Trænerportræt #6 Robin Jauer om at gå all-in, at det ikke kan gå hurtigt nok og være bevidst om egne narrativer Begynder

I podcastserien “Trænerportrætter” møder du Maxers personlige trænere og i episode 6 møder du Robin Jauer. Formålet med trænerportrætterne er, at du kan lære vores trænere bedre at kende - i et mere personligt format.

Tags:

På sociale medier deler vi primært faglig viden med udgangspunkt i den videnskabelige litteratur og hvad vores klienters oplever i forløb - men vi fylder ikke personligt selv så meget på vores profiler.

Med bevidstheden om, at et godt træningsforløb har rødder i en god relation mellem træner og klient - og kemien derfor er vigtig - vil vi give dig mulighed for at lære os lidt bedre at kende.

Robin Jauer arbejder som personlig træner i Maxer og har været personlig træner siden 2020. Han studerer til fysioterapeut og er færdiguddannet i sommeren 2025. Tidligere arbejdede han især med muskelopbygning og vægttab, mens han nu i højere grad arbejder med vaneændringer, smerter, styrke og mentalt overskud i hverdagen. Du kan også finde Robin på Instagram.

I denne episode kan du høre om:

  • Hvorfor Robin godt kan lide at gå all-in og være nørdet - men er opmærksom på det.
  • Hvorfor han elsker at gå til koncerter, drikke øl, gå på museum og se film.
  • At det ikke kan gå hurtigt nok - og bagsiden ved det.
  • Hvordan det kan hjælpe at være bevidst om sine egne narrativer.
  • Lysten til at vide alt - og være den hjælp han ikke selv fik.

At gå all-in og være opslugt

Som person beskriver Robin sig selv som nørdet og han kan periodevis kaste sin kærlighed over mange forskellige temaer. Eksempelvis havde han en periode, hvor han synes fermentering var det fedeste i hele verden. Så forsøger han at lære alt han kan om det, køber udstyret og fordyber sig i emnet.

Det handler meget om at lære, fordybe sig og være opslugt i en emne – så er selve emnet nogle gange mere underordnet.

Det handler også om mennesker. Passionerede mennesker, som deler ud af noget de brænder for. At lære deres perspektiver og forstår hvorfor de finder et tema interessant – og i den søgen på at forstå går Robin nok lidt længere end mange gør.

For når man bliver opslugt af et emne eller hører hvorfor mennesker, som er passionerede om emnet brænder for det, så er det næsten altid interessant – uanset emnet. Der er mange elementer herunder kompleksiteten og nuancerne på et område – og mærke at man bliver bedre til det man fordyber sig i.

Et andet sjovt eksempel er med mine venner. Vi har holdt det vi kalder for en interessedag, hvor en af os laver en powerpoint og præsenterer de andre for et specifikt tema, som vi synes er spændende for tiden. Der har været flere forskellige temaer fra flymad til jackstick – med fokus på hvorfor de forskellige ting er som de er.

Faglig inspiration

I styrketræningens verden har Robin fundet inspiration og frihed med Jacobs bog STÆRK, mens han indenfor smerter har lært meget af bogen Explain Pain af Lorimer Moseley og David Butler. I tilgangen til klienter og også egne tanker, har bøger om ACT (terapiformen Acceptance and Commitment Therapy) af Russ Harris været meget gavnlige.

Eric Helms’ bøger om styrketræning og kost, der har fokus på prioritering af de respektive faktorers vigtighed gennem opstillingen af nogle pyramider, har hjulpet med at skære ind til benet – hvad bør egentlig fylde mest og hvad kan godt stå mere i baggrunden.

Alt er vigtigt, men alt er ikke lige vigtigt.

Ellers har kurser om smertevidenskab, coaching, gradvist eksponering, egne narrativer mv. gennemgående forstærket Robins fokus på nuancerne – at det handler om at tilpasse til den enkelte, at det ikke er sort/hvidt, rigtigt eller forkert, men handler om konteksten, dosen og målet.

