Chest supported rows Let øvet

I chest supported rows hviler du brystet på en bænk og tager derfor momentet ud af øvelsen. På den måde kan du arbejde mere fokuseret med ryggen i denne row-variant.

Tags:

Ligesom med al andet træning, er det vigtigt at variere din rygtræning og chest supported rows er et effektivt alternativ til almindelige row-varianter.

I mange rygøvelser vil du opleve, at der er en grad af moment og derfor kan det være fint at lave en øvelse som denne, hvor overkroppen er fikseret og trækket derfor bliver mere koncentreret.

Chest supported rows kaldes også for "bench pulls" eller "seal rows" og er en af de rygøvelser med højest maksimal frivillig isometrisk kontraktion (MVIC) målt på EMG [1].

Teknikken i chest supported rows

Øvelsen kan laves på forskellige måder, men det kan være en god idé at starte med håndvægte og en skrå bænk.

  1. Indstil bænken til omkring 30-45 grader.
  2. Læn dig med overkroppen på bænken og med hovedet ud over toppen og fødderne solidt plantet i jorden.
  3. Med armene hængende strakt ned fra start, trækker du håndvægterne så højt du kan inden du sænker dem kontrolleret ned igen.

Fokus bør være at lave et lille squeeze i toppen og generelt holde en god teknik uden cheat, men i stedet for have god muskelkontrol med en kontrolleret sænkefase. Dermed vil du oftest være nødsaget til at køre en smule lettere i vægt og fokusere på følingen i kroppen.

Forestil dig at chest supported rows er ligesom en omvendt bænkpres - et kontrolleret træk uden moment

Du kan flytte stresset

Liggende rows er en basisøvelse, som primært træner latissimus dorsi, rhomboideus, trapezius og samtidigt biceps. Desto mere albuerne kommer ud fra kroppen, desto større bliver fokuset på den øvre del af ryggen og nakkemuskulaturen.

Hvis albuerne holdes ind til kroppen, vil det primært være latissimus dorsi (den brede rygmuskel), der arbejder. På den måde kan du variere hvilke muskelgrupper du ønsker at sætte fokus på.

Biceps er med til at bøje armene og er derfor involveret uanset hvilken variant du laver.

Forskellige varianter af chest supported rows

Chest supported rows er en ret snævert defineret øvelse, og der er derfor ikke så mange måder at lave den på. Nogle få fitnesscenter har en decideret chest supported rows-maskine, men oftest skal du lave et setup selv.

Hvis du kun har en flad bænk tilgængelig, kan du nemt lave den skrå ved at stille den ene ende ovenpå en kasse, nogle vægtskiver eller lignende.

Der findes mange varianter af chest-supported rows fx:

Skrå bænk med håndvægte: Her er det nemt at fokusere på latissimus dorsi ved at løfte med albuerne tæt ind mod kroppen. Indstil bænken til 30-45 grader.

Skrå bænk med stang: Med en stang bliver det mere intuitivt at lave øvelsen med albuerne ud fra kroppen og således fokusere mere på øvre del af ryg. Indstil bænken til 30-45 grader.

Flad bænk med stang: Der findes en egen relativt høj bænk, som er tilpasset til at ligge ovenpå og med stangen under, så at du nemt kan trække opad. Denne type bænk (i Aalborg kaldet en proteinhest) findes ikke i alle fitnesscentre, men du kan lave et setup selv ved at placere en bænk ovenpå et par kasser.

Flad bænk med håndvægte: Lav et setup på samme måde som forrige variant, men med en håndvægt i hver hånd i stedet for stang. Personligt ville jeg i første omgang lave chest supported rows med håndvægte på en skrå bænk fordi det simpelthen er nemmere.

Referencer

[1] Beaudette, S. M., Unni, R., & Brown, S. H. (2014). Electromyographic assessment of isometric and dynamic activation characteristics of the latissimus dorsi muscle. Journal of Electromyography and Kinesiology, 24(3), 430-436.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Sabrina Shanice

Tak for din video! Kan man erstatte øvelsen "chestsupported rows" med "bent over rows" og stadig få trænet de samme rygmuskler? :)

Hej Sabrina,
Det kan du sagtens. Eller fx variere mellem/bruge flere forskellige row-varianter som de to. Den største forskel er at du i CSR isolerer musklerne mere, mens du i BOR brugere mere støttemuskulatur og kan anvende cheat. :)
Med venlig hilsen Karoline, træner hos Maxer

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>