#47 Celine Sofie Jensen om at dit selvbillede kun handler om din krops udseende, vægttab automatisk giver dig et bedre kropsbillede og manglende kontrol over mad løses med mere kontrol Let øvet

I 11. afsnit af serien "3 ting jeg har taget fejl om" har jeg Celine Sofie Jensen med i studiet. Celine fortæller om 3 ting, hun har skiftet mening om, da hun opdagede, at hun troede på nogle ting der var forkerte.
Celine Sofie Jensen fortæller om hvorfor vægttab ikke automatisk giver et bedre kropsbillede og hvofor du ikke bør fokusere på kontrol.

Tags:

At tage fejl er for mange noget, de for alt i verdenen forsøger at undgå - eller skjule hvis det sker. Overbevisningen om at de skal være ufejlbarlige og bør vide alt, kan blive en hæmsko for både faglig udvikling og integritet som sundhedsprofessionel.

Vi er efterhånden langt i serien "3 ting jeg har taget fejl om" og mange forskellige sundhedsprofessionelle har været i studiet og fortælle om 3 udvalgte fejl, de har begået. Det gennemgående mønster i episoderne har været, at alle de sundhedsprofessionelle har taget fejl - og alle har taget fejl om flere af de samme ting, som mange desværre stadig tror på i dag.

Det viser flere forskellige ting; at det er helt normalt at tage fejl og at ændre mening, når man bliver klogere, er en god ting, men det viser også at myter er enormt sejlivede. Det siges, at det tager mere energi og forskning at tilbagevise myter, fake news og pseudovidenskab, end det tager at sprede overbevisningen i første omgang.

Hensigten med denne podcastrække er at vise, at dét at tage fejl, er menneskeligt og normalt. Det kan være ubehageligt og sårbart at indrømme dine fejl, men ligeledes kan det være befriende at erkende, at det er helt normalt at tage fejl og at du ikke kan vide alt hele tiden.

De 3 fejl som Celine har valgt til dagens episode er:

  1. "Vægttab giver dig automatisk et bedre kropsbillede".
  2. "Manglende kontrol over mad løses med mere kontrol".
  3. "At fortælle klienter, hvad de skal gøre, vil automatisk føre til adfærdsændringer".

Celine Sofie Jensen har en kandidat i Idræt fra Københavns Universitet og arbejdede som Vanecoach og personlig træner i København hos Maxer fra 2019-2023. Hun elsker at nørde det tekniske i styrketræning og arbejder især med det vægtab med fokus på de psykologiske dynamikker, der kan spænde ben for et vægttab. Hun hjælper også klienter med at navigere i sundhedsjunglens slanketanker, misinformation og madstress.

1. "Dit selvbillede handler kun om din krops udseende og et vægttab vil automatisk give dig et bedre kropsbillede"

Som mange andre har Celine haft nogle teeanageår, som har været meget fyldt af tanker om hvordan hendes krop så ud, hvor meget hun trænede og hvad hun spiste.

Der gik mange år med at jagte "den perfekte krop”. Rationalet for Celine var, at hvis hun fik den “perfekte” krop, så ville hun blive glad og lykkelig - og tilfreds med hendes krop.

Efterhånden som Celine tabte sig mere, så fandt hun ud af, at hun faktisk ikke blev lykkeligere. Hun blev faktisk mere ked af det over den måde, hun så ud på og al det fokus, hun havde på sin krop samt udseende.

Celine var ikke overvægtig - ikke at der er noget galt i det - men bare for at understrege, at lige meget hvilken kropsform, du har, så kan du have kropslige usikkerheder og destruktive tanker omkring dit udseende.

Celine kontaktede Celestine Maria Jensen, som også i dag er personlig træner og vanecoach, og bad om hjælp til at blive “sommerklar” - hvad end det så betød for Celine dengang. På nuværende tidspunkt kan Celine kigge tilbage og konstatere, at hun allerede var “sommerklar”, for der skulle ikke “fixes” noget på hendes krop eller udseende.

Den evige jagt på at tabe sig, for dermed at blive gladere for sig selv, gjorde, at Celine faktisk brugt en masse energi på noget helt forkert. For godt nok blev hun tyndere, men hun blev også mere ulykkelig.

