Ankelmobilitet Begynder

Et af de store problemer mange oplever når de skal squatte eller lave andre teknisk krævende basisøvelser er, at deres ankler er for stive.

Det kan op opstå på mange måder såsom ensidig træning, hvor anklens funktioner ikke benyttes, hvorfor de bliver stive. En stillesiddende hverdag hjælper heller ikke problematikken, som basalt set er at forsiden underbenet bliver slapt og bagsiden bliver stiv.

Det betyder at man kan opleve problemer i anklerne, knæene, hoften og ryggen, da leddene hænger sammen og er nødt til at kompensere for hinandens respektive mangler. Problemet bliver dermed ikke blot en dårlig squat eller dødløft, men i høj grad også skader.

Sådan øger du ankelmobiliteten

Løsningen er at strække bagsiden af underbenet dvs. læggen (gastrocnemius og soleus) og styrke forsiden (tibialis anterior). Det gør du ved at bruge anklens funktioner.

Nogle nemme mobilitetsøvelser udført i strømpesokker (ikke squat-sko!) kan fungere som opvarmning inden træning og vil afhjælpe ankelproblemer. Der findes mange varianter, hvoraf den simpleste er med flad fod. Den kan krydres med forforden eller én side hævet.

Udstrækning af lægmusklerne kan ske op ad væg eller på et plateau. Det er en god idé både at lave et stræk med bøjet og strak knæ.

Styrkelsen af tibialis anterior kan ske med en elastik, som vikles om forfoden, hvorefter du trækker foden op mod dig selv (dorsalfleksion).

Jacob Beermanns billede

Hej, jeg er Jacob Beermann

Jacob Beermanns billede
Jeg hjælper mine kunder med at opnå deres mål på en sikker og motiverende måde. Mange af mine kunder ønsker at få bedre teknik eller blive stærkere - og det er i høj grad min spidskompetence. Uanset om du træner i det lokale træningscenter fordi du synes det er sjovt, om du konkurrerer i styr... Læs mere