Mere søvn reducerer smertefølsomheden Begynder

I lang tid har jeg screenet mine kunder for deres søvn i forhold til mængde og kvalitet. Jeg har oplevet, at det i høj grad påvirker deres præstationer og skadesrisiko - og i slutningen af sidste år læste jeg en interessant artikel om søvnmængde.
Søvn er vigtig for kroppens oplevelse af smerte

Tags:

I december 2012 udgav det anerkendte videnskabelige tidsskrift SLEEP en undersøgelse, som viser at forøgelsen af søvn per nat hos mildt søvnige raske voksne, resulterede i øget årvågenhed og reduktion i smertefølsomheden.

Forsøget

18 forsøgspersoner i alderen 21-35 år blev randomiseret til fire nætter enten at opretholde deres sædvanlige søvnlængde eller udvide deres søvn ved at tilbringe 10 timer i sengen hver nat. Dvs. det var tilfældigt hvem der var under "behandling" og hvem der var kontrolgruppen.

Deres søvnighed i dagtimerne blev målt ved anvendelse af “multiple sleep latency test” (MSLT) og smertefølsomhed blev vurderet under anvendelse af en “radiant heat stimulus”.

Resultatet

Gruppen, som fik udvidet sin søvn, sov i gennemsnit 1,8 timer mere per nat end kontrolgruppen. Denne ekstra søvn - i blot fire nætter - resulterede i at der gik 25 procent længere tid før deltagerne fjernede deres fingre fra denne “radiant heat stimulus”, hvilket afspejler en betydelig reduktion af smertefølsomhed.

Forskerne påpeger, at omfanget af denne reduktion i smertefølsomhed er større end virkningen af 60 mg smertestillende (kodein) i et tidligere forsøg.

Ifølge forskerne er dette den første undersøgelse, der viser, at forlænget søvn per nat
hos folk, som mangler søvn, reducerer deres smertefølsomhed. Resultaterne, kombineret med data fra tidligere forskning tyder på, at øget smertefølsomhed i søvnige individer kan være et resultatet af deres underliggende søvngæld.

Dette er selvfølgelig bare ét studie og med kun 18 deltagere, så man kan roligt sige, at der mangler mere forskning for at vi kan forstå den eksakte mekanisme bag dette.

Referencer

Roehrs TA; Harris E; Randall S; Roth T. Pain sensitivity and recovery from mildchronic sleep loss. SLEEP 2012;35(12):1667-1672.

Lars Avemaries billede

Hej, jeg er Lars Avemarie

Lars Avemaries billede
Det er min overbevisning, at mennesker er atletisk af natur og bygget til bevægelse. Jeg arbejder for at genoprette og opbygge mine klienters fysiske kapacitet og ydelse, hvilket i høj grad forbedrer deres livskvalitet. Jeg analyserer alle aspekter af mine klienters liv, for at skabe de bedste mu... Læs mere
Bog: Stærk - Din guide til effektiv løfteteknik
STÆRK er bogen for dig, der vil fordybe dig i løfteteknik.

Læs mere om bogen her

Maxer ApS | Eskildsgade 5, 3 | 1657 København V | info@maxer.dk | +45 2422 4943 | CVR: 36685026