Undgå søvnproblemer med f.lux Let øvet

I 2012 udsendte the American Medical Association's Council on Science and Public Health denne udtalelse om brugen af forskellige elektroniske enheders effekt på søvn:
Eksponering overfor blåt lys om aftenen og natten, herunder brug af elektroniske enheder, kan forstyrre din søvn eller forværre søvnforstyrrelser og søvnproblemer.
Denne negativ effekt kan minimeres ved at anvende mere rød belysning soveværelset - samt på elektroniske enheder.
Den problematik adresserer og løser det gratis program f.lux. Det findes til Windows, Mac og iPhone/iPad. Hvis du, som jeg, har Android, kan jeg anbefale appen Twilight, som har samme funktion og også er gratis.
Apple har med iOS 9.3 introduceret funktionen "Night Shift", som har samme funktion.
Sådan virker f.lux
Din computerskærm er designet til at se ud som solen rent lysmæssigt og ser derfor godt ud om dagen. Men når du bruger den om natten, bør farvespektrummet ikke været sådan.
Det vil nemlig påvirke din søvnkvalitet negativt. Måske kan du genkende det fra reaktionen du får, hvis du om natten ser på din mobil eller computer - du bliver næsten blindet.
Det ordner f.lux. Programmet tilpasser nemlig farverne på din computerskærm til tidspunktet på dagen. Dvs. lyset er varmt om natten og som sollys om dagen.
Dermed undgår du det blå lys fra skærmen på de tidspunkter af døgnet, hvor du egentligt ikke bør udsættes for dette lys.
Du kan indstille f.lux til forskellige typer af lys og hvis du indtaster hvor du bor, vil programmet indstille sig til solopgang og -nedgang netop der. Når du først har lavet disse indstillinger skal du ikke gøre mere - nu klarer f.lux hele lysjusteringen automatisk i løbet af dagen og natten.
Det blå lys påvirker din søvn
En del forskning tyder på at det blå lys er med til at holde dig vågen om natten. Studierne omkring dette startede for mange år siden i forbindelse med fugletræk (fuglenes årlige bevægelser mellem opholdssteder).
Sidenhen er det fortsat målrettet hos mennesker, hvor blandt andet fundet af en fotoreceptor i øjet, kaldet melanopsin, bør nævnes. De retinale ganglieceller blev opdaget for kun 15 år siden og indeholder netop melanopsin, som er følsom over for et snævert bånd af blåt lys i 460-480 nm rækkevidde - og de har en effekt på søvn, som fortsat undersøges.
Nogle forskere mener, at en gennemsnitlig person, der læser på sin tablet i et par timer før sengetid kan opleve, at deres søvn bliver forsinket med omkring en time.
Det er i høj grad individuelt og forskningen på dette felt vil sandsynligvis vise os en lang række resultater og sammenhænge, som vi ikke kender til på nuværende tidspunkt.
Jeg har brugt f.lux med udvalgte klienter i kombination med andre tiltag omkring søvnen og flere rapporterer om en oplevelse af at sove godt. Det er næppe en stor magisk effekt, men mange bække små, gør som bekendt en stor å.
PS: Vidste du at mere søvn påvirker smertefølsomheden?
Referencer
Tähkämö, L., Partonen, T., & Pesonen, A. K. (2019). Systematic review of light exposure impact on human circadian rhythm. Chronobiology International, 36(2), 151-170.
Kommentarer
Tilføj kommentarHar brugt det siden du lagde det op, og det har 100p hjulpet! :)
Det er jeg glad for at høre, Asger! Jeg har også selv været rigtig glad for f.lux ift. søvn.
Det er jo fantastisk! Kan allerede mærke hvordan den anderledes farve er mere behagelig for mine øjne! Mange tak for at dele dette program og det skal jeg da helt sikkert fortælle andre om!
Godt at høre, Bjørn! Lad mig vide om en uge eller to hvordan det føles :)
Tilføj kommentar