Succes for Robin

Der ligger en stor frihed i at kunne bruge kroppen, som jeg gerne vil og at føle mig tilfreds med det, jeg har. Så balancen tror jeg bliver at gå all-in, fordybe mig og efterstræbe de ting jeg vil, men samtidig acceptere at jeg finder mere ro med en fleksibel tilgang i min hverdag.

At tage mig tid til at holde fri, i andre perioder at kunne skrue op – og derfor passer arbejdet som fysioterapeut og personlig træner mig nok godt. For jeg elsker mit arbejde, når jeg selv kan styre omfanget – og den menneskelige kontakt passer mig markant bedre end et kontorarbejde.

Det er klart, at i disse år med arbejde kombineret med studie, så kan det være svært at styre mængden, men det kan heldigvis relativt fleksibelt skrues op og ned. Jeg tror dog, at jeg skal være opmærksom på min tendens, så jeg ikke pludseligt har fyldt kalenderen alt for meget op – men finde den famøse gyldne mellemvej og beskytte glæden og overskuddet.

Robins egne råd til sig selv for 10 år siden

Personligt ville jeg nok ønske, at jeg ikke havde haft følelsen af at jeg skulle skynde mig. At tage mig bedre tid. Især kombineret med at jeg kan være perfektionistisk og føle at jeg skal vide alt på én gang, så kan det skabe et stort pres.

Jeg føler, at jeg har udviklet mig meget – men det har nok været en mere stressende proces end det behøvede være. Men det er selvfølgelig altid let at sige i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Jeg ville nok også anbefale mig selv at holde mere fri og gøre flere af de ting jeg har lyst til.

I forhold til styrketræning, så ville jeg nok ønske mig færre regler og restriktioner omkring bevægelse, øvelser og fx hvor meget træk jeg skulle træne vs. pres, strukturel balance, for specifikke protokoller, procenter, asymmetrier osv.

De her ting er nok lettere for mig at se nu fordi jeg er mere bevidst om mine egne fortællinger og de historier, jeg har om mig selv – som ikke altid er sande eller som jeg ikke behøver handle på.

Robins rejse ind i træningens verden

Jeg har dyrket mange forskellige slags sport fra afrikansk dans som 3-årig til badminton, karate og atletik. Jeg har nok altid været glad for bevægelse og sport. I de senere år har især styrkeløft fyldt meget for mig. På et tidspunkt tror jeg, at jeg vil prøve kampsport fx kickboksning.

Men det har ikke været uden udfordringer for mig.

Da jeg var 12 år fik ondt i højre knæ og senere også venstre. Den simple forklaring lød på springerknæ efter atletik og der var en lang række aktiviteter, jeg fik besked om at undgå. I de næste 6 år undgik jeg langsomt alt slags sport – og begyndte at gå mærkeligt ned ad trapperne for at skåne mine knæ.

Det begrænsede mig selvfølgelig meget og var også mit første møde med behandling på godt og ondt. En fysioterapeut hjalp mig heldigvis videre, blandt andet med langsom ekscentrisk styrketræning og en mere positiv tilgang til kroppens tilpasningsevne. Mere fokus på hvad jeg gerne ville opnå, hvad der var vigtigt for mig og få mig til at være mere aktiv igen.

Den positive indstilling og forskellen det gjorde for mig har også været en inspiration til selv at blive fysioterapeut

Ønsket om at gøre en forskel

Jeg har altid synes at bevægelse, kroppens mekanik og psyken er interessant. Sport og fysisk aktivitet har givet mig stort glæde og mødet med den fysioterapeut, der hjalp mig, forstærkede min lyst til at gøre en forskel for andre med smerter.

Jeg tog en uddannelse til personlig træner både for min egen skyld, men selvfølgelig også fordi jeg ønskede at hjælpe andre. Nu har jeg arbejdet med mange forskellige typer af klienter og forskellige mål samt oplevede nogle skift i mit eget faglige fokus.

