Grundtræning mod EM 2013 Meget øvet

I denne artikel vil jeg fortælle lidt om de tanker, som ligger bag ved min egen træning især med fokus på grundtræningen uden for sæsonen imellem de store stævner.

Det er på ingen måde unikt og muligvis heller ikke så meget anderledes end hvad så mange andre laver, men så kan I få et indblik i nogle af de ting, jeg tænker og hvorfor jeg gør det. Videoen i toppen er fra DM 2013 i marts måned, som var en test af min grundform uden nævneværdig peaking.

Helt basalt kan man sige, at min træning er opdelt i nogle forskellige faser, hvoraf de to mest interessante er grundtræning og peaking.

Grundtræning skaber fundamentet

Grundtræning er de perioder, hvor kroppens fundament bygges op. Her vil træningen næsten udelukkende være raw (dvs. uden udstyr) for at få råstyrken op, have fokus på teknikken i de tre store, de svage punkter i bevægelserne, skadesforebyggelse og generel fysisk formåen.

I denne periode vil træningen typisk have en høj volumen og frekvens, men en lav til medium intensitet (enkelte træninger med høj intensitet).

Peaking topper formen

Peaking eller opkøring er de kortere perioder frem mod stævne, hvor man forsøger at få styrken mest muligt op i forhold til kroppens potentiale for at præstere til stævner. I disse perioder vil udstyret blive implementeret (for mig primært hver 14. dag), intensiteten vil være markant højere og både frekvens og volumen vil blive skåret gradvist ned mod stævnet.

Fokus i grundtræning

For at blive stærkere, kan man gøre mange forskellige ting og der er helt utroligt mange elementer, som har effekt på dette. Den absolut "nemmeste" måde at blive stærkere på er, at blive bedre teknisk.

Dvs. optimere ens teknik i de respektive øvelser med henblik på at løfte mere effektivt. Her er det vigtigt at huske, at dette bør gøres langsigtet, da den mest effektive teknik nu og om eksempelvis flere år vil være det samme. Den teknik, man stræber efter at løfte med, bør såvidt muligt have fremtidsmuligheder.

Mine tekniske fokuspunkter i de tre store:

 1. Squat: Holde øvre ryg ret, bruge forlår (mere knævandring, mindre goodmorning) og holde albuerne samme vinkel som overkrop.
 2. Bænkpres: Større opspænd, skrå bane og leg drive.
 3. Dødløft: Starte højt med hoften, bruge ben og få hoften tæt ind til stangen.

Disse tekniske fokuspunkter bør selvfølgelig tilgodeses i træningsprogrammet, hvor især øvelsesvalget og træningsmetoden har stort indvirkning på hvorvidt man kan arbejde med de forskellige problemstillinger. En større ændring i teknik kan eksempelvis ikke ske med normal løftehastighed, men kræver nedsat tempo indtil bevægelsen mestres.

Træningsprogrammet

Min træning er bygget op omkring nogle simple elementer. Der findes utallige vigtige parametre, man kan skrue på for at skabe udvikling i ens træning, men det er også vigtigt, at man ikke ændrer for meget for ofte. De vigtigste elementer i min træning - og især grundtræning er:

1. Frekvens: Jeg squatter, bænkpresser og dødløfter 5 gange om ugen. Dvs. hver gang jeg træner, da jeg holder weekenden træningsfri. Dermed får jeg øvet og indlært bevægelserne ofte. En højere frekvens end de klassiske programmer foreskriver.

2. Øvelsesvalg: Jeg laver næsten udelukkende varianter af squat, bænkpres og dødløft. Jeg har en hovedøvelse i hver af de store og 1-3 hjælpeøvelser i alt per træning. Fokus er altså på det vigtigste (SAID). Markant færre øvelser end klassiske programmer.

3. Tempo: Jeg har meget tempo-manipulation i træningsprogrammet. Langsom excentrisk, langsom koncentrisk. Helt op til 6 sekunder for hver fase. Det øger motor control, har høj TUT, holder den absolutte belastning nede og er skadesforebyggende. Anderledes i forhold til mange af de mest omtalt styrkeprogrammer.

