Mere søvn reducerer smertefølsomheden Begynder

I lang tid har jeg screenet mine kunder for deres søvn i forhold til mængde og kvalitet. Jeg har oplevet, at det i høj grad påvirker deres præstationer og skadesrisiko - og i slutningen af sidste år læste jeg en interessant artikel om søvnmængde ift. smerter.
Søvn er vigtig for kroppen og din oplevelse af smerte.

Tags:

I december 2012 udgav det anerkendte videnskabelige tidsskrift SLEEP en undersøgelse, som viser at forøgelsen af søvn per nat hos mildt søvnige raske voksne, resulterede i øget årvågenhed og reduktion i smertefølsomheden.

Det betyder altså at et fokus på øget søvn kan være gunstigt, hvis du er plaget af smerter.

Forsøget om søvn ift. smerter

18 forsøgspersoner i alderen 21-35 år blev randomiseret til fire nætter enten at opretholde deres sædvanlige søvnlængde eller udvide deres søvn ved at tilbringe 10 timer i sengen hver nat.

Dvs. det var tilfældigt hvem der var under "behandling" og hvem der var kontrolgruppen.

Deres søvnighed i dagtimerne blev målt ved anvendelse af “multiple sleep latency test” (MSLT) og smertefølsomhed blev vurderet under anvendelse af en “radiant heat stimulus”.

Resultatet på smerterne

Gruppen, som fik udvidet sin søvn, sov i gennemsnit 1,8 timer mere per nat end kontrolgruppen. Denne ekstra søvn - i blot fire nætter - resulterede i at der gik 25 procent længere tid før deltagerne fjernede deres fingre fra denne “radiant heat stimulus”, hvilket afspejler en betydelig reduktion af smertefølsomhed.

Forskerne påpeger, at omfanget af denne reduktion i smertefølsomhed er større end virkningen af 60 mg smertestillende (kodein) i et tidligere forsøg.

Ifølge forskerne er dette den første undersøgelse, der konkret viser, at forlænget søvn per nat hos folk, som mangler søvn, reducerer deres smertefølsomhed. Resultaterne, kombineret med data fra tidligere forskning tyder på, at øget smertefølsomhed i søvnige individer kan være et resultatet af deres underliggende søvnmangel.

Dette er naturligvis blot ét studie og med kun 18 deltagere, så man kan roligt sige, at der mangler mere forskning for at vi kan forstå den eksakte mekanisme bag dette, men der er en del forskning, der peger på vigtigheden af søvn ift. smerter.

Referencer

Roehrs TA; Harris E; Randall S; Roth T. Pain sensitivity and recovery from mildchronic sleep loss. SLEEP 2012;35(12):1667-1672.

Lars Avemarie er fysioterapeut og arbejder i det offentlige system i Sverige.

Hej, jeg er Lars Avemarie

Lars Avemarie er fysioterapeut og arbejder i det offentlige system i Sverige.
Det er min overbevisning, at mennesker er atletiske af natur og bygget til bevægelse. Jeg arbejder for at genoprette og opbygge mine klienters fysiske kapacitet og ydelse, hvilket i høj grad forbedrer deres livskvalitet. Jeg analyserer alle aspekter af mine klienters liv, for at skabe de bedste muli... Læs mere