#4 Hvor kommer dine tanker om smerte fra? Let øvet

Vi har mange tanker og overbevisninger om smerte i samfundet - mange af dem desværre forældede og nedarvet gennem generationer uden opdatering.
Studiet er af Ben Darlow et al. 2013 og hedder “The Enduring Impact of What Clinicians Say to People With Low Back Pain” - altså den vedvarende påvirkning af hvad sundhedsprofesionelle siger til folk med ondt i lænden.
I studiet har de interviewet 12 deltagere med akutte lændesmerter (mindre end 6 uger) og 11 deltagere med kroniske lændesmerter (mere end 3 måneder).
Det viser sig, at den stærkeste kilde til patienternes tanker om smerte kommer fra de sundhedsprofessionelle, de har mødt, dvs. læge, kiropraktor, fysioterapeut, kirurg, forskellige behandlere og potentielt også personlig træner.
Det væsentlige er sandsynligvis, at disse fagpersoner har autoritet på dét område og dermed vægtes deres ord højt.
Men det kan have ekstreme konsekvenser, når en patient får et negativt billede af deres egen krop og situation. En patient i studiet siger blandt andet:
Jeg er blevet testet af flere forskellige fysioterapeuter og jeg er åbenbart latterligt svag. Jeg fik en abort fordi jeg troede ikke jeg kunne få et barn. Jeg troede ikke at jeg kunne klare det, bære det og have den ekstra vægt på min mave.
I episoden fortæller jeg om nogle centrale begreber i forståelsen af hvorfor vores egen forståelse af kroppen er så betydningsfuld. Et par af dem af:
Nocebo og placebo, fear avoidance (undgåelsesadfærd), catastrophizing (katastrofetanker) og self-efficacy (tiltro til egne evner).
Disse elementer er væsentlige, da de kan påvirke udfaldet af behandling både positivt og negativt. De er såkaldte gule flag, der kan fortælle om risikoen for at smerteproblematikker bliver langvarige.
Professor i muskoloskeletal fysioterapi Peter O’Sullivan er citeret for at sige: “Hvis du bruger undgåelse som strategi for at håndtere din smerter, så mister du livet”. Du vil med andre ord kunne mindre og mindre.
For at undgå misforståelser fra behandlingen, foreslår fysioterapeut Kieran O'Sullivan at man før afslutningen på en behandling spørger patienten: “Hvordan vil du forklare det vi har snakket om i vores session til din familie?”. På den måde kan man afklare eventuelle misforståelser.
I episoden taler jeg blandt andet om:
- Problemet på Instagram med at mange fremviser øvelser som rigtig (grønt √) og forkert (rødt kryds)
- Hvordan det kan hjælpe dig at overveje hvad dit syn på kroppen og smerte er
- At vores overbevisninger om smerte især kommer fra sundhedsprofesionelle
- Hvorfor det er vigtigt, at du tænker over hvad du siger som behandler
- Hvordan det vi får at vide om vores krop følger med os i mange år
Hvis du ønsker et individuelt tilpasset forløb for dine smerter, så kom til personlig smertebehandling hos os i København.
Lyt til episoden
Du kan høre episode 4 i Apple Podcasts her.
Du kan høre episode 4 på Spotify her.
Du kan downloade episode 4 fra Libsyn her.
Se oversigten over alle episoder af podcasten her.
Du kan også streame episoden direkte her:
Referencer
Darlow, B., Dowell, A., Baxter, G. D., Mathieson, F., Perry, M., & Dean, S. (2013). The enduring impact of what clinicians say to people with low back pain. The Annals of Family Medicine, 11(6), 527-534.
Kommentarer
Tilføj kommentarTilføj kommentar