4. Volumen og intensitet: Hver dag har mindst 5 arbejdssæt dvs. opvarmningen er udover, men omtrent 10 sæt i alt startende med 6 gentagelser i de første sæt indtil arbejdssættene, som oftest er 3-4 gentagelser. Hermed kan intensiteten (relativt set) holdes højere end hvis hvert sæt bestod af 6 eller flere gentagelser, som det til tider kan gøre i nogle grundtræningsprogrammer.

Video fra grundtræningen

I denne video fra uge 3 laver jeg lidt forskellige øvelser, men læg også mærke til Kims og Mortens dans fra cirka 2:55.

 • Raw squat - prøver at ikke falde forover og holde albuerne langs overkroppen. Jeg er desværre nødt til at stå lidt smallere end jeg ønsker på grund af manglende mobilitet, men det kommer med tiden. Jeg havde lavet 3x190 et par uger tidligere i grundtræningen.
 • Pinky grip bænkpres - fokus på triceps og laver efterfølgende 6 sæt med En slingshot.
 • Semi sumo stående på klods - langsomt (5 op, 5 ned) med fokus på opspændet især i øvre ryg og vinklerne i hoften.
 • High bar box squat - langsomt ned for at lære at holde mig oprejst og bruge forlåret mere.
 • Smal bænkpres - langsomt ned og op for at lære at aktivere triceps.
 • Konventionel dødløft - langsom excentrisk fase for at stresse bagkæden ekstra.

I denne video med lidt blandet fra uge 3 og 4 laver jeg blandt andet:

 • Squat m. knæbind - højere absolut intensitet, stævner nærmer sig, styrkeløft-specifikt. For dem, som undrer sig over antallet af gentagelser, havde jeg kun hjælp til få sæt, så måtte slå dem sammen.
 • Konventionel dødløft stående på klods - med dobbelt reverse bands sætter store krav til opspænd, kraftudvikling og greb
 • High bar squat til pins - langsomt ned, slip spændet i benene
 • Squat - dobbelt reverse bands skaber godt vend, men slipper tidligt og bliver dermed tung fra halvvejs oppe, hvor det er vigtigt at holde banen (og for mig især øvre ryg samt hoften tæt under).

Du kan læse mere om hvordan jeg peaker mod stævner, mere omkring min grundtræning frem mod VM 2014 og du kan se min tungeste træning frem mod VM i 2014.

Referencer

Ferland, P. M., & Comtois, A. S. (2019). Classic Powerlifting Performance: A Systematic Review. Journal of Strength and Conditioning Research, 33 Suppl 1, S194–S201.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af FH

Hej Jacob
Er det rigtigt forstået at du laver alle 3 øvelser hver dag?
I så fald hvordan kan du nå at restituere så hurtigt?
Hvad kører du med af vægt ifht. 1 rep max. ?Tak for god hjemmeside.....

Hej FH
Det er rigtig forstået, at jeg laver de tre store ofte - typisk 4-6 gange om ugen. Det er frekvensen, altså hvor ofte du laver en øvelse. Grunden til at jeg kan det er, at intensiteten (vægten) ikke er så høj og volumen (antallet af reps per øvelse) heller ikke meget høj til hver træning. Husk det er mange faktorer og de skal justeres i forhold til hinanden. Læs denne artikel: http://maxer.dk/artikler/in...

Skrevet af Nikolaj

Hej Jacob, jeg har stiftet kendskab til dig i de sidste par år via Videbæk Styrkesport. Du beskriver i din e-bog. "Mental styrke: selvtillid, fokus, konkurrenceinstinkt, selvdisciplin, indre motivation, osv." Hvilket har præget mig meget over hele min tid i træningsverdenen. Hvordan bliver du ved med at skabe den indre motivation samt selvtillid.

Hej Nikolaj
Godt at høre, du har fundet hjælp i bogen og på siden. Motivation er en tricky størrelse og kan stamme fra mange forskellige kilder. Det handler om at finde noget, som du synes er sjovt og som giver mening for dig at bruge tid på og kæmpe med. Uanset hvad du laver, vil du møde udfordringer og bump på vejen, så det er vigtigt at værdsætte processen undervejs. Måske du kan fortælle lidt mere om dine tanker?
Du kan også finde lidt inspiration her: http://maxer.dk/artikler/6-...

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

 • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
 • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
 • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>