tempoet - også når du ikke laver tempoløft, er det vigtigt, at du har fuld kontrol over bevægelsen.
  2. Hold albuerne under stangen - sådan sikrer du gode arbejdsbetingelser for dine muskler. Skulle du være i tvivl kan du (med lav vægt) prøve at have albuerne så langt foran (eller bagved) stangen, som du kan og du vil let mærke forskel.
  3. Sigt efter at ramme lidt over brystvorterne. Kombineret med #2 sikrer det at din albuer ikke kommer til at flagre alt for langt ind eller ud. Du rammer altså noget højere i skrå bænk end flad bænk.

Når du så har vendt bevægelsen, skal du prøve at ramme nogenlunde den samme bane på vej op igen. Her gælder det også om at have kontrol over bevægelsen - især i toppen, hvor du skal sørge for, at du ikke presser dig ud af dit opspænd. Et bænkpres stopper, når du har strakte arme - ikke når stangen er så langt fra din krop som muligt.

Skrå bænkpres med håndvægte

Det er endnu en dejlig variant, som jeg ofte bruger. Med håndvægte er der to kerneudfordringer, der gør dem velegnede til lidt højere gentagelser - de kan være svære at få op, og de er sværere at stabilisere. Derfor bruger jeg dem typisk med lidt højere volumen eller i supersæt, for at bygge muskelmasse.

Vinklen på bænken

Jeg ved at du har ventet på det her. Svaret på et af livets helt store spørgsmål. Her kommer det.

Er du klar?

Det er ikke værd at bekymre sig alt for meget om.

I stedet for at se incline som en enten/eller-ting, så se på det som et spektrum, hvor du gradvist kan bevæge stresset længere og længere op med en stejlere vinkel på bænken.

Jeg vil typisk bruge et sted mellem 30 og 45 graders vinkel, men nogle bænke har ikke så mange indstillinger. Udbyttet af øvelsen vil ikke være markant anderledes, men det påvirker naturligvis i nogen grad - også hvor meget du kan løfte.

Vinklen på incline bænkpres er en typisk detalje, som mange bruger alt for meget tid på. Indstil bænken til at have en fin vinkel, og kom i gang med at træne - det behøver ikke være så svært.

Hvis du har en vinkel på mere end 45 grader fx 60 eller 75 grader, så vil det ikke længere være en primært brystøvelse, men vil i i højere grad blive en skulderøvelse.

Referencer

[1] Lauver, J. D., Cayot, T. E., & Scheuermann, B. W. (2016). Influence of bench angle on upper extremity muscular activation during bench press exercise. European journal of sport science, 16(3), 309-316.

[2] Luczak, J., Bosak, A., & Riemann, B. L. (2013). Shoulder muscle activation of novice and resistance trained women during variations of dumbbell press exercises. Journal of Sports Medicine, 2013.

[3] Rodríguez-Ridao, D., Antequera-Vique, J. A., Martín-Fuentes, I., & Muyor, J. M. (2020). Effect of Five Bench Inclinations on the Electromyographic Activity of the Pectoralis Major, Anterior Deltoid, and Triceps Brachii during the Bench Press Exercise. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(19), 7339.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Mathias Frederiksen

Hej Jacob!
Jeg har i flere år døjet med dårlige skuldre, og været igennem en masse forskellig behandling og forløb, uden den store effekt. (håndboldspiller)
Mit spørgsmål går på at jeg tidligere har sørget for at have albuerne under stangen, i alle former for bænkpres, men jeg føler at det provokerer mine skuldersmerter, og derfor har jeg prøvet at have albuerne længere ind mod siden af kroppen for at aflaste skuldrene. Hvad tænker du om det ene, fremfor det andet?
Venlig hilsen
Mathias

Hej Mathias
Kedeligt at du ikke har oplevet den store effekt - har du arbejdet med både bevægelighed, styrke, koordination mv.? Der er mange muligheder.
Man kan altid justere både på albueposition og stangposition - så begge dele kan rykkes længere op eller ned. Hvis en bevægelse gør ondt, så giver det mening at ændre på den i hvert fald i en periode. Senere kan den og lignende reintroduceres, så man ikke ender med en lang liste af tinge man ikke kan.

Skrevet af Rasmus

Hej Jacob hvilken grad giver bedst til incline bænkpress og dumbell?
Vh Rasmus

Hej Rasmus
Ingen enkelt vinkel er bedst, men at variere dem giver mening. De to mest typisk brugte vinkler er 30 og 45 grader. Tænk på at de skal være forskellige fra henholdsvis flad bænkpres og pres over hovedet. Desto højere incline, jo mindre kan du løfte.

Skrevet af Rasmus

Super! Tak for hurtig respons.
Så vil jeg kører 30 i incline bænk
Og 45 i incline dumbell :)

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>