Hvad er Z-Health? Let øvet

I træningssystemet Z-Health anses kroppen som ét samlet system, hvor alle dele påvirker hinanden. Fokus er på hvordan nervesystemet påvirker vores præstationsevne og oplevelse af smerte. Under mottoet "Everyone is an athlete" er både sportsudøvere, trænere, fysioterapeuter og andre interesserede velkomne i Z-Health. Spørgsmålet er dog om det bliver for detaljeorienteret, hvordan det påvirker klienterne og hvad evidensen bag siger.
I Z-Health arbejdes der ud fra konkrete mobiliseringer af dine led, øvelser for dine øjne og meget mere.
Foto: Movementdojo.dk

Z-Health er skabt af amerikanerne Dr. Eric Cobb og Kathy Mauck og arbejder mod at genoptræne dit nervesystem, så du kan blive smertefri, optimere din sundhed og maksimere din performance.

Z-Health er bygget op omkring tre forskellige elementer:

Gennem specifikke øvelser målrettet disse tre områder arbejdes der mod at genskabe leddenes fulde bevægelsesudslag og indlære effektive bevægelsesmønstre.

Grundprincippet i er, at nervesystemet skal sikre din overlevelse. Derfor vurderer det hele tiden i hvor høj grad dine bevægelser og omgivelser udgør en trussel for dig. Denne vurdering sker med udgangspunkt i det input, som kommer fra de tre ovenfor nævnte systemer.

Nervesystemet er din beskytter, der altid er på vagt

Hvis inputtet er mangelfuldt eller hvis der er mismatch imellem hvad sanserne fortæller hjernen, vil nervesystemets beskyttelsesmekanisme resultere i nedsat bevægelighed og fart, træthed eller smerte.

Bevægelse udgør kernen af systemet, da det er den hurtigste måde at kommunikere med nervesystemet. Bevægelse fortæller din krop hvor den er i rummet, hvor hurtigt den bevæger sig og hvilke bevægelser, som er sikre.

Gennem at genoptræne tabte og glemte bevægelser, kan du komme ud af smerte og komme tættere på dit genetiske potentiale. Nogle tror fejlagtigt, at Z-Health blot handler om mobiltiet, men det er kun toppen af isbjerget fordi mange mennesker mangler mobilitet og evnen til at bevæge sig.

Fremgangsmetoden i Z-Health

I Z-Health arbejdes der især med aktiv ledmobilisering gennem dynamiske øvelser for at skabe fuld motorisk kontrol og bevægelighed i alle kroppens led. Fra tæer til fingre til kæbe. Grunden til at der arbejdes med led før muskler er, at der er en høj koncentration af nerveender omkring leddene, som giver direkte feedback til dit nervesystem.

Og nervesystemet styrer hele din krop - det er derfor den hurtigste vej til ændringer i eksempelvis smerte, range of motion, styrke, koordination mv. Denne feedback omhandler alt fra helt basalt hvor sikker eller faretruende en given bevægelse er til hvor hurtigt du bevæger dig og sikrer at du kan holde balancen.

Nervesystemet kan tilpasse sig gennem hele livet, hvilket betyder, at du altid kan forbedre dig. Dette gøres gennem en række systematiske iagttagelser og undersøgelser (assessments), som bruges til at fastslå hvorvidt en øvelse (drill) hjælper den enkelte atlet eller ej. Her evalueres bevægelser, kropsholdning, dit syn, vestibulære og proprioceptive system. Og ikke mindst sammenspillet (integrationen) mellem disse.

Hvorfor er nervesystemet i fokus?

Nervesystemet styrer din krop. Hvis du ønsker at ændre smerte, bevægelse, styrke, koordination, hurtighed, smidighed eller en hvilken som helst anden fysisk evne, er den hurtigste vej til det at justere dit nervesystem.

Nervesystemet har tre vigtige egenskaber:

  • Det er det styrende system af kroppen. Med andre ord, det styrer hele showet.
  • Det er det mest plastiske system i kroppen. Forskning har vist, at nervesystemet kan fortsætte med at lære og tilpasse sig på alle alderstrin, hvilket betyder at du kan forbedre din krop på alle tidspunkter i dit liv ved at fokusere på nervesystemet.
  • Det er det hurtigste system i kroppen. Dine nerver kommunikerer i hele kroppen med lynhurtige hastigheder. Det vidunderlige ved det er, at hvis du påvirker nervesystemet korrekt, kan du opleve næsten øjeblikkelige ændringer i kroppen.

Opbygningen af Z-Health

Z-Health består af en række forskellige kurser, hvor især deres firetrins certificeringsprogram og seks forskellige specialiseringskurser er interessante.

I Z-Health er atleten og dennes nervesystem udgangspunktet for al træning. Systemet fokuserer på 9 specifikke atletiske evner, som alle er essentielle for den optimale præstation - samlet i den såkaldte 9S athletic development model illustreret herunder:

Z-Health arbejder ud fra deres 9S Athletic Development Model

Herunder gennemgår jeg de fire grundcertificeringer.

R-phase

R står for Rehabilitation, Restoration og Re-Education. Altså genindlæring af effektiv bevægelse.

På R-phase får man fundamentet for Z-Health-systemet. De tre mest signifikante elementer præsenteres - neurologi som den styrende for bevægelse og smerte (herunder proprioceptionen), dynamiske mobilitetsøvelser og effektive assessments.

I-phase

I står for Integration (mellem vision, det vestibulære og det proprioceptive system). Fokus er en mere komplet tilgang til mennesket og bevægelse.

På I-phase skifter fokus fra primært at være isoleret til led og deres bevægeudslag til en integration af fuldkropsbevægelser. Her inkluderes essentielle faktorer for bevægelse som synet og det vestibulære system samt en række avancerede mobilitetsøvelser.

