Cheat bevidst for øget fremgang Meget øvet

Når du rammer et plateau med din træning, skal der nye metoder til. Cheat - momentum eller bevidst snyd - kan være en af dem. Du skaber moment og kan dermed tage flere reps eller løfte tungere vægte.

Tags:

Kroppen tilvænner sig til den belastning, som den bliver udsat for. Her er variation et stærkt værktøj og det kan skabes på mange måder.

En af dem er gennem udmattelsesmetoder såsom supersæt, dropsæt og tempo-manipulation. En anden er cheat (snyd), som denne video omhandler.

Hvad er cheat?

Cheat (snyd) kan hjælpe dig til at øge intensiteten i din træning. Det kan udføres på flere måder, men det handler om at involvere flere muskelgrupper eksempelvis gennem at skabe momentum med benene.

Det er lidt kontroversielt, da det strider mod almene anbefalinger omkring teknik, men så længe du er bevidst omkring dette og fastholder grundlæggende tekniske råd såsom ret ryg, kan cheat hjælpe dig med at tage træningen til næste niveau.

Det vigtigste er, at du skal vælge at cheate bevidst, det skal ikke blot ske, fordi du har taget en for tung vægt.

Cheat kan hjælpe dig med at løfte tungere vægte, men for meget momentum kan fjerne spænding fra de muskler, som du ønsker at træne, hvilket er negativt for muskelvækst. Hvis du tager alt for meget vægt på, kan du ikke tage så mange gentagelser og time under tension bliver lavere - begge dele er skidt for hypertrofi.

Hvornår er det aktuelt at cheate?

Det kan være aktuelt at bruge cheat, når du ønsker at opnå en større udmattelsesgrad ved at køre flere gentagelser eller når du skal løfte en tungere vægt end det, du som udgangspunktet kan, med almindelig løfteteknik.

Cheat er især anvendeligt i øvelser som rows, military press og biceps curls. Men det kan også bruges i mange andre øvelser som kropshævninger og endda i dødløft.

Eksempel: Du har lavet en-arms rows med 20 kg i et par uger. Du føler dig klar til at gå op til næste håndvægt som er 22,5 kg, men den er lige lidt for tung til at lave de 8-10 reps, som du ønsker. Men hvis du bruger en smule cheat, kan du faktisk lave de 8 alligevel.

Når du så har gjort det et par gange, kan du gradvist gå tilbage til din almindelige løfteteknik, fordi du er blevet stærkere. På denne måde kan det bruges som en del af progressive overload og for at undgå plateauer.

Typiske øvelser hvor du kan bruge cheat

Du kan cheate i mange øvelser - her er nogle af de typiske:

Rows: Normalt ville jeg køre en-arms roning med ret ryg og en kontrolleret bevægelse med benene i ro, når jeg trækker håndvægten op. Men med cheat ville jeg aktivere benene mere ved at bøje mine knæ samtidig med at jeg sænker håndvægten ned, og bruge benene til at trykke op, når jeg trækker vægten op. Overkroppen kan også bidrage til ekstra fart på vej op.

Lateral raise: Normalt ville jeg fokusere på at trække med sideskulderen indtil håndvægterne er oppe i skulderhøjde med albuerne højt. Når jeg vil bruge cheat, vil jeg også her bruge benene til at skabe momentum. Jeg ville starte med at gå lidt ned i knæene, for så at trykke med benene samtidig som jeg trækker vægterne opad med skuldrene. Husk at holde igen på vej ned.

Kropshævninger: I en strict kropshævning ville jeg starte i bundpositionen med kroppen hængende lige ned, og trække mig op med kroppen i den samme position hele vejen. Når jeg skal cheate vil jeg bruge benene til at svinge mig op, og således få noget mere momentum til at lave flere gentagelser. Jeg skubber altså med benene samtidig med at jeg trækker op.

Military press: En militarypres er per definition stående skulderpres med stang. Benene bør være strakte, i ro og ikke hjælpe under øvelsen. Men med cheat, dvs. hjælp fra benene, kan du løfte flere kg og det bliver faktisk en anden øvelse – nemlig push press. Denne kan også laves med håndvægte eller kettlebells.

Flyes: Normalt vil du lave en meget rund bevægelse i flyes, for at få et godt stræk på brystet. Men hvis du skal bruge cheat, kan du køre albuerne en lille smule længere ned og bøje i armene. På den måde får du mere hjælp, samtidig med at det bliver mere en presse-øvelse, siden du involverer triceps og skulderne en lille smule mere.

Biceps curl: I den almindelige og stricte variant ville jeg normalt holde albuerne tæt på kroppen og køre helt koncentreret. Men i en cheat-version ville jeg bruge benene til at skabe noget momentum for at kunne løfte en tungere vægt eller flere gentagelser.

Cheat i basisøvelser? I starten af artiklen nævnte jeg, at du også kan bruge cheat i øvelser som kropshævninger og dødløft. Faktisk er det en fast del af Crossfit med pullups, som laves med kip og dødløft laves med bounce (touch and go). Fordi øvelserne som oftest skal gennemføres på tid hurtigst muligt eller flest mulige gentagelser.

Hvis dit mål er at blive strærkere til pullups, kan det være at du i perioder tillader dig selv at bruge en lille smule kip eller ben til at ”sparke” dig op – indtil du kan lave de X antal gentagelser, du ønsker. Så kan du gradvist gøre dem mere ”stricte”.

I dødløft derimod, vil jeg anbefale dig at sætte vægten stille og roligt ned på gulvet. Når du bremser på vej ned (den excentriske fase) får du nemlig også god træning, som er værd at tage med på vejen mod tungere dødløft.

Microlading i stedet for cheat

Nogle yderst få fitnesscentre har meget små vægtskiver tilgængelige, som gør mikro-loading mulig. Dvs. små skiver af 0,25 kg eller 0,5 kg som selvfølgelig kan sættes på stangen, men også sættes fast udenpå håndvægte – enten via magnet, tape eller med en elastik.

Denne metode er blevet mere populær de sidste par år, da det tillader at træne den ønskede muskler og bevægelser uden hjælp fra for eksempel benene.

Referencer

Arandjelović, O. (2013). Does cheating pay: the role of externally supplied momentum on muscular force in resistance exercise. European Journal of Applied Physiology, 113(1), 135-145.

Johnson, B. D. (2005). Moving too rapidly in strength training will unload muscles and limit full range strength development adaptation: A case study. Journal of Exercise Physiology Online, 8(3).

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Christian Tranholm

Hej Jacob,

Jeg er sådan set helt med på din tilgang - det er ikke mere snyd end de resultater, man får ud af det og momentum KAN være en måde at dosere sig frem til dét ekstra, der gør forskellen…

Jeg har dog rigtig gode erfaringer med i stedet at fokusere på den excentriske fase, når vægten logier bliver en smule for tung (det svarer også til den meget udbredte anbefaling i forhold til pull ups om, at man træner den excentriske fase indtil man bliver i stand til at lave den eller de første ‘rigtige’ gentagelser.

Hej Christian. Det lyder som et fint fokus at gøre den excentriske fase ekstra kontrolleret ved at sætte tempoet lidt ned. Det ene udelukker dog ikke det andet, så du kan også cheate vægten op med momentum og holde ekstra igen på ned. På den måde får du det bedste fra begge verdener - men vigtigst er at det er et bevidst valg.

Skrevet af OliverHansen

Hej Jacob
Kan man godt lave Cheat i alle sine øvelser, og til hver træning?
Hvis ikke, hvor meget anbefaler du så at man cheater? Mit mål er muskelmasse, og har trænet i mange år.

Hej Oliver
Man kan hvad man vil, så ja, selvfølgelig kan du det. Men det er næppe en god idé. Gør det i udvalgte øvelser i perioder, mens du i andre perioder kører med kontrolleret. Det vigtigste for dig er, at huske på hvad målet med hver øvelser er.

Skrevet af Brian Larsen

Hej Jacob
Som udgangspunkt er snyd jo ikke godt, men jeg har flere gange været i tvivl om hvornår jeg skulle gå op i vægt. Dette åbner jo for en mulighed til at komme skridtet videre. For på den måde at få fornemmelsen af den nye vægt. Jeg laver blandt andet preacher curls henover en stor gymball og har her erfaret, at der er stor forskel på "hvor/hvordan" man lægger armen i og hvor stor vægt man dermed kan løfte.
Brian

Hej Brian
Cheat kan være en god måde at bryde igennem en barriere eller et plateu. Der er intet i vejen med at cheate, men det vigtige er, at det skal være et bevidst valg (et værktøj) - ikke blot en tilfældig teknik, som bruges uden grund året rundt.

Skrevet af Brian Larsen

Hej Jacob
Jeg er ved at kigge dine træningsprogrammer igennem - ikke efter fejl - men som inspiration/variation og der er vel en del øvelser hvor man skal holde sig fra at cheate. I dødløft er det kun til skade hvis man prøver at cheate. Du gør meget opmærksom på hvor vigtigt det er at ryggen og benene er i den rigtige position og det kan vel være svært at overholde, uden at gøre det rigtigt. Det jeg mener er, at man vel også skal have selve øvelsen for øje inden man bevidst vælger at cheate?
Brian

Man skal naturligvis have øvelsen og målet for øje, men afhængigt af hvordan man anskuer cheat, så kan man gøre det i de fleste øvelser. Eksempelvis dødløft, som normalt laves med et stop på gulvet (så stangen ligger død, deraf navnet), så kunne man godt sige at touch'n'go er en slags cheat i dødløft. Men hovedpointen i dit spørgsmål - og i videoen - er naturligvis at det skal være et bevidst valg og stadig med generelt god teknik.

Skrevet af Finn Birk

Jeg ser frem til weekenden i Kolding med stor forventning til kurset
Mvh
Finn Birk

Hej Finn,
Fedt at du kommer. Vi glæder os rigtig meget også! :)
Med venlig hilsen Karoline, træner hos Maxer

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>