Udfordringen kan være, at målstregen flytter sig løbende. Når du taber dig, kan det være svært at se, hvornår “nok er nok”, for der vil som oftest altid lige være et eller andet, der kunne se lidt "pænere" ud. Og på den måde forbliver det en endeløs jagt på et kropsideal, der for rigtig mange er mere eller mindre uopnåeligt.

Celestine hjalp Celine med at indse, at det ikke handlede så meget om, hvordan hendes krop så ud. Det var langt mere Celines tanker om hendes krop og tanker om, hvordan hun “burde” være, gøre og spise. I stedet for at arbejde mod et vægttab, så begyndte Celine og Celestine at arbejde på noget mere meningsfuldt og noget, som faktisk ville gøre Celine glad og tilfreds.

De flyttede nemlig langsomt fokus fra kroppens udseende over på Celines selvværd, hendes syn på sig selv og hendes forhold til mad og træning. Det var selvfølgelig en længere proces, hvor der både var opture og nedture samt medgang og modgang - og Celine fortæller, at det faktisk har været en proces for hende i mange år, hvor hendes forhold til hendes krop gradvist er blevet gradvist bedre.

Hvis du ser det som en skala fra 1-100, hvor dit selvbillede lige nu hænger 92 sammen med dit kropsbillede, så vil det jo allerede være fremgang, når du kommer ned på 85, 70 og 60. Det er ikke sådan, at du skal ned på 0, og at du slet ikke har nogen destruktive tanker omkring din krop, før du vil opleve fremgang og positive effekter af arbejdet.

I dag ved Celine godt, at vægttab ikke automatisk leder til et bedre kropsbillede. Når hun til dagligt arbejder med klienter og vægttab, understreger hun, at der også er en masse andre værktøjer og strategier til at få det bedre med sin krop, som man sagtens kan arbejde med sideløbende med et vægttab.

Og et skridt på vejen kan være at finde kropsro.

2. "Manglende kontrol over mad løses med mere kontrol"

Du kan hurtigt komme til at opstille rigtig mange regler for dig selv om, hvad du burde gøre, hvornår du burde spise, hvad du burde spise osv. Ofte bliver det så mange regler, at det er umuligt at overholde dem og det er bare et spørgsmål om tid, før du kommer til at bryde én af dem.

Når det sker, har mange en tendens til pendulsvingende adfærd - altså at du går fra at være helt og aldeles restriktiv og efterleve alle dine regler omkring mad, til at slippe alle reglerne på samme tid og gå “all-in” og ende ud med at overspise (nu kan det også være lige meget).

Den automatiske respons vil for mange være, at de mangler viljestyrke, selvdisciplin eller rygrad, og de simpelthen bare skal tage sig endnu mere sammen og være endnu mere kontrollerende og restriktiv for at kunne overholde alle reglerne.

Denne tankegang gør det utrolig svært, at gøre noget “godt nok” og det bliver utrolig svært ikke at træde skævt - at "falde i". At være meget kontrollerende i din adfærd, gør det meget svært at være fleksibel - og fleksibilitet er typisk noget af de vigtigste, hvis varige livsstilsændringer med gode vaner skal være muligt på længere sigt.

Du kan godt være enorm restriktiv og have meget lav grad af fleksibilitet på kort sigt, men de fleste mennesker er i virkeligheden ikke interesseret i kortsigtede resultater på trods af at de opfører sig som, det er det eneste der tæller.

Kontrol kan føles godt og det kan føles intimiderende at give slip på kontrollen. Mange har erfaringer med, at når de slipper kontrollen, så er det dér, det går galt og de “falder i”. Det kan være, at de overspiser, bliver (for) restriktive, begynder at træne endnu mere eller hvad det nu er, vi forsøger at kontrollere.

Så når du sidder hos en Vanecoach eller personlig træner og de begynder at introducere ideen om gradvis eksponering af forbudte fødevarer, så kan det føles utroligt intimiderende og angstprovokerende, fordi den erfaring mange har med deres forbudte fødevarer er, at de oplever et kontroltab, når de spiser det forbudte. Kontroltabet medfører ofte, at de fxspiser alle 12 flødeboller i pakken fremfor bare den ene, som de måske havde lyst til.