S-phase

S står for Sport, Skill og Strategy. Her er præstationsevnen i fokus.

På S-phase lærer du om specifikke drills, programmer og coachingteknikker med fokus på de syv atletiske træk (synet, lineær hastighed (speed), lateral bevægelse, power, plyometri og positionsspecifik dynamisk mobilitet).

T-phase

T står for Therapy, Threat og Training. Her bliver det rigtig komplekst.

På T-phase inddrages lymfesystemet, kraniet, huden, fasciesystemet og luftvejene for at skabe et endnu mere komplet billede af kroppen. Her arbejdes med nervestræk, ar, kronisk og akut smerte samt forfining af palperingsteknikker.

Det var en kort introduktion til hvad Z-Health er og hvilke elementer det består af. Det skal selvfølgelig nævnes, at Z-Health ikke bør være mere end én del af værktøjskassen, når man skal løse et givent problem.

Mit eget møde med Z-Health

Jeg blev i 2013 og 2014 certificeret i R-, I-, S- og T-phase samt et af de 5 specialiseringskurser, som tilbydes udover de fire grundkurser, nemlig det såkaldte 9S: Strength & Suppleness.

I mit møde med dette træningssystem, har jeg uden tvivl fået et nyt syn på hvor hurtigt ændringer i eksempelvis mobilitet kan ske og min tankegang omkring kroppen og smerte er blevet påvirket i en positiv retning.

En tilgang med nervesystemet i fokus, som giver en bedre forståelse for smerter, hvor smerte ikke nødvendigvis betyder du er skadet og træning med udgangspunkt i aktiv bevægelse, er gode grundsten.

Det bedste ved Z-Health er, efter min mening, netop det store fokus på nervesystemet og smertevidenskab - et syn på smerter, der ikke kun er lig ned skade, hvilket betyder at der åbnes mange døre for den videre proces.

Det negative er, igen efter min mening, et for stort fokus på fejlsøgning ligesom i en klassisk apparatfejlsmodel (problemet er nu bare i dine øjne, din balance, muskelaktivering osv. i stedet for kun fejlstillinger i led, specifikke diagnoser mv.) og at en del af forklaringerne samt mekanismerne bag systemet mangler evidens.

Jeg vil opfordre til at være påpasselig med de fleste certificeringer (ikke blot Z-Health), som er meget teknik-specifikke og i stedet opfordre til at fordybe sig i forståelsen af et fænomen som fx smerter, klinisk ræsonnering i forlængelse heraf, kommunikation og evnen til at skabe en stærk terapeutisk alliance med klienterne.

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermann er personlig træner, forfatter og foredragsholder.
Jeg hjælper mine klienter med at opnå deres mål på en effektiv og motiverende måde. Mange af mine klienter ønsker at få bedre teknik, blive stærkere eller smertefri - og det er i høj grad min spidskompetence med min kandidatgrad (MSc.) i Smerter fra University of Edinburgh i Skotland. Uanset om d... Læs mere

Kommentarer

Tilføj kommentar
Skrevet af Johan hvidemose

Hvad er Evidensen på området?

Hej Johan,
Hvilke komponenter er du interesseret i at vide mere om? Det varierer en lille smule med god og dårlig evidens på de forskellige områder, og ikke noget direkte på Z-Health som system.
Mvh Karoline, personlig træner hos Maxer.dk

Skrevet af Karen Lindorff…

Er der nogen der underviser efter dette princip i Aalborg. Jeg har haft en blodprop i hjernen og leder efter meningsfuld træning som supplement til varmtvandstræning og fitness. Vh Karen

Skrevet af Claus Mortensen

Hej Jacob! Hvor kan man tager kurserne i Z-health? Kan du evt. anbefale et sted? Hilsen Claus

Hej Claus
Du kan løbende tage de forskellige Z-Health kurser, hvis du tager til USA. Ellers er vi så heldige i Danmark, at når Eric Cobb og Kathy Mauck underviser i Europa......er det i København. Det betyder, at du kan tage R-Phase fra 5.-8. marts 2015 - se mere på http://zhealtheducation.com...Hvis du har flere spørgsmål om Z-Health, så sig endelig til og hvis du tilmelder dig, så hils gerne fra mig.

Skrevet af Diana

Jacob Beerman - Jeg kan ikke se via dit link at der kommer et R-Phase kursus. Men derimod et I-Phase til juni. Er kurset udsolgt? Og skal man nødvendigvis starte op på med R-phase?! Mvh

Hej Diana
Der er R-Phase i København fra den 5.-8. marts i år og I-Phase fra 4.-7. juni. Du er velkommen til at hilse fra mig, når du melder dig til. Ja, du skal starte med R. Du kan læse mere om faserne R-Phase og I-Phase på deres hjemmeside.

Skrevet af michael

test

Skrevet af Camilla mohr

Tak for din fine gennemgang af z-health. Det giver et godt overblik. Jeg blev introduceret til systemet på inspireconvention og blev så inspireret at jeg meldte mig til r-phase og i- phase i 2014. Glæder mig helt vildt! Men jeg har haft svært ved at forklare andre hvad det egentlig er jeg har tilmeldt mig! Så her kan din opsummering hjælpe mig lidt:-)

Hej Camilla. Tak for de fine ord! Det bliver rigtig spændende for dig - du kan roligt se frem til at komme igang med både R- og I-phase næste år. Hvis du har nogle spørgsmål til Z-Health, så er du velkommen til at sende mig en mail - ellers regner jeg bestemt med at vi ses næste år på de to kurser :)

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Markdown.

  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <hr>