Jeg har hjulpet en del med at manøvrere rundt i træningsverdenen uanset deres udgangspunkt – for der kan være meget forvirrende og modstridende information. Hvad kan de gøre for at nå deres mål på bedst mulig vis?

Så har jeg haft sportsudøvere, der gerne vil optimere, forbedre løfteteknikken eller haft ondt i kroppen – og haft svært med at bugt med problemerne. Senere har jeg trænet flere gravide, hjulpet med efterfødselstræning og gjort en masse klienter rigtig stærke – hverdagsatleterne, som samtidig ønsker mere energi og mentalt overskud i en travl hverdag.

At finde glæde med kroppen og bevægelse, at kunne lege frit med sine børn, være mindre træt og udmattet i hverdagen og opleve større glæde – det gør selvfølgelig mig glad at se mine klienter have det sådan.

Jeg har senere opdaget, at jeg er god til at arbejde med mennesker og få dem til at vokse. At blive mere fri fra deres begrænsende tanker om sig selv. Jeg ønsker at forstå og det udspringer af en naturlig interesse i andre mennesker, så at være træner og fysioterapeut føles som den rigtige hylde for mig.

At tage fejl og lære

Jeg har taget fejl om mange ting. Det er selvfølgelig helt almindeligt og ikke noget at skamme sig over – netop fordi man lærer når man indser at man ikke altid har ret. Jeg har været veganer, spist raw food, trænet efter hardcore bro-split, trænet med alt for stor volumen, forced reps osv. Generelt været ude i ekstremer, som ikke i sig selv nødvendigvis er forkerte, men unuancerede.

Jeg har haft perioder, hvor jeg har valgt sociale arrangementer fra på grund af min træning – og det er egentlig ikke i tråd med mine værdier eller ønsker, men jeg var for opslugt i træningens verden og det massive fokus på styrke, fedtprocent og muskelmasse.

Jeg har periodevist haft for stort fokus på tracking af kalorier og makronæringsstoffer, andre perioder på ”rene” fødevarer, senere at undgå sygdom osv., mens jeg nu har et mere afslappet forholdet til kosten, hvor jeg spiser sund og varieret.

Derfor har det været vigtigt at stoppe op og reflektere over hvad jeg egentlig ville fordi fordybelsen kommer naturligt og ubevidst for mig. Jeg bliver hyperfokuseret – noget som nok bliver forstærket af min ADHD-diagnose. At finde balancen er nøglen for mig. Her har diagnosen for mig i øvrigt været en hjælp til at forstå mine handlemønstre og få konkrete redskaber til at kunne håndtere de udfordringer, som det kan give.

Hvorfor Robin ville drikke kaffe med Arnold

Arnold Schwarzenegger er for Robin en spændende og dedikeret person – en ildsjæl, som virkeligt har brændt for de forskellige områder han har beskæftiget sig med. Han har en markant personlighed og i hans tredelte Netflix-serie får man et dybere indblik i Arnolds liv.

Det blev dog næsten for meget med glorificering af ”the grind”, men det er inspirerende hvordan han har opnået så meget på forskellige områder på så højt niveau – som bodybuilder, skuespiller og politiker. Nok præsenteret som en for ”the American dream” – selvom det nok er en noget mindre realistisk drøm for de fleste end hvad mange amerikanere selv går og tror.

Hvis du har brug for hjælp til dine smerter, din løfteteknik, til at finde ro og tryghed i træningscenteret eller til at få mentalt overskud og energi i hverdagen, så tag fat i Robin.

Lyt til trænerportræt 6 med Robin Jauer

Du kan høre trænerportræt 6 i Apple Podcasts her.
Du kan høre trænerportræt 6 på Spotify her.
Du kan downloade trænerportræt 6 fra Libsyn her.

Se oversigten over alle episoder af podcasten her.

Du kan også streame episoden direkte her:

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>