Fleksibilitet kommer ikke fra én dag til én anden. Fleksibilitet kommer, når du øver dig i at navigere i forskellige madsituationer, når du øver dig i at mærke efter din sult og mæthed og når du løsner op for alle dine regler og restriktioner omkring mad. Du skal lære at føle dig tryg omkring mad, fremfor at lade dig styre og selv forsøge at kontrollere din madfrygt.

Du behøver ikke at gå fra den ene yderlighed til den anden. Hvis du har mange madregler nu, så er det ikke sådan, at du skal gå til at have 0 regler med det samme. Det tager tid og det kræver øvelser. Det er vigtigt at huske på, at i bund og grund, så er det i store træk uvæsentligt, hvad du spiser til næste måltid, eller i morgen eller næste uge. Det er langt vigtigere, hvordan din adfærd omkring mad bliver resten af dit liv.

Hvis du prøver at flytte fokus fra at være perfekt nu og her, så flyt fokus længere ud i fremtiden og fokusere på, hvordan du gerne vil leve resten af livet.

3. "At fortælle klienter, hvad de skal gøre, vil automatisk føre til adfærdsændringer"

Da Celine blev færdig med sin uddannelse, ville hun gerne ud og hjælpe alle klienter med at opnå deres målsætninger. Ved hver session øste Celine ud af hendes store viden omkring træning, mad, sundhed og vægttab, men det var alligevel virkelig svært at få klienterne til at rykke sig.

Celine blev langsomt bevidst om, at bare fordi du har en masse viden på et område, så fører det ikke automatisk til handling. Der ligger utroligt meget imellem viden og handling (forhindringer, barrierer, motivation, overbevisninger osv.) og det bliver du ofte nødt til at italesætte og arbejde med, før man “bare” kan ændre adfærd.

Hvis en coach eller personlig træner fortæller klienter, hvad de burde gøre, vil mange reagere med en vis modstand og begynde at forsvare sig selv. Selv hvis de selv har betalt for deres forløb og egentlig er klar til forandring, men hvis en fagperson begynder at give gode råd og “befalinger”, kan mange ubevidst begynde at argumentere for, hvorfor de ikke kan forandre sig og hvorfor status quo er et godt (trygt) sted at være.

Du kan høre mere om coachingstrategier, status-quo og forandringer i episode 23 af Stærk & Smertefri - “Drop de gode råd (med motivational interviewing)”

Med årene har Celine erfaret, at gode råd ikke altid er vejen frem, hvis man ønsker at skabe holdbare adfærdsændringer hos klienter. Der bliver ofte nødt til at være en form for forandringssnak, hvor klienter kan finde ud af, hvorfor er det egentlig værdifuldt for mig at ændre min adfærd.

I stedet for at have rollen som “ekspert” bliver coachen eller den personlige træner i højere grad en “sparringspartner”, hvor klienten bliver taget med i overvejelserne - hvilket egentlig er meget smart, da klienten er ekspert på sit eget liv, og coachen ikke ved, hvordan det er at være i klientens sko.

Det kan i virkeligheden være ret befriende, at gå væk fra ekspertrollen, da du dermed ikke bærer al ansvaret alene på dine egne skuldre. Det er mere et samarbejde, hvor klienten har meget at skulle have sagt om sit eget liv, have en stor grad af selvbestemmelse, have mulighed for at udvikle mestrings- og handlekompetencer i forhold til at kunne leve deres eget liv - og håndtere de udfordringer, som uungåeligt opstår. Denne indstilling er indbegrebet af en stærk terapeutisk alliance.

Hvis du synes denne episode har været interessant, kan du høre "3 ting jeg har taget fejl om" med Jacob Beermann, Anders Nedergaard, Morten Elsøe, Jonas Germann, Daniel Risgaard, Mathias Haastrup, Celestine Maria Jensen, Morten Svane, Anne Gaardmand, Niklas Meier, Søren Eltong, Christopher Lund Dahl og Nadja Vienberg.

Lyt til episode 47

Du kan høre episode 47 i Apple Podcasts her.
Du kan høre episode 47 på Spotify her.
Du kan downloade episode 47 fra Libsyn her.

Se oversigten over alle episoder af podcasten her.

Du kan også streame episoden direkte